Propers Actes
Construmat celebra una nueva edición ¡Resérvate las fechas!
Construmat celebra una nueva...
Jornada técnica REHAU: Salubridad y seguridad en los...
Jornada técnica REHAU:...
Conferencia | Creando comunidades y cambiante...
Conferencia | Creando...
Jornada: Descarbonización y rehabilitación energética....
Jornada: Descarbonización y...
Actualització de la Classificació Nacional d’Activitats Econòmiques, CNAE
El CNAE-2025 és la nova Classificació Nacional d’Activitats Econòmiques, que substitueix el CNAE-2009. Té com a objectiu adaptar-se a la realitat econòmica actual i harmonitzar-se amb els estàndards europeus.
Qui està obligat a fer el canvi?
· Sí: Totes les persones autònomes donades d’alta al RETA (Règim Especial de Treballadors Autònoms).
· No: Professionals col·legiats que cotitzen a mutualitats alternatives com HNA (arquitectes), etc. No consten al RETA i la TGSS no gestiona les seves dades.
Termini per fer el canvi
De l'1 de març al 30 de juny de 2025.
Com s’ha de fer?
· A través del portal Import@ss de la Seguretat Social.
· Cal tenir certificat digital, Cl@ve o DNI electrònic.
· Si el teu codi CNAE-2009 té una equivalència clara, el canvi es fa automàticament.
· Si hi ha múltiples opcions, cal seleccionar manualment el codi CNAE-2025 que millor descrigui l’activitat.
· També pots delegar la gestió a Rengle, que ofereix aquest servei per un cost de 10€ + IVA (fiscal@coac.net)
Què passa si no ho faig?
· Risc d’errors en la cotització (quotes incorrectes).
· Possibles incidències administratives o sancions per manca d’actualització.
Prorrogado hasta el 2 de junio el plazo de la Call for Participants UIA2026BCN
El tema Becoming. Architectures for a planet in transition dará forma al programa del Congreso como una plataforma para explorar perspectivas innovadoras, enfoques interdisciplinarios e ideas transformadoras que aborden los desafíos contemporáneos.
Se invita a profesionales del ámbito de la arquitectura, el urbanismo, el paisajismo, la investigación, el diseño, la ingeniería, la fotografía, el cine y el arte a participar con proyectos, ensayos o piezas multimedia. Con esta convocatoria, UIA2026BCN busca reunir conocimientos a través de la investigación, la práctica y la educación para generar nuevas perspectivas y fortalecer conexiones entre disciplinas.
El Congreso Mundial de Arquitectos de la UIA (Unión Internacional de Arquitectos) se celebra cada tres años desde 1948. Esta edición, que tendrá lugar en Barcelona en 2026, está organizada por el Consejo Superior de los Colegios de Arquitectos de España (CSCAE) en colaboración con el Colegio de Arquitectos de Cataluña (COAC), con la participación y financiación del Ministerio de Vivienda y Agenda Urbana, la Generalitat de Catalunya y el Ayuntamiento de Barcelona. Por el hecho de acoger el Congreso, Barcelona será también en 2026 Capital Mundial de la Arquitectura.
Becoming. Architectures for a planet in transition
Becoming explora prácticas espaciales que fomenten procesos de apropiación y transformación del entorno habitado –tanto humano como no humano, individual y colectivo–, investigando el potencial del tiempo como herramienta de diseño. En lugar de partir de una tabula rasa, está arraigado en una profunda conciencia de los paisajes físicos y culturales preexistentes.
Becoming promueve la transformación de la realidad existente, abordando la relación entre la urgencia de los desafíos contemporáneos y una perspectiva a largo plazo que se despliega a través de seis líneas de investigación: Becoming More-than-human, Becoming Attuned, Becoming Embodied, Becoming Interdependent, Becoming Hyper-Conscious y Becoming Circular.
Categorías de participación:
- Critical Design – Proyectos arquitectónicos, de diseño industrial, prototipos y exploraciones en metodologías de diseño.
- Critical Essay – Ensayos, artículos académicos y de investigación.
- Critical Image – Fotografías, piezas cinematográficas y multimedia.
Proceso de la convocatoria
El Comité Científico y el Comité de Evaluación de UIA2026BCN analizarán las propuestas desde perspectivas amplias y transversales. Tras una preselección inicial por parte de expertos en la materia, un jurado compuesto por profesionales de prestigio internacional –especializados en cada categoría– , además del equipo curatorial del Congreso, realizará la selección final.
