Puntúa de l'1 al 5 els següents aspectes de les noves seccions.
Pregunta 1 2 3 4 5
Disseny del nou entorn
Facilitat d’ús
Utilitat de les gestions que pots realitzar
Impressió general

Jornada 'Rehabilitació amb garanties: l’aportació tècnica del laboratori'

Imatge: 
© ObRE
El dimecres 21 de maig de 2025,  l'Observatori de la Rehabilitació i Renovació Urbana de les comarques gironines, juntament amb el Col·legi de l'Arquitectura Tècnica de Girona i el CECAM, organitzen la jornada 'Rehabilitació amb garanties: l’aportació tècnica del laboratori' amb l'objectiu d'informar sobre el paper del laboratori a les obres de rehabilitació.

Davant del repte d’haver de rehabilitar un edifici antic, es presentarà el cas real de la rehabilitació del Centre Molí del Mar de Vilanova i la Geltrú on es planteja l’anàlisi prèvia d’un tècnic per tal de determinar el seu estat actual, mitjançant l’anàlisi dels sistemes constructius i l’aixecament d’un pla de cales per a determinar, posteriorment, quins assajos o proves ha de fer el laboratori (CECAM).

Amb les dades obtingudes, es podrà fer front a l’execució d’un bon projecte de rehabilitació, aplicant les millors solucions constructives en funció de l’estat de l’element i del seu entorn.

PROGRAMA

1) Entrada i contextualització
Presentació del projecte de rehabilitació del Centre Molí del Mar de Vilanova i la Geltrú.
● Importància de conèixer l’estat estructural previ i el seu entorn, abans d’iniciar qualsevol intervenció:
- Explicació del procés de diagnosi prèvia.
- Objectius d’aquesta diagnosi.

2) Assaigs per determinar l’estat dels elements un cop oberta i avaluada la cala
● Fonamentació: Caracterització del terreny i anàlisi geotècnica (sondatges i assaigs de penetració (DPSH)). Anàlisi de pH i presència de sulfats (avaluació de l’agressivitat del sòl al formigó).
● Forjats: Extracció de mostres per:
- Perfils metàl·lics: Determinació del grau d’oxidació, resistències mecàniques, anàlisi química per soldabilitat.
- Biguetes de formigó: assaigs de carbonatació, clorurs, sulfats, flexió, ciment aluminós.
● Pilars i murs de càrrega: Extracció de mostres per:
- Compressió, sals solubles.

3) Visita al laboratori: Explicació de la visita i del contingut de les demostracions.
● Laboratori de química: (Exposició a l’auditori).
● Laboratori de geologia:
Observació de mostres representatives del terreny amb identificació de materials i interpretació.
● Laboratori de construcció (demostració pràctica):
Trencament controlat d'una biga de formigó.
Valoració de la resistència i de l'adherència dels materials estructurals.

Sessió gratuïta

INSCRIPCIONS OBERTES
Les places són limitades i s'assignaran per ordre d'inscripció. L'aforament està limitat a 30 persones.
Inscriu-t'hi!

PDF version

El COAC Girona participa en l'esdeveniment cultural 'Temps de flors'

Imatge: 
© Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC)
Un any més, participem en l'esdeveniment cultural “Girona, Temps de Flors” organitzat per l’Ajuntament de Girona, i que aquest any tindrà lloc del 10 al 18 de maig. En concret, la participació es materialitza a través de tres instal·lacions artístiques ubicades a les sales Pia Almoina, La Cova i El Pati.

Per una banda, durant els vuit dies del Temps de Flors, a la sala d’exposicions Pia Almoina s’hi podrà veure Vestigi” de l’estudi PMFL Arquitectura. És un projecte arquitectònic en el qual els autors evoquen la petjada del temps en diàleg amb l’espai, explorant ordre i natura, permanència i efimeritat. La termoargila, amb la seva geometria modular, expressa la racionalitat i el pes de la matèria, mentre que les flors evoquen la fragilitat i la transformació constant.

Alhora, a l’espai El Pati, una instal·lació efímera ret homenatge a una de les impulsores de l’esdeveniment, l’activista cultural Rosa Maria Labayen Coderch (1923-2024), a través d’un muntatge floral i una projecció de l’artista multimèdia Luis Camargo, que resumeix deu anys de Temps de Flors amb imatges de la defensora del patrimoni de Girona a la seva casa emblemàtica del Barri Vell, la Casa Lleó-Avinay.

