ADLAN reneix de la mà de l'Arxiu Històric del COAC

ADLAN reneix de la mà de l'Arxiu Històric del COAC

Imatge: 
© Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC)
ADLAN (Amics de l’Art Nou) fou una agrupació creada a Barcelona el novembre de 1932 amb una clara voluntat de remoure les consciències artístiques i culturals del moment. Les principals ànimes del grup van ser l’arquitecte Josep Lluís Sert, l’empresari i fotògraf Joaquim Gomis i el barretaire i promotor de les arts Joan Prats.

La vinculació amb els arquitectes no es puntualitza només en la persona de Sert. Sixte Illescas i altres membres del GATCPAC van ser membres actius d’ADLAN i la mateixa seu del GATCPAC al passeig de Gràcia, 99 va ser cedida com a local d’ADLAN i fou el lloc de les primeres activitats.

A més dels arquitectes, ADLAN va tenir com a associats professionals liberals, comerciants i empresaris amb un evident interès per les noves tendències i estils artístics. El 1933 ADLAN fa públic el seu manifest-ideari amb la proclama “ADLAN us interessa/ADLAN us crida”.

La documentació d’ADLAN va ser rescatada urgentment els darrers dies de la guerra civil per l’arquitecte del GATCPAC Sixte Illescas, que la va conservar al seu despatx professional. El seu fill, l’arquitecte Albert Illescas, va donar l’any 2008 tot el seu fons documental a l’Arxiu Històric del COAC.

La suma de la reunió de la societat més liberal del moment amb els artistes més innovadors es catalitza en ADLAN com a motor de les avantguardes a Catalunya i l’estat Espanyol. En només tres anys, ADLAN realitza audicions musicals, exposicions d’art, projeccions cinematogràfiques, conferències, lectura de poemes. Els artistes convidats van ser Àngel Ferrant, Calder, Man Ray, Hans Arp, els joves Ramon Marinel·lo, Jaume Sans i Eudald Serra.

Tanmateix, sobresurten dues activitats. La primera exposició monogràfica de l’obra de Picasso a Espanya, que es va poder veure a Barcelona, Bilbao i Madrid, i la coordinació del número extraordinari de Nadal del 1934 de la revista “D’ací D’allà” sobre l’art del segle XX, veritable compilació de les avantguardes del moment.

CAMPANYA DE MICROMECENATGE. El Col·legi d'Arquitectes de Catalunya vol ara difondre el contingut d'aquest Fons. És per això que ha organitzat una campanya de micromecenatge que té com a objectiu la digitalització de tot el fons recuperat.  Amb més de 600 documents d'alt valor històric, hi destaquen cartes manuscrites de Joan Miró, que n'era soci d'honor, o Dalí, els quals desde París van impulsar l'activitat d'ADLAN a Barcelona establint contacte amb els grans artistes del moment. 

Vegeu el reportatge emès al TN de TV3 el dia 5 de març


Vegeu el reportatge de La Vanguardia del dia 11 de març

Campanya de micromecenatge amb Verkami: fes la teva aportació!
5/03/2014
Tornar