Puntúa de l'1 al 5 els següents aspectes de les noves seccions.
Pregunta 1 2 3 4 5
Disseny del nou entorn
Facilitat d’ús
Utilitat de les gestions que pots realitzar
Impressió general
patrimoni custodiat
PRESENTACIÓPROGRAMAINSCRIPCIONSVÍDEOSEXPOSICIÓVISITESPUBLICACIÓ

PROGRAMA 

DIJOUS 16 DE DESEMBRE DE 2021


VISITA MATINAL

09:00 Visita a l’Arxiu Històric de Barcelona, ubicat a la Casa de l’Ardiaca, acompanyats per Oriol Calvet Casajuana, historiador i tècnic superior d’arxivística i Santi Barjau Rico, responsable de l’àmbit de gràfics AHCB, que ens exposaran els fons documentals d’arquitectes i urbanistes de l’Arxiu Històric Ciutat de Barcelona.

10:45 Visita a l’Espai Rogent Biblioteca Patrimonial i Arxiu de l’Ateneu Barcelonès, acompanyats per Mateu Barba Teixidor i Àlex Gràvalos Torner, arquitectes.

ACREDITACIONS, BENVINGUDA I CONFERÈNCIA DE PRESENTACIÓ

12:30  Acreditacions

12:45  Patrimoni Custodiat: Biblioteques, Arxius i Centres de Documentació. Assumpció Puig i Hors, degana del COAC. Antoni Vilanova Omedas, president de l’AADIPA. Ana Chust Peters i Dídac Gordillo Bel, directors del XLIVè Curset.

13:00 Las Bibliotecas, como expresión de la cultura de una sociedad. Alfonso Muñoz Cosme, Dr. arquitecte i professor de la UPM, acreditat catedràtic. Fins l’any 2017 fou Director General de l’Institut del Patrimoni Cultural d’Espanya. Ministeri d’Educació, Cultura i Esports.

14:00  pausa - dinar

DOCUMENTAR PER A INTERVENIR

16:00 Documentar abans d’intervenir. Mònica Maspoch Oller, Dra. en Història de l’Art. Professora a la UB. 

16:30 Intervención en la Casa Amatller para resituar la biblioteca de Institut Amatller d’Art Hispànic y los archivos fotográficos, Arxiu Mas y Arxiu Gudiol, alojados en el edificio. José Ignacio Cassar Pinazo, arquitecte, i  José Manuel Montesinos Pérez, arquitecte tècnic.

17:00  Fonts documentals per la redacció del Pla director de la Casa Batlló. Xavier Villanueva Álvarez, arquitecte; Mireia Bosch Prat, arquitecta tècnica i professora a la UPC i Joan Olona Casas, arquitecte tècnic i professor i doctor per la UPC

17:30  Sala de lectura i Centre de Documentació a l’antic Monestir de Santa Maria de l’Estany. Jordi Morros Cardona i Marta Urbiola Domènech, arquitectes.

18:00  pausa - cafè

ARXIUS I ESPAIS PER AL PATRIMONI DOCUMENTAL

18:30  La perspectiva archivística de los documentos de arquitectura. Yolanda Cagigas Ocejo, Dra. en Història Contemporània. Directora del Archivo General de la Universidad de Navarra. Presidenta de l’ICA-SAR.

19:00 El primer Servei de Catalogació i Conservació de Monuments a Catalunya (actual SPAL). La formació d’un arxiu i biblioteca específics. Raquel Lacuesta Contreras, Dra. en Història de l’Art i acadèmica de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi. 

19:30  L’Arxiu de la Ciutat de Barcelona a Can Batlló: Patrimoni i Patrimoni.  Santi Orteu Palou, Mara Partida Muñoz i Ramon Valls Ortiz, arquitectes. 

20:15  Debat amb els ponents. El factor temps en la recerca documental prèvia a la intervenció en edificis existents. Modera Andreu Carrascal Simon, arxiver de l’Arxiu Històric del COAC.  

 

DIVENDRES 17 DE DESEMBRE DE 2021


BIBLIOTEQUES PÚBLIQUES. ADAPTACIÓ D’EDIFICIS PREEXISTENTS

09:00 La arquitectura bibliotecaria en edificios patrimoniales y su ubicación urbana. Santi Romero Garuz, arquitecte, Cap de la Unitat d’Arquitectura Bibliotecària de la Diputació de Barcelona fins el 2020. 

