Propers Actes

Del Dj, 09 setembre fins Dg, 19 desembre
Els dijous i els...

Exposició "L'Àlbum de l'Arquitecte: Denise...

Exposició "L'Àlbum de...

Del Dj, 23 setembre fins Dg, 31 octubre
Feiners, de 9 a 16.30...

Exposició “Premis AJAC XII”

Exposició “Premis AJAC XII”

Omrania Associates Metro station West area, line 3

Riyadh, noves estratègies urbanes per impulsar un canvi social

© Ali Al Mubarak / Riyadh Development Authority (RDA) Courtesy of Omrania Associates Metro station West area, line 3

L'organisme públic RDA (Riyadh Development Authority) va aprovar el 2011 la revisió del pla MEDSTAR (The Metropolitan Development Strategy for Arriyadh Region) que és el pla de referència que estableix la visió de futur del desenvolupament de la ciutat de Riyadh i de l’àrea metropolitana pels propers 50 anys i fa un esbós el marc estratègic per els propers 20 anys per guiar el desenvolupament urbà en tots els sectors.

Gran part dels grans projectes urbans es van iniciar fa una dècada com la nova terminal de l’aeroport, el ITCC (Information Technology and Communication Complex) ambdós en funcionament, però alguns d’ells encara en procés d’execució com el Metro de Riyadh, el Districte Financer (KAFD) molt avançats però amb anys de retard, i d’altres en fase de projecte com el King Salman Park (situat al nord est del centre històric en els terrenys de l’antic aeroport cobrint un àrea de 1.330 ha ) i Quidiya (destinació de lleure al oest de Riyadh  amb un àrea de 334 km2 ) entre d’altres.

El projecte del Metro de Riyadh té 6 línies construïdes simultàniament, 176 km, 85 estacions, 3 línies de BRT i bus convencional amb quatre estacions principals dissenyades per Snohetta, Zaha Hadid Architects, Omrania & Associates i Gerber Architekten. La seva àrea d’influència abasta tota l’extensió de la ciutat i com a nova infraestructura de transport i mobilitat agafa un protagonisme únic dins del pla estratègic. Promou una nova mobilitat i accessibilitat que reduirà el trànsit dens de les zones urbanes més congestionades, del centre i dels grans eixos viaris nord-sud Olaya Street i King Fahd road que aglutinen gran part dels nous edificis i serveis més representatius de la ciutat, oficines, hotels i equipaments com la biblioteca central i a més facilitarà la connexió amb el districte financer i l’aeroport.

És una poderosa i influent infraestructura. Les obres estan en el tram final però els requeriments tècnics d’implantació (part per túnel, part viaducte) en una trama urbana existent segueixen afectant la mobilitat de la ciutat. En qualsevol cas a induït una sèrie de nous projectes urbans derivats que estan en marxa com són l’estudi de la interconnexió de les àrees verdes, la reurbanització dels vials i espais públics afectats amb una millora de les voreres i del espais destinats a vianants, de l’accessibilitat, l’enjardinament incrementant les àrees d’ombra, l’enllumenat públic i la senyalització.

D’aquests projectes derivats tenen especial interès, per la seva escala més reduïda i pel seu impacte en la millora de l’activitat econòmica dels barris, les zones TOD (Transit-Oriented Development) al llarg de la ciutat i que ja estan en fase de projecte.

Les TOD’s tenen com a principal objectiu promoure àrees de desenvolupament urbà d’alta densitat amb usos mixtos amb un enfocament a favor de la planificació de les tipologies en lloc del tradicional zoning. Cal destacar que la ciutat de Riyadh té una trama urbana de molt baixa densitat i per tant molt extensiva d’ús residencial unifamiliar amb els serveis concentrats en la viabilitat principal.

El desenvolupament de les àrees entorn de les estacions de metro proporcionaran un entorn urbà de millor qualitat, més amable, tindran una millor l’accessibilitat, més i nous serveis de proximitat interconnexió amb els BRT, nous mercats, oficines, residencial d’alta densitat en àrees d’influència de entre 800-1000 metres de radi que variarà segons l’estudi de detall de cada zona. En definitiva es promouran noves activitats econòmiques i negocis lligats al barri, nous tipus de habitatge, farà més propers els nous llocs de treball i millorarà la mobilitat reduint el nombre i la distancia del viatges en cotxe.

És un projecte de llarga durada i per tant adaptable a les necessitats de la zona i el moment i que distribuirà de manera equilibrada les oportunitats i el creixement econòmic per tota la ciutat.

El nous estàndards urbans incrementaran l’ús de l’espai públic com a lloc de relacions, els usos de lleure i les àrees verdes integrades que facilitaran l’ús peatonal i el gaudir de l’aire lliure.

Un projecte suma de projectes d’escala menor però amb un gran impacte que promourà un canvi social i econòmic amb noves formes de treball i relacions socials en una societat més moderna.

 

Antoni Jansana, arquitecte. Corresponsal del COAC a Riyadh, maig 2019

Versió per a imprimirPDF version

Tornar