Puntúa de l'1 al 5 els següents aspectes de les noves seccions.
Pregunta 1 2 3 4 5
Disseny del nou entorn
Facilitat d’ús
Utilitat de les gestions que pots realitzar
Impressió general

1 - Com ha de ser l'escala interior d'un habitatge?

Les escales interiors dels habitatges hauran de garantir els paràmetres que s’estableixen en el D. 141/2012 de condicions mínimes d’habitabilitat així com els que el Document Bàsic de Seguretat d’Utilització i Accessibilitat (DB-SUA) fixa per a les escales d’ús restringit, i que es concreten en:

  • l’amplada lliure mínima serà de 0,90 m (D. 141/2012).
  • les dimensions mínimes dels graons seran: contrapetja ≤ 20 cm i estesa ≥ 22 cm (DB SUA).
  • la dimensió de l’estesa es mesurarà en cada graó i segons la direcció de la marxa. En escales de traçat corb, l’estesa es mesurarà a l’eix de l’escala —per a amplades d’escala < 1 m— i a 50 cm del costat més estret, quan l’amplada del tram sigui ≥ 1 m. Així mateix, el costat estret del graó mesurarà, com a mínim, 5 cm i el costat més ample 44 cm, com a màxim (DB SUA).
  • S’admeten graons partits a 45° i graons sense frontal, amb una superposició de l’estesa ≥ 2,5 cm (DB SUA).
  • Disposaran de barana en els seus costats oberts.

Es recorda que segons els comentaris del DB SUA, no s’admeten les escales en les quals els graons no tenen tota l’amplada de l’escala (escala Samba).

(Data de publicació: juliol 2020)

2 - És obligatori que els graons de les escales tinguin sempre contrapetja? S'admeten els graons amb "bocel"?

Aquest aspecte de la configuració de les escales, queda regulat al Codi d’Accessibilitat de Catalunya i al DB SUA, Seguretat d’utilització i Accessibilitat i ve condicionat per l’ús i ocupació de l’edifici, així com per les condicions d’evacuació en cas d’incendi.

  • Escales d’ús restringit: no hi ha regulació al respecte, més enllà que en escales sense frontal la projecció de les esteses dels seus graons se sobreposaran almenys 2,5 cm (veure Terminologia i figura 4.1- DB SUA 1).
  • Escales d’ús general: no s'admeten en cap cas els graons amb bossell i és obligatori que disposin de frontal quan estiguin previstes per a evacuació ascendent, o bé, quan no existeixi un itinerari accessible (com per exemple, un ascensor accessible que permeti salvar el mateix desnivell que l'escala).

No obstant, independentment dels condicionants anteriors, en base el Codi d’Accessibilitat (veure annex 2 Nivell d’accessibilitat exigible per a usos públics en edificis de nova construcció), les escales dels edificis d’ús públic considerades en aquest annex, sempre han de tenir frontal i l’estesa no ha de presentar discontinuïtats on s’uneix amb l’alçària, independentment del sentit de l'evacuació.

(Data de publicació: juliol 2020)

3 - Es pot dissenyar un replà partit en una escala comunitària d'un edifici plurifamiliar d'habitatges?

En general, per tal d’evitar caigudes, el DB SUA prescriu que a les zones de circulació, quan s’hagi de salvar un desnivell, hi hagi com a mínim 3 graons seguits. No obstant, introdueix com a excepció a aquesta exigència les zones comunes dels edificis d’ús residencial habitatge (entenent que es tracta d’usuaris habituals i coneixedors de la possible existència d’1 o 2 graons).

Així doncs, en edificis d’ús residencial privat estan permesos a les zones comunes els trams d'escala amb menys de 3 graons i, per tant, també els graons aïllats. Ara bé, a diferència d’una escala d’ús restringit (com són les dels interiors dels habitatges), no s’admeten els replans partits a 45º.

(Data de publicació: juliol 2020)

4 - Quin grau de lliscament ha de tenir el paviment d'un edifici plurifamiliar d'habitatges?

A efectes normatius, la classe de lliscament dels paviments principalment està regulada al DB SUA 1-1 “Lliscament dels terres”. Les exigències recollides en aquest apartat no són d’aplicació a l’ús residencial habitatge i tampoc a l’ús aparcament. Per tant, en general, als edificis d’habitatges i als seus aparcaments, no cal justificar la classe de lliscament dels paviments ni a les zones comunes, ni a l’interior dels habitatges.

No obstant, en el supòsit que l’edifici disposi de piscina comunitària cal garantir la classe de lliscament que el DB SUA-6 fixa per a les piscines, tant per a la zona pavimentada perimetral (platja), com per al vas de la piscina.

També cal tenir present que si l’edifici té habitatges adaptats i, per tant, itineraris adaptats segons el D. 135/1995 d’accessibilitat de Catalunya, el paviment d’aquests haurà de ser no lliscant, tot i que no s’exigeix una classe mínima.

(Data de publicació: juliol 2020)

5 - Les característiques per a les baranes que fixa el DB SUA (seguretat d’utilització) també són d’aplicació a un espai amb accés únicament a efectes de manteniment?

No. El DB SUA no és d'aplicació a les zones de l'edifici amb ús exclusiu reservat per al personal especialitzat de manteniment (aquestes persones no són considerades "usuaris de l'edifici").
Els espais accessibles únicament a efectes de manteniment de l'edifici hauran de dissenyar-se i comptar amb aquells elements, dispositius i sistemes de protecció que siguin precisos per realitzar les tasques d'inspecció i manteniment en condicions de seguretat, seguint la reglamentació de seguretat en el treball que li sigui aplicable segons l'activitat.

(Data de publicació: juliol 2020)