El Palau de Vidre, Resolució final del Concurs d'Idees "Espais Singulars"

Imatge: 
© COAC Lleida
El programa l’impulsa l’Ajuntament de Lleida amb la col·laboració de la Demarcació de Lleida del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya.

L’àmbit del Palau de Vidre centrarà la segona edició del programa Espais Singulars, impulsat per l’Ajuntament de Lleida a través de la Fundació del Paisatge amb la col·laboració de COAC Lleida i que constarà de diversos tallers de participació ciutadana i d’un concurs d’idees. L’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, acompanyat del president de la Demarcació de Lleida del Col·legi d’Arquitectes (COAC), Víctor Pérez-Pallarès, van anunciar el passat divendres, 1 de febrer, l’inici del debat ciutadà per definir el futur de l’àmbit de l’edifici ubicat als Camps Elisis.

L’objectiu d’Espais Singulars és aconseguir espais públics vius i útils adequats a la ciutadania mitjançant intervencions urbanístiques per a la seva articulació amb la ciutat i perquè esdevinguin espais de centralitat per augmentar la qualitat de vida de les persones. En la primera edició, al 2017, van formar part del programa les places de la Panera i de l’Auditori.

Pérez-Pallarès, va destacar els valors arquitectònics del Palau de Vidre, construït l’any 1965, obra de l’enginyer Josep Maria Cots Massana. Va explicar que “és un edifici singular amb un volum molt contundent emmarcat en el corrent brutalista que es fa molt evident en les façanes principal i posterior, on es veu l’estructura potent de formigó vist amb elements geomètrics i simètrics, com els panys de vidre que produeixen l’efecte de transparències des de l’interior i de reflexes de l’exterior molt interessants”. Així mateix, Pérez-Pallarès va agrair la confiança dipositada en el COAC per part de la Fundació del Paisatge i de la Paeria en aquesta segona edició del programa Espais Singulars.

Per la seva banda, el paer en cap va definir el Palau de Vidre com “un gran equipament per a Lleida que ha acollit inauguracions, congressos, convencions, conferències d’alt nivell durant molts anys”. “Ara, però, ha arribat el moment de parlar obertament sobre el seu futur i de construir un nou relat per a aquest edifici i, també, per al seu entorn”. I va concloure que “escoltarem què volen que fem amb aquest espai els lleidatans i lleidatanes”.

La iniciativa Espais Singulars pretén aconseguir espais públics vius i útils adequats a les necessitats de la ciutadania. La primera fase consistirà en un procés participatiu per escoltar la ciutadania, les associacions, les entitats, les empreses i els comerços de la ciutat. En la segona fase, prevista pel mes de març, es portarà a terme la convocatòria del concurs públic d’idees d’arquitectura per intervenir en l’àmbit del Palau de Vidre, adreçat a professionals-arquitectes. Finalment, a la tercera fase, prevista per la primavera d’enguany, es farà una exposició pública dels projectes presentats i s’anunciarà la proposta guanyadora i les finalistes. El concurs no preveu que el guanyador del concurs sigui el que després faci el projecte d’execució, sinó que serà un concurs d’idees on hi haurà tres premiats, el guanyador i els finalistes. En base a les idees sorgides dels tallers, que formaran part de les bases del concurs d’idees, i de les idees guanyadores, l’Ajuntament de Lleida tirarà endavant un projecte sobre el Palau de Vidre.
6/02/2019
Tornar