Puntúa de l'1 al 5 els següents aspectes de les noves seccions.
Pregunta 1 2 3 4 5
Disseny del nou entorn
Facilitat d’ús
Utilitat de les gestions que pots realitzar
Impressió general

Jornada tècnica sobre el nou Codi d’Accessibilitat a l'Ebre

Imatge: 
© Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC)
Amb motiu de l'entrada en vigor del nou Codi d’Accessibilitat de Catalunya (Decret 209/2023), l'Oficina Consultora Tècnica del COAC organitza jornades presencials arreu del territori. A la Demarcació de l'Ebre, la jornada tindrà lloc el 30 de maig a les 11 h.

La sessió anirà a càrrec de l'OCT (Eva Ginesta i Montserrat Vilardaga), que explicaran els canvis més rellevants de la norma pel que fa a l’edificació, amb l'objectiu de facilitar-ne el seu coneixement. 

Contingut de la jornada
- Part I. Aspectes generals del nou Decret
- Part II. Edificis d’ús habitatge. Obra nova i Intervenció en edificis existents
- Part III. Edificis i Establiments d’ús públic. Obra nova i Intervenció en edificis existents

Inscripcions

El Col·legi d'Arquitectes i el nou Codi
Coneix el punt de vista del COAC i les accions realitzades en relació amb l'aprovació del Codi d'Accessibilitat.PDF version

Joves arquitectes de Ponent

Imatge: 
© COAC Lleida
El dijous 13 de maig, la Demarcació de Lleida organitza la conferència "Joves arquitectes de ponent" a càrrec dels arquitectes Aleix Salazar i Alba Terés, que tindrà lloc a les 19.30 h a la Sala d'Actes de la Demarcació.

 

HABITATGE PÚBLIC A LA LLEIDA DE POSTGUERRA. INDIVIDUALITATS, REPETICIONS I OPORTUNITATS

Existeixen certes zones de les ciutats per les quals no se sol transitar. Es tracta normalment de barris, gairebé sempre desafavorits i humils, pels quals generalment no se circula, ja sigui pel seu difícil accés o perquè s'ha aixecat un mur invisible en forma d’estigma entre aquests i la resta de la ciutat. Es pressuposa, en tot moment, que allò que es pugui trobar al seu interior no té cap mena de valor. No obstant això, ocupen grans extensions d'espai dins de les nostres urbs, i el cert és que no se n'han estudiat les possibles qualitats, ni se'ls ha intentat treure cap mena de potencial. Tot habitant de la ciutat les coneix, però pocs podrien descriure com veritablement són.

D’una manera gairebé banal, es podria dir que els blocs de promoció pública, escampats pel territori, són variacions del tipus ja establert a les grans ciutats metropolitanes. No obstant, no és del tot així. Si bé la repetició tipològica, amb les seves peculiaritats corresponents, es troba present en aquest tipus d'obres, hi ha una altra part que les fa específiques del nou lloc que estan creant, concretament la seva voluntat d' “ordenar” allò que pressuposaven anomenar com a espai públic. Cal entendre quins espais han d’assumir veritablement aquest paper, i sobretot, quins altres l’han de lligar aquest amb aquells més domèstics.

La conferència manifesta doncs la repetició i l'especificitat que tenen els polígons situats a Lleida construïts a l'època de postguerra. Una mostra representativa d'una arquitectura menor quant a interès, però no quant a les circumstàncies que l'envolten, ni pel que fa a les seves raons de ser.

Aleix Salazar Aloy, arquitecte per l’ETSAB-UPC (2019)          

Màster en estudis avançats d’Arquitectura, doble especialització en projectes i rehabilitació. Tesina “Habitatge de promoció pública durant la postguerra a Lleida. Repetició i especificitat del tipus , 8 casos." Dirigida per Pere Joan Ravetllat i Eduard Callís. Actualment desenvolupant-se com a tesis doctoral de projectes arquitectònics a l’ETSAB.

 

L’AIGUA: ESTRATÈGIES PER A UN NOU PARADIGMA. DE LA PLANA DE LLEIDA A LA CIUTAT

A Ponent de Catalunya s’obra un territori on l’aigua mana: La Plana de Lleida.

200.000 Ha construïdes per l’aigua, que en qüestió d’espai-temps ha anat consolidant una xarxa de rius, clamors, sèquies i canals que activa i relliga hàbitats naturals, agrícoles i ramaders i una habitabilitat en constel·lació que orbita al voltant del turó referencial, on s’hi assenta la ciutat de Lleida.

L’àrea de contacte de la Plana amb la ciutat configura l’espai singular de l’Horta de Lleida: 15.000Ha entre Horta i Ciutat conformen l’escala de treball del projecte.

