Collage de diferents imatges

El COAC Girona presenta la programació per aquesta tardor

Imatge: 
© Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC)

El Departament de Cultura de la Demarcació de Girona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) presenta un complet i elaborat programa d’activitats per aquesta tardor, que inclou exposicions, conferències i jornades de debat, entre d’altres. Amb la voluntat d’arribar a un públic més ampli, una gran part de les activitats sorgeixen de la col·laboració amb diferents institucions i entitats del territori.  

El programa d’accions està marcat per la represa de l’activitat, ja que a causa de la pandèmia de la Covid-19, es va haver de cancel·lar part de la programació del primer semestre de l’any. En aquesta ocasió, moltes de les activitats seran en format en línia per ajudar en la prevenció de la propagació de la pandèmia.  

La represa de l’activitat a les tres seus de la Demarcació de Girona va iniciar-se el mes de setembre amb l’obertura de l’exposició Reconstrucció de l’església de Sant Pere de Figueres després de la Guerra Civil, a la seu de la Delegació de l’Alt Empordà del COAC. La mostra, que forma part del programa que commemora el mil·lenari de la consagració de l’església i que coordina l’Oficina del Mil·lenari de Sant Pere, es podrà veure fins al 10 de gener de 2021. Com a activitat paral·lela a l’exposició, el 24 de setembre, l’arquitecte Joan Falgueras, que ha format part del comissariat de la mostra, va impartir la conferència Sant Pere i la reconstrucció de la ciutat en la postguerra, al Cercle Sport Figuerenc.  

El dilluns 5 d’octubre, coincidint amb el Dia Mundial de l’Arquitectura, es va inaugurar a la Casa Masó de Girona, l’exposició Dibuixos d’Arquitectura. 50 anys de l’Arxiu Històric del COAC, amb la qual es pot seguir la trajectòria d’una vintena d’arquitectes a través dels seus dibuixos. Entre els arquitectes que inclou la mostra hi trobem Francesc de Paula i Vilar, Joan Martorell amb un dibuix delineat per Antoni Gaudí, Lluís Domènech i Montaner, Camil Oliveras, Rafael Masó, Pelayo Martínez, Josep Claret, el despatx Correa i Milà o els RCR Arquitectes, guardonats amb el Premi Pritzker l’any 2017. Aquesta exposició, que s’uneix als actes que commemoren el centenari de la Casa Masó de Girona, és una itinerància de les exposicions que organitza el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya amb la qual es mostra la rellevància del fons que custodia, essent un dels més importants d’Europa.  

Dins les conferències programades hi ha un nou cicle, que sorgeix de la col·laboració amb la Casa de Cultura les Bernardes de Salt, amb el qual es vol reflexionar i cercar algunes respostes sobre la nova realitat que ha causat la pandèmia de la Covid-19. Amb el títol El món que ens espera. Repensant l’Arquitectura, i a través de dues sessions dedicades a les ciutats i a la casa (15 i 22 d’octubre), en format en línia, els arquitectes Sara MasItziar González, Magda Mària i Àlex Giménez, intentaran desglossar la nova realitat que ens espera.  

Aquest mes d’octubre també començarà el cicle MARQ / Màster en Arquitectura 2020/2021, que organitza l’Escola Politècnica Superior de la Universitat de Girona i que compta amb la col·laboració de la Demarcació de Girona del COAC. El filòsof Amador Vega serà l'encarregat d'obrir el cicle el dimarts 20. En aquesta edició, exclusivament en format en línia, també hi participaran Cíclica > Espai públic i regeneració urbana (27 d’octubre); Mariona Benedito > Habitatge social (10 de novembre); Imma Jansana > El passeig marítim al Prat de Llobregat (17 de novembre) i Pablo Garrido > La pell a l’arquitectura com a pretext de projecte (24 de novembre).  

Un dels actes més esperats i amb gran repercussió pública i que s’ha hagut de reprogramar és el lliurament de la 23a edició dels Premis d’Arquitectura de les Comarques de Girona. Enguany, els premiats es donaran a conèixer el 27 de novembre en un acte que es podrà seguir a través de la plataforma www.premiarquitecturagirona.cat.  

La programació cultural de la Demarcació de Girona també inclou el cicle Per un nou vell, comissariat per la Universitat de Girona, l’àrea de cultura de la Demarcació de Girona del i Itziar González, arquitecta responsable del procés participatiu de l’Ajuntament de Girona sobre els usos dels equipaments del barri vell. Aquest cicle de sis sessions vol enriquir i ampliar el debat, aportant al procés participatiu, continguts i coneixements claus per comprendre el context històric, present i futur del Barri Vell de Girona.  

La Delegació Garrotxa – Ripollès, que està en ple procés de canvi de seu, s’uneix a la programació de tardor amb dues conferències. La primera d’elles, que tindrà lloc el 20 de novembre, forma part de Lluèrnia. Festival del Foc i la llum, i anirà a càrrec de l’arquitecte Jaume Prat amb el títol La Quarta Paret: L'arquitectura dins i fora la pantalla.  

A Olot també tindrà lloc la sessió dedicada a Turisme i Arquitectura: Urbanisme i Infraestructures (1 de desembre) del Debat 2020: El turisme a les comarques de Girona, que organitza la Taula Gironina de Turisme. En aquesta sessió, la conferència d’obertura anirà a càrrec d’Andrea Buchner del despatx RCR Arquitectes amb el títol L’Arquitectura del segle XXI per a Girona: Un país de futur.  

Finalment, el 9 de desembre, tancarà la programació de la Delegació la Trobada de Nadal que inclourà una conferència de l’artista i fotògraf Joan Fontcoberta.  

Amb aquesta programació, el Departament de Cultura de la Demarcació de Girona del COAC se suma al conjunt d’actes que organitza el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya en totes les seves seus per promocionar i divulgar l’arquitectura i els arquitectes, a la vegada que l’apropa a la ciutadania incidint en aquelles temàtiques que formen part de l’actualitat quotidiana del conjunt de la societat.

16/10/2020
Tornar