Per últim, a la sala La Cova, s’hi podrà veure "Botànica Oberta", una selecció de 140 il·lustracions fetes per 29 artistes catalanes contemporànies que dialogaran amb il·lustracions d’artistes internacionals arran de la convocatòria que Green Open Gallery va fer per a l’exposició del Real Jardí Botànic de Madrid 2024. Aquesta mostra forma part de l’exposició “Elles il·lustren botànica” en la qual es mostra el treball de dones il·lustradores científiques botàniques des del segle XVII fins a l'actualitat, desvetllant les relacions entre art, ciència i gènere.

Homenatge a Rosa Maria Labayen Coderch

El dimarts 13 de maig, a les 18.30 hores, a la sala Rafael Masó tindrà lloc el Memorial Rosa Maria Labayen, un acte d’homenatge promogut per un conjunt de persones pròximes a una de les promotores de l’esdeveniment Girona, temps de flors finada el desembre passat. 

La sessió s'iniciarà amb la projecció de la creació de Luis Camargo i, seguidament, es compartiran visions i aproximacions personals al voltant d’una persona carismàtica i polièdrica de Girona. Concretament, hi intervindran Joaquim Nadal, alcalde de la ciutat entre 1979 i 2002; Sílvia Planas, directora dels museus d’història i història dels Jueus de Girona; Montse Galí, responsable de Temps de Flors; Jordi Vicens, cap de la Unitat Operativa de Serveis de l’Ajuntament de Girona; Pep Fortià, arquitecte Carles Torrent, artista multidisciplinari; Carlus Camps; Marta Montcada; artista: Narcís Cordech, artista; i Yvonne Heinert, artista multidisciplinària.

8/05/2025
Tornar

Exposició: 'Mirades Terra. Rastres terrenals de Marc Torra'

Imatge: 
© Col·legi d'Arquitectes de Catalunya
La Delegació Alt Empordà del COAC presenta "Mirades: Terra. Rastres terrenals" amb fotografies de Marc Torra que es podrà visitar del 30 d'abril al 29 de juny de 2025. La mostra recull vint instantànies que exploren la interacció entre l'ésser humà i el territori, revelant com transformem el paisatge amb la nostra presència. L'obra examina amb precisió les empremtes que deixem al món, oferint una mirada neta i sense prejudicis que converteix l'inesperat en bellesa.


Mirades terrenals
No hi podem fer res, existim. És inevitable, gravitem. Ens hi va la vida, remenem la terra.

Ocupem cims i esquerdes, endolcim terres aspres i fem el cuc flirtejant amb la pell fina, entre el sobre i el sota terra. És el paisatge humanitzat, trepitjat per peus i rodes, i transformat per mans endurides i màquines sofisticades. És la terra condicionada pels nostres errors i encerts, marcada per sempre des de la primera mirada, sorpresa i innocent.

Viatjo cercant les marques a la pell. Totes. Sense prejudici històric ni social. Viatjo a través de la superfície sense defugir la gravetat, m’obligo a moure’m-hi arran. Viatjo expectant una bellesa difícil d’anticipar. Amb els anys d’educar la mirada, la sort del passavolant, el mètode, qui sap com, potser veuré alguna cosa. I si hi ha intimitat, connectarem, oblidaré que sóc aquí, perquè hi he vingut. Només hi haurà mans amb gestos apresos i ulls alimentant el cap, el cor i el sensor fotogràfic.

I conduint passaré de l’èxtasi al dubte. Els girs de volant em portaran fins a la pantalla, passant per tots els racons lluminosos i foscos, encara sense perspectiva, amb la feina a mig fer. Només amb alguns indicis, unes pistes. Sense saber si són rastres imaginaris, espirituals, o efectivament terrenals.

Marc Torra - Fragments.imatges

PDF version

La Delegació de l'Alt Empordà del COAC participa en el concurs de les Creus de Maig

Imatge: 
© Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC)
El passat dissabte 3 de maig, la ciutat de Figueres, en el marc de les Fires i Festes de la Santa Creu 2025, va acollir el concurs de les Creus de Maig en el qual els participants fan decoracions florals en forma de creu.

En aquesta nova edició, la Delegació de l’Alt Empordà del COAC va participar com a Jurat en aquest concurs en el qual van participar un total de 22 entitats, una xifra que supera notablement les inscripcions de les darreres edicions, donant vida a una celebració que es manté viva des del 1941 i que preserva l’esperit festiu de Figueres més enllà del seu origen religiós.
 

Les sis creus guardonades van destacar per la seva originalitat i qualitat artística, fent valdre la riquesa creativa i la diversitat de les entitats participants. El premi al millor disseny va ser lliurat per l’arquitecte, Dídac Franco, subdelegat de l’Alt Empordà.

7/05/2025
Tornar

Pages