Puntúa de l'1 al 5 els següents aspectes de les noves seccions.
Pregunta 1 2 3 4 5
Disseny del nou entorn
Facilitat d’ús
Utilitat de les gestions que pots realitzar
Impressió general

L’edificació com a resposta a molts reptes de país

Imatge: 
© Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC)

El passat 19 de gener vam presentar al COAC les dades d’edificació a Catalunya corresponents al 2021. No ha estat una sorpresa el fet que els resultats presentin un comportament positiu en relació al 2020, any d’inici de pandèmia que va fer caure l’edificació a nivells del 2017. Això no obstant, és decebedor constatar que la tendència negativa -de la qual ja en parlàvem el 2019- continua sent evident.

Amb l’anàlisi de les dades posem el focus, un any més, en la rehabilitació, que continua a nivells encara molt baixos i representa tan sols un 28% del total de superfície visada. Aquesta dada contrasta enormement amb el fet que Catalunya disposa d’un dels parcs edificats construïts més antics d’Europa, el 70% del qual és anterior a 1980.  

En aquest sentit, instem a rehabilitar, renovar i millorar els nostres edificis, barris i ciutats amb una mirada integral per complir amb els objectius de desenvolupament sostenible i com a resposta al canvi climàtic. És un repte, una necessitat i una responsabilitat adaptar els edificis a les noves normatives quant a sostenibilitat i eficiència energètica perquè siguin més saludables, ecològics, accessibles, resilients a fenòmens externs..  Per això cal continuar treballant amb les administracions per activar, incentivar i impulsar la renovació urbana.

La petjada ecològica que suposa enderrocar i construir de nou és inassumible, i per això, impulsar la rehabilitació és una aposta estratègica. Aquesta és la solució que pot donar l’edificació a molts reptes que tenim com a país.

En aquesta línia se situa la Nova Bauhaus Europea i l“ona de rehabilitació” -en paraules de la presidenta de la Comissió Europea- com a estratègia per construir una Europa amb criteris de sostenibilitat, inclusió i bellesa.

A casa nostra, fa temps que treballem amb l’administració per impulsar el Pacte Nacional de Renovació Urbana, que ha de ser un marc de referència on consensuar les polítiques de rehabilitació urbana els propers anys i que concretarà una de les línies temàtiques de l’Agenda Urbana de Catalunya: la transformació de les ciutats i de l’habitatge.

A Catalunya, malgrat les xifres globals de rehabilitació el 2021 continuen sent baixes, destaca positivament el creixement en rehabilitació que ha tingut la ciutat de Barcelona  - 62% en relació a l’any anterior i 92% respecte el 2019-. Esperem que aquest comportament a la ciutat comtal -que sempre ha estat motor a Catalunya- es faci extensible al conjunt del territori.

En aquest sentit, quedem a l’espera que l’arribada dels fons europeus de recuperació Next Generation incentivi els projectes de rehabilitació i tinguin impacte aquest 2022.

10/02/2022
Tornar