La transformació dels usos de l’Horta, l’explosió de la ciutat i la seva dinàmica urbanitzadora seguint lògiques imposades al territori, van consolidant discontinuïtats entre ecosistemes naturals, rurals i urbans, que no s’adapten als requeriments actuals i globals.

Cal un canvi de paradigma a partir de les potencialitats del nostre territori, per superar dicotomies entre camp i ciutat i donar resposta a les grans crisis d’emergència climàtica, de biodiversitat i d’esgotament d’un territori finit.

Alba Terés Ros, arquitecta per l’ETSAR-URV (2022)

Projecte Final de Grau i Màster (Director: Toni Gironès) amb matrícula d’honor i premiat a la XVI Biennal Espanyola d’Arquitectura i Urbanisme Me-dio Pla-zo (2023) i nominat als EUmies Young Talent (2023).

PDF version

Jornada tècnica sobre el nou Codi d’Accessibilitat a Lleida

Imatge: 
© Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC)
Amb motiu de l'entrada en vigor del nou Codi d’Accessibilitat de Catalunya (Decret 209/2023), l'Oficina Consultora Tècnica del COAC organitza jornades presencials arreu del territori. A la Demarcació de Lleida, la jornada tindrà lloc el 31 de maig a les 10 h.

La sessió anirà a càrrec de l'OCT (Eva Ginesta i Montserrat Vilardaga), que explicaran els canvis més rellevants de la norma pel que fa a l’edificació, amb l'objectiu de facilitar-ne el seu coneixement. 

Contingut de la jornada
- Part I. Aspectes generals del nou Decret
- Part II. Edificis d’ús habitatge. Obra nova i Intervenció en edificis existents
- Part III. Edificis i Establiments d’ús públic. Obra nova i Intervenció en edificis existents

Inscripcions

El Col·legi d'Arquitectes i el nou Codi
Coneix el punt de vista del COAC i les accions realitzades en relació amb l'aprovació del Codi d'Accessibilitat.PDF version
Urbanisme Comparat

Urbanisme Comparat: NY, Boston i Houston

Imatge: 
Agrupació d'Arquitectes Urbanistes de Catalunya
El dimarts 4 de juny a les 19 h, tindrà lloc la propera sessió del cicle d'Urbanisme Comparat, que organitza l'Agrupació d'Arquitectes Urbanistes del COAC (AAUC). La jornada portarà per títol New York, Boston i Houston.

L’urbanisme als Estats Units ofereix grans contrastos a analitzar, des dels gratacels dels centres urbans fins als suburbis que s’estenen al territori. La història del seu urbanisme ve marcada no només pels canvis econòmics, sinó també pels interessos empresarials, les lluites racials i les polítiques federals. Per tant, els EUA són un cas complex en el desenvolupament de les ciutats i, tot i les seves particularitats, el seu urbanisme ha servit com a model per a ciutats d’arreu del món.

Alhora, els Estats Units també ens ofereixen l’oportunitat de comparar diferents aproximacions a l’urbanisme, donat que cada municipi té competències per donar forma al planejament. Així, s’analitzaran models contrastats: des del ‘no zoning’ de Houston al planejament discrecional de Boston, passant pel planejament normatiu de New York i Chicago.

Per conèixer millor els efectes de les diferents normatives, es mostraran projectes urbans d’aquest segle, promoguts per actors privats diversos com promotors immobiliaris, hospitals, universitats o equips esportius. En ells, s’explicarà tant el disseny com el procés de negociació publicoprivada a la seva execució, per tal de conèixer diferents processos i poder comparar-los entre ells.

La sessió anirà a càrrec de Mikel Berra-Sandín, arquitecte per l’ETSAB (2020). Actualment cursa el Master in City Planning al MIT, amb una beca de la Fundació La Caixa, i col·labora al Global Land Tool Network d’UN-Habitat. Els seus àmbits de treball principals són el planejament integrat, la planificació d’infraestructures de mobilitat i l’anàlisi d’activitats econòmiques a la ciutat. Durant la seva formació com a arquitecte, ha treballat a despatxos com ara SOM (Chicago) o estudioHerreros (Madrid). Des del 2021 fins al 2023, ha treballat a l’Àrea Metropolitana de Barcelona com a coordinador de projecte de la xarxa RiConnect / Avinguda del Vallès, guanyadora del Premi Catalunya de Territori Enric Lluch atorgat per la SCOT.

A més, també ha realitzat projectes urbans amb equips multidisciplinaris i recerca acadèmica, rebent reconeixements com la menció especial a Europan 16, o el premi de la Student Design and Planning Competition de l'American Planning Association.

L'acte és gratuït, però cal inscripció prèvia.

PDF version

Pages