09:30 Biblioteca en la antigua fábrica del Molí. Molins de Rei. Tomas falsas. Antonio Montes Gil, arquitecte de l’Àrea Metropolitana de Barcelona fins el 2020.

10:00  La Biblioteca de Poblet. Criteris que han decidit la seva ubicació. Jordi Portal Liaño, arquitecte.

10:30  Les biblioteques de Mies van der Rohe i la custòdia de la documentació del Moviment Modern. Anna Ramos Sanz, arquitecta. Professora  de l’ETSAB-UPC i Directora de la Fundació Mies Van der Rohe. 

11:00   pausa – cafè

11:30  Les biblioteques de la Mancomunitat de Catalunya.  Joaquim Maria Puigvert Solà, Dr. en Història de l’Art. 

12:00 La Biblioteca Popular de Valls: Mancomunitat de Catalunya, cultura i noucentisme. Joan Figuerola Mestre, Joan Carles Gavaldà Bordes i Jordi Romera Cid, arquitectes.

12:30 Les biblioteques de Catalunya, Montserrat i l’obra de J. Puig i Cadafalch (1914-1936).  Eduard Riu-Barrera, historiador i arqueòleg, comissari de l’Any Puig i Cadafalch 2017. 

13:00 Intervencions en la Biblioteca-Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú. Anabel Fuentes Montiel, arquitecta i Cap de Servei de Projectes i Obres d’Urbanisme de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú. 

13:30 Debat amb els ponents. Els Espais de custòdia i la custòdia de la cultura. Modera Montserrat Villaverde Rey, historiadora de l'art. Professora de l'ETSALS i URL Universitat Ramon Llull.

14:15 pausa – dinar

ARXIUS. RECORREGUTS VISUALS I INTERVENCIONS

16:00 La Fototeca del Instituto del Patrimonio Cultural de España. La arquitectura en sus archivos fotográficos. Guillermo Enríquez de Salamanca González, llicenciat en Història de l’art i tècnic en conservació preventiva. Cap de secció de documentació de l’Institut del Patrimoni Cultural d’Espanya. Ministeri d’Educació, Cultura i Esports.

16:30 Passeig visual de la Costa Brava. L'arxiu fotogràfic de Valentí Fargnoli. Sílvia Musquera Felip, Dra. arquitecta. Professora a l’ETSAV i ETSAB de la UPC i a la UdG.

17:00 La custòdia documental a les Illes Balears. Joan Pons Alzina, llicenciat en història. Investigador a la Biblioteca de Catalunya.

17:30 GIRAVOLT. El Patrimoni Cultural Català, del 2D a la tecnologia 3D. Documentar l’estat actual dels monuments. Albert Sierra Reguera, historiador i museòleg, responsable de l’àrea de projectes de noves tecnologies, Agència Catalana del Patrimoni Cultural i Luis Antonio González Martín, responsable de planimetria tridimensional, Direcció General del Patrimoni Cultural.

18:00  pausa-cafè

18:30 La rehabilitació de la seu de l’Arxiu Històric de la Catedral de València. Julià Esteban Chapapria, Dr. arquitecte i historiador.

19:00 Barcelona, darrera mirada. El recurs digital dels “Quarterons Garriga i Roca” (Ajuntament de Barcelona. Arxiu Històric de la Ciutat). Xavier Cazeneuve i Descarrega, historiador. Barchinona.cat. Estudi, recerca i divulgació de la història de Barcelona. 

19:30 Ca la Torre de Vandellòs, arxiu històric i centre d’interpretació. Joan Figuerola Mestre, Joan Carles Gavaldà Bordes i Jordi Romera Cid, arquitectes.

20:00 Debat amb els ponents. Els canvis tecnològics en la custòdia documental dels arxius d’arquitectura.  Modera Judith Taberna Torres, arquitecta.

SOPAR OFICIAL DEL XLIVè CURSET

21:45  Sopar - refrigeri. Biblioteca de Catalunya, antic Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.

 

DISSABTE 18 DE DESEMBRE DE 2021


ARXIUS. INTERVENCIONS RECENTS

09:00 Restauración de las Bibliotecas históricas de Chinguetti, Mauritània. Carmen Moreno Adán, Raquel Peña López, arquitectas.

09:30  Intervenció en el Convent dels Dominics a Perpinyà com a Arxiu administratiu de la Ciutat. Josep Maria Fortià Rius i Agnès Rumeau-Xech, arquitectes.