Las propuestas aceptadas formarán parte de los actos centrales del CongresoUIA2026BCN entre los días 28 de junio y 2 de julio de 2026. El jurado determinará el formato de participación, ya sea presentación individual, debate u otras opciones previstas. Además, decidirá si los trabajos seleccionados se exhibirán de forma física o digital en la exposición del Congreso y si serán publicados en el catálogo oficial.
La participación en la convocatoria es gratuita.
Calendario
31 de marzo de 2025 – Lanzamiento de la convocatoria
2 de junio de 2025 – FECHA LÍMITE DE PRESENTACIÓN AMPLIADA
30 de septiembre de 2025 – Anuncio de las propuestas seleccionadas
28 de junio - 2 de julio de 2026 – Congreso UIA2026BCN
Presenta tu propuesta aquí.
Para cualquier consulta, puedes contactar a través de callfor@uia2026bcn.org.
Acto de presentación
El 14 de abril se ha celebrado en el COAC el Acto de Presentación oficial del Congreso Mundial de Arquitectos de la UIA 2026 Barcelona. Durante el evento, se han revelado las sedes del Congreso, se han anunciado los primeros ponentes y se han presentado los detalles de la convocatoria. Recupera el vídeo del acto.
Nova versió del Generador d’Informes de les Inspeccions Tècniques dels Edificis (ITE)
La finalitat d’aquesta modificació és afegir un nou apartat (Declaració responsable) al Generador d’ITEs on s'haurà de declarar si s’ha informat, o no, de la situació de risc tant a la propietat com a l’ajuntament. Els documents que cal adjuntar seran, com a mínim, el comunicat de risc signat pel representant de la propietat i l’acusament de rebuda de l’ajuntament.
Us recordem que el Decret 67/2015 estableix que és el tècnic qui ha de realitzar aquesta comunicació i que no és necessari el consentiment de la propietat per comunicar el risc a l’ajuntament corresponent.
Podeu trobar els models de comunicats a l’apartat de documentació del Generador d’informes, així com a la web de l'Agència de l'Habitatge.
Municipis d’actuació prioritària en la presa de mesures de nivells de radó als llocs de treball
El mateix decret preveu que els municipis amb actuació prioritària seran establerts pel Consell de Seguretat Nuclear (CSN). Així, l’1 de maig s’ha publicat al BOE la Instrucció IS-47 del CSN que determina el llistat de municipis amb actuació prioritària contra el radó, que seran els municipis de zona II del DB HS6 de protecció contra el radó. Recordem que a Catalunya hi ha 175 municipis inclosos a la zona II.
La Instrucció també determina la metodologia per a la presa de mesures als llocs de treball. Aquestes mesures dels nivells de radó en determinades situacions (espais interiors i sota rasant i/o en plantes baixes) cal fer-les en tots els llocs de treball, però de manera prioritària cal actuar als municipis del llistat que ara estableix la Instrucció IS-47. La presa de mesures és obligatòria des del 2 de maig de 2025.
Per a nous centres de treball o reinici de l’activitat, si no es disposa de cap estudi en vigor, el titular de l’activitat haurà de garantir que l’exposició de detectors s’iniciï en un període màxim de sis mesos.
Les noves edificacions o reformes situades en zona II (mapa del radó), quedaran exemptes de prendre mesures durant els cinc anys posteriors a la finalització de les obres, sempre que tinguin informes segons l’Apèndix C del DB HS6, de que les estimacions de la mitjana anual de concentració de radó no superin 300 Bq/m3
Radiació gamma dels materials de construcció
De la mateixa manera, el RD 1029/2022 estableix obligacions per als subministradors de materials de construcció* perquè, abans de la seva comercialització, determinin el contingut radioactiu d’aquests materials, a fi i efecte de garantir el compliment del nivell de referència establert de radiació gamma provinent dels materials de construcció: 1 mSv/any -milisievert per any- (addicional a l’exposició externa a l’aire lliure).
* Materials de construcció o additius naturals d'origen igni o que puguin estar associats a mineralitzacions d'urani: granitoides (com el granit, la sienita i l'ortogneis), pòrfids, tova, putzolana (cendra putzolànica), lava o esquist aluminós.
Igualment, els materials de construcció que incorporin material radioactiu d'origen natural, com cendres volants, guixos o llots de fosfat, escòries de la producció de fòsfor, estany o coure, llots vermells, etc.