Puntúa de l'1 al 5 els següents aspectes de les noves seccions.
Pregunta 1 2 3 4 5
Disseny del nou entorn
Facilitat d’ús
Utilitat de les gestions que pots realitzar
Impressió general
El Col·legi d’Arquitectes i el nou Codi d’Accessibilitat de Catalunya

El Col·legi d’Arquitectes i el nou Codi d’Accessibilitat de Catalunya

Imatge: 
© Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC)

El 30 de novembre de 2023 s’ha publicat al DOGC el Decret 209/2023, pel qual s’aprova el Codi d’accessibilitat de Catalunya, que entrarà en vigor el proper 1 de març de 2024, 3 mesos després de la seva publicació al DOGC.

El nou Codi d’accessibilitat, que deroga el vigent (D. 135/1995), respon a la necessitat de desplegament de la Llei 13/2014 d’Accessibilitat de Catalunya, que precisa d’un desenvolupament reglamentari per donar resposta als seus objectius.

En aquest sentit, es tracta d’un Codi d’Accessibilitat d’ampli abast en el qual s’integra el conjunt de les condicions d’accessibilitat universal -física, sensorial i cognitiva- en els àmbits de més impacte en la vida diària de les persones, sent un instrument amb voluntat de garantir el principi d’igualtat dels ciutadans. 

El Col·legi d’Arquitectes i el nou Codi
Com no pot ser d’altra manera, el COAC ha estat sempre al servei de les persones, treballant per l’accessibilitat universal des d’una mirada inclusiva, i procurant donar resposta a les necessitats de tots els usuaris, sense excepció. Els arquitectes, en el procés de disseny, constituïm una baula fonamental per assolir aquest objectiu, en ser l’accessibilitat inherent al disseny. Tenim, doncs, un paper fonamental per aconseguir implementar una veritable cultura de l’accessibilitat.

El COAC vol agrair l’esforç realitzat durant els darrers anys pel Departament de Drets Socials de la Generalitat per al desenvolupament d’aquest Decret. No obstant, no es pot passar per alt que el nou Codi ara aprovat, tal com es presenta, planteja dubtes que sigui l’eina més adequada per assolir amb èxit el repte que tenim com a societat i país, el de garantir la igualtat d’oportunitats i la no discriminació de les persones.

El seu ampli abast, complexitat del text i detall del contingut, el fan de difícil lectura i aplicació. Des del COAC, creiem que l’èxit de la implantació de l’accessibilitat universal rau en una reglamentació més simple i clara. En relació amb aquestes recomanacions, el Col·legi ja va presentar al·legacions en data 22 de maig de 2020. També seguim oferint al Departament de Drets Socials la nostra col·laboració per poder generar documentació gràfica que pugui facilitar la comprensió del nou Decret.

En properes comunicacions, el COAC anirà informant sobre les actuacions i aspectes rellevants del mateix.

Més informació 
Per a informació més detallada, podeu consultar el text del Decret, publicat al DOGC de 30 de novembre, i la nota de premsa del Govern.
També podeu consultar el resum de les disposicions transitòries, elaborat per l'OCT.

5/12/2023
Tornar