10:00  Projecte d’Arxiu Municipal en l’antic hospital medieval a Ulldecona. Carlos Vergés Alonso, arquitecte.

10:30  La casa de las hojas (Biblioteca Municipal y Archivo Histórico. Intervención en el antiguo Hospital Sancti Spiritus. Baiona). Juan Elvira Peña, Dr. arquitecte i Clara Murado López, arquitecta.

11:00   pausa-cafè 

BIBLIOTEQUES I CENTRES DE DOCUMENTACIÓ. CASOS D’ESTUDI

11:30  Antics cups de Can Casas. El Bruc. Intervencions per a adaptar com a ús de Biblioteca i la rehabilitació del conjunt. Jordi Rogent Albiol, arquitecte, antic cap del Departament de Patrimoni Arquitectònic Històric i Artístic de l’Ajuntament de Barcelona, i Joan Closa Pujabet, arquitecte, gerent de Serveis d’Equipaments, Infraestructures Urbanes i Patrimoni Arquitectònic de la Diputació de Barcelona.

12:15  La finalització de la Biblioteca de Sort als peus del Castell dels Comtes del Pallars. Anna Feu Jordana, Dra. arquitecta  i Carlos Godoy Bregolat, arquitecte.

12:45  Restauració de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, antic Hospital de Santa Maria, de Lleida. Sostres de planta primera, Biblioteca, Hemeroteca, Arxiu, Aula Magna, i planta segona. Gerard Fontanals i Clop, arquitecte i cap de Secció d’Edificació, Serveis Tècnics d’Enginyeria i Edificació de la Diputació de Lleida.

13:15  Rehabilitació de l’Hotel Rosaleda d’Encamp com a Ministeri de Cultura i seu de la Biblioteca Nacional d’Andorra. Enric Dilmé Bejarano, Dr. arquitecte.

13:45  Debat amb els ponents. Reversibilitat en els usos previstos en un edifici amb interès patrimonial.  Modera Rosa Bosch Palau, arquitecta.

14:30  pausa – dinar

BIBLIOTEQUES I CENTRES DE DOCUMENTACIÓ. REORGANITZACIONS

16:00 Intervenció en la biblioteca de l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona. Albert Plà i Gisbert i Francesc Labastida i Azemar, arquitectes.

16:30 Réhabilitation de la Bibliothèque Quaraouiyine de Fès. Aziza Chaouni, arquitecta.  

17:15  Réaménagement de la Bibliothèque Publique d’Information (BPI) du Centre Georges Pompidou à Paris. Patrick Rubin, arquitecte.

18:00  pausa - cafè

18:30  La biblioteca: espacio omnipresente en edificios de otros usos. Varias intervenciones.. Francisco Jurado Jiménez, arquitecto. Profesor de estructuras en la UPM

19:00  Biblioteca Pública Montserrat Abelló. Rehabilitació de l’antiga fàbrica “Benet Campabadal” de Barcelona. Aurora Fernández i Ricard Mercader, arquitectes.

19:30  Fons scientiae: estudio y análisis documental en los proyectos de intervención patrimonial. María Dolores Robador González, arquitecta i catedràtica de la Universidad de Sevilla

20:00  Debat. La custòdia del patrimoni arquitectònic. Modera Clàudia Sanmartí Martínez. 

20:45  Conclusions.  Ana Chust Peters i Dídac Gordillo Bel, directors del XLIVè curset. 

DIUMENGE 19 DE DESEMBRE DE 2021

VISITA A L’ANTIGA BIBLIOTECA POPULAR DE VALLS I  ALS ESPAIS DESTINATS A BIBILIOTECA DEL MONESTIR DE POBLET.

08:00  Sortida en autocar des de Pl. Catalunya de Barcelona.

10:00  Arribada a Valls, visita a l’antiga Biblioteca Popular de Valls, acompanyats per Joan Figuerola Mestre, Joan Carles Gavaldà Bordes i Jordi Romera Cid, arquitectes.

11:00   Arribada a Poblet, visita a la Biblioteca del Monestir de Poblet i als espais de la nova prevista, acompanyats per Jordi Portal Liaño, arquitecte.

14:00   Dinar i Cloenda de les Jornades

**places limitades en les visites del matí del dijous dia 16

 

Printer-friendly versionPDF version