Puntúa de l'1 al 5 els següents aspectes de les noves seccions.
Pregunta 1 2 3 4 5
Disseny del nou entorn
Facilitat d’ús
Utilitat de les gestions que pots realitzar
Impressió general

El que fem els arquitectes. Afrontant el procés d'internacionalització

Avui, ser arquitecte és un gran repte. En el context econòmic i social actual, els arquitectes hem de prendre decisions que ens permetin adaptar-nos a un escenari diametralment oposat al que estàvem acostumats, i que ens va facilitar exercir la nostra professió mitjançant models empresarials convencionals que ara estan en crisi.

És precisament en aquest moment d’incertesa i de punt de no retorn que cal aprofitar l’oportunitat de canviar, definint i clarificant nous camins que responguin a la nova època que ens està tocant viure. És en aquest context que cal veure el projecte d’internacionalització com un concepte clau per a la redefinició de la nostra estratègia empresarial, i com una de les vies de negoci amb més futur. Fins ara potser no havia estat necessari, però ara és vital que apliquem la nostra creativitat i visió estratègica de la professió també al disseny de les nostres empreses.

Davant d’aquesta situació, el Col∙legi d’Arquitectes de Catalunya ha produït, dins el marc del programa d’internacionalització del Pla Impulsa de suport a l’arquitecte, una sèrie de cinc vídeos que tenen com a protagonistes cinc empreses d’arquitectura que ja han afrontat aquest procés. La sèrie, anomenada “The Dark side of the Export”, ha inspirat el seu nom en el mític disc de Pink Floyd per incidir especialment en l’experiència prova-error comú a qualsevol empresa que surt als mercats estrangers per primera vegada.

Des del COAC volem agraïr a la directora dels vídeos, Elena Orteu, de l’empresa Search and Drive, l’esforç per fer realitat aquests enregistraments, així com als arquitectes Octavio Mestre (Octavio Mestre arquitectos), Patricio Martinez i Maximià Torruella  (PmMt arrquitectura), Rafael de Villasante (Emprende), Elena Puigmal (Batlle i Roig arquitectes) i a Enric Soler (SOB arquitectos) per la seva predisposició i voluntat divulgativa, explicant-nos de manera franca la seva experiència. Per últim també agraïm a Sílvia Sasot la seva col·laboració en aquest i altres programes del Pla Impulsa.

Confiem que la sèrie resulti del vostre interès i serveixi de motivació per afrontar els vostres projectes d’internacionalització. 

 



     "Cercant el meu avantatge competitiu". Per Rafael de Villasante, soci d'Emprendre
Fins fa poc al nostre país l’arquitecte ha estat generalista, fent de tot en funció del que demanés el seu client i pensant que l’especialització li restava oportunitats. Per contra, el mercat internacional exigeix una especialització, fer de tot suposa que no fas res bé. Rafael de Villasante te una “súper” especialització. Ha sabut integrar el coneixement de país que li aporta el seu partner, amb el seu avantatge competitiu, centrant la seva empresa en aquest i conservant-lo en el temps amb una innovació constant. 
"Reactiva o Proactiva, aquesta és la qüestió". Per Patricio Martínez i Maximià Torruella, socis de Pm, Mt
Pm, Mt ja ha finalitzat l'Hospital del Puyo a Equador i actualment en té 3 més en construcció a diferents països. Ha desenvolupant propostes a Perú, Colòmbia, Guatemala i Angola. Fer el pla internacional els ha desvelat el que els calia, i ara es troben en el procés de fer el pla de la seva empresa que, a més, inclou un pla internacional.
"Estic preparat per la internacionalització?" per Octavio Mestre, Soci d'Octavio Mestre Arquitectes
L’èxit de l'estudi Octavio Mestre Arquitectes ha estat concentrar la seva activitat en països francòfons, Suïssa i especialment França on s’ha col·legiat, països propers en molts aspectes a nosaltres i on aprecien la seva feina i és considerat un arquitecte local. 

"Quins països triar?" per Elena Puigmal, Directora de Batlle i Roig 
Batlle i Roig des de l'any 2012 està planificant detalladament la seva expansió internacional, ha sabut aprendre de les seves experiències prèvies i dissenyar un Pla Internacional que li està servint de gui havent definit ja 2 models d'introducció en països objectius i dissenyat un posicionament clar i atractiu.
"La teoria del win & win: El partner" per Enric Soler, Soci de SOB Arquitectura
SOB Arquitectos s’ha focalitzat a Amèrica Llatina, havent consolidat un equip de col·laboradors i partners de confiança, tant en origen com a destí, amb els que pot controlar eficaçment els diferents projectes i oferir un producte que respon al seu avantatge competitiu, la qualitat prefixada i el que demana el mercat.
Versió per a imprimirPDF version