AGORA, de l’equip Peris-Toral Arquitectes SCPP

L'equip Peris+Toral Arquitectes transformarà els espais públics de la seu de plaça Nova

Imatge: 
Projecte Agora, imatge del vestíbul del COAC © Equip Peris-Toral Arquitectes SCPP
El Concurs per transformar en Centre Obert d'Arquitectura de Barcelona els espais públics de la seu de plaça Nova, convocat el passat mes de maig,  ja té guanyador: el projecte AGORA, de l’equip Peris+Toral Arquitectes, integrat per Marta Peris i José Manuel Toral. 

El projecte seleccionat proposa obrir els espais públics del COAC aprofitant la transparència de la planta baixa i guanyant visibilitat cap a l’interior, on una grada d’escala urbana convida els vianants a entrar, convertint el vestíbul en una àgora que busca la continuïtat amb la plaça Nova. Des de l’àgora, es potencia la visibilitat de l’Altell, convidant el visitant a iniciar el recorregut ascendent pels espais comuns del COAC, un passeig que fins ara culminava a la sala d’actes i que amb el nou projecte s’allarga fins a la segona planta de l'edifici, apropiant-se de la terrassa dels frisos, que es destinarà a esdeveniments culturals a l'aire lliure. 

La valoració del Jurat
De la proposta, el Jurat ha valorat positivament "la transversalitat generada de carrer a carrer, la transparència en la interrelació amb la plaça Nova i la lluminositat que es crea a la planta més opaca, la de la sala d’actes". A més, n'ha destacat aspectes com "la versatilitat dels espais creats", "la creació de diferents atmosferes" i "les solucions a nivell d’accessibilitat". Tot això, respectant el llenguatge de l’edifici original.

Centre Obert d’Arquitectura de Barcelona
Després de la recent renovació de la façana de l’edifici, i aprofitant el seu enclavament privilegiat, el COAC fa un nou pas endavant amb l’objectiu de reforçar la seva vinculació amb la ciutadania, fent-lo alhora més versàtil i accessible. L'objectiu és esdevenir un punt de trobada entre ciutadans i arquitectes, espai comú de debat i reflexió amb la voluntat de conscienciar sobre el rol de l’arquitectura i, alhora, impulsar la recerca .

Està previst que les obres d’adequació dels espais tinguin lloc durant el proper any 2020. Durant els mesos en què duri la intervenció, l'activitat cultural del COAC es reprogramarà en espais alternatius de la ciutat.

Menció especial i projectes seleccionats
A banda del projecte guanyador, ha obtingut una menció especial del Jurat la proposta +PLUS, de Jorge Vidal. La resta de propostes que van passar a la segona fase són les següents:

· ARCHS\BSD4, de Mateu Barba Arquitectes
· CAVEA, d'Onzezeroquatre Arquitectes, Joan Casals i José Luis Cisneros
· KLOTSKI, de Jordi Farrando, Quim Larrea, Eva Jordà i Higini Arau
· OBERT I VERSÀTIL, de l'Estudi Massip-Bosch Arquitectes
· OBRIR PORTES, d'Àngela Garcia Cases i Marta Garcia Bello
· TWIN, de Joaquim Mulà

Jurat
El Jurat del Concurs ha estat format pels següents membres:
· Assumpció Puig, degana
· Josep Ferrando, vocal de Cultura
· Sandra Bestraten, presidenta de la Demarcació de Barcelona
· Eva Serrats, membre del Consell Rector de la Cooperativa Jordi Capell
· Anna Ramos, directora de la Fundació Mies Van der Rohe
· Marc Aureli Santos, director de Patrimoni Arquitectònic d'Ecologia Urbana de l’Ajuntament de Barcelona
· Eugeni Bach, arquitecte
· Jordi Badia, arquitecte

 


27/09/2019
Tornar