Puntúa de l'1 al 5 els següents aspectes de les noves seccions.
Pregunta 1 2 3 4 5
Disseny del nou entorn
Facilitat d’ús
Utilitat de les gestions que pots realitzar
Impressió general
24 Habitatges de Protecció Pública a la Platja d’en Bossa, Eivissa

08014 Arquitectura guanya el Premi Millor Bioconstrucció 2024

Imatge: 
© Pol Viladoms
En el marc de la 4a edició de Firhàbitat, s'ha celebrat a Avià l'acte de lliurament dels primers Premis Bioconstrucció de Catalunya, una iniciativa de Firhàbitat, la Intercol·legial Tècnica del Bages-Berguedà, de la qual la Demarcació de Comarques Centrals del COAC forma part, i l'Associació Comarcal d’Empresaris del Berguedà.

La convocatòria té com a objectius promoure la innovació, reconèixer la sostenibilitat, incentivar les millors pràctiques, crear consciència sobre la importància de la bioconstrucció, crear comunitat, impulsar l’economia verda i la descarbonització i facilitar la recerca i desenvolupament al sector de la bioconstrucció. 

24 Habitatges de Protecció Pública a la Platja d’en Bossa, Eivissa
El jurat ha decidit atorgar el Premi Millor Bioconstrucció de Catalunya al projecte de 24 Habitatges de Protecció Pública de 08014 Arquitectura, estudi dirigit per Adrià Guardiet i Sandra Torres.

L'edifici s'ubica a Eivissa i, en base a la tradició de l’arquitectura domèstica dels climes càlids, s’organitza al voltant de quatre patis que desenvolupen un paper essencial en el confort dels habitatges, de forma que totes les sales i dormitoris tenen doble orientació. L’estructura de l’edifici es resol amb murs de càrrega que formen una malla d’espais de proporció aproximadament quadrada, establint-se una correspondència entre els sistemes estructural i espaial del projecte.

El projecte limita el consum d’energia primària no renovable mitjançant estratègies de disseny passiu que permeten assolir el confort higrotèrmic a l’interior dels habitatges sense necessitat d’instal·lar sistemes mecànics de calefacció. També es limiten les emissions de CO2 associades als materials i sistemes constructius utilitzats fins un 30% en relació a un edifici d’idèntiques característiques construït de forma convencional. L'obra ja havia estat també guardonada amb el Premi Mapei a l'Arquitectura Sostenible 2023.


Camí del bosc al cementiri de Roques Blanques al Parc de Collserola
El jurat ha decidit atorgar un accèssit al Camí del bosc al cementiri de Roques Blanques, de l’estudi Batlleiroig Arquitectura, fundat per Enric Batlle i Joan Roig. Un camí al bosc que reactiva un racó del Parc Natural de Collserola i esdevé el millor lloc per dipositar les cendres. Aquesta intervenció, basada en el respecte i la conservació del medi ambient, forma part de l’última ampliació del cementiri de Roques Blanques.

Es proposa un sistema innovador basat en la bioenginyeria aplicada al paisatge per crear el Camí del Bosc i el Jardí de les Papallones. Per a això, s’utilitza el mur Krainer, un sistema de contenció natural que genera una gran terrassa verda situada al vessant nord de la serralada i inclou un espai adequat i accessible per als nous sepulcres. També permet incorporar la vegetació arbòria existent, així com incorporar noves plantacions amb espècies locals. 

Projectes finalistes
El certamen ha aconseguit despertar l'interès dels professionals de l’arquitectura i la construcció, amb la participació d'un total de 22 propostes. D'entre els projectes presentats, el jurat va escollir 5 finalistes, i el veredicte final es va donar a conèixer l'11 de maig en el marc de Firhàbitat. A més de l'obra guardonada i l'accèssit, van resultar finalistes els següents projectes: Tiny House Suro Gros, de Gabriel Barbeta; Mas Auleda, de Contorns (Ariadna Serrano i Maria Bosch); i Casa de palla entre noguers, d'Arnau Bujons.

Mecions especials a Orígens i Fet de Terra
D'altra banda, aquesta primera edició dels Premis de Bioconstrucció ha volgut destacar dues mencions per aquelles empreses, fundacions, persones, equips de treball o entitats que dediquen la seva activitat a desenvolupar els valors propis de la Bioconstrucció.

Així, s'ha decidit lliurar la Menció Compromís amb la Comunitat a Orígens Escola Taller de Bioconstrucció. Es tracta d'un centre de formació i d’acció social on es promou el coneixement de les diferents tècniques constructives i materials idonis per a una construcció respectuosa amb el seu entorn i els éssers vius que s’hi relacionen. Tant els oficis tradicionals com l’expressió artística i l’observació de la natura proporcionen unes pautes molt vàlides per a una construcció de qualitat i de molt baix impacte ambiental, alhora que les noves tecnologies proporcionen les eines per a una millor divulgació i pràctica d’aquests coneixements.  L’Escola-Taller està adreçada a tothom i especialment al públic més jove.

Per últim, la Menció Innovació ha estat per a Fet de Terra, tècnics especialistes en arquitectura de terra i assessors acreditats en ecoinnovació, disseny de producte i desenvolupament tecnològic. Treballen amb usuaris, tècnics i fabricants des de les primeres fases del projecte per buscar la solució que més s’adapti a les seves necessitats. Des de Fetdeterra, potencien l’ús de materials naturals per a la construcció sostenible, ecològica i respectuosa amb el medi ambient. Materials 100% reciclables, de baix cost energètic, que permeten la construcció d’hàbitats saludables i eficients.

Organitza:


Col·labora:

13/05/2024
Tornar