• edifici en construcció

  Revista de Corresponsals: Paris, oficines d’avui per...

  L'actualitat arquitectònica post-covid s'ha centrat durant mesos a imaginar el món de després. La realitat del que podria ser el "després" té més del d'abans que el que ens agradaria a molts arquitectes. Esperant que els patrons tradicionals es transformin, el que sí que ha provocat la crisi sanitària és un terreny favorable per a les famoses transformacions d'edificis d'oficines en edificis d'habitatges. En tot cas, sembla que l'esfera política s'apropia de nou el tema i desitja donar-li un impuls com a model estratègic de construcció de la ciutat sobre si mateixa, donant resposta a la manca d'habitatges sense haver de consumir nous sòls.

 • L’Illa i lles Estances jesuítiques de Córdoba (Argentina)

  Revista de Corresponsals: L’Illa i les Estances jesuítiques de...

  Els edificis que conformen l’Illa Jesuítica i les Estances (establiments productius rurals) de Córdoba estan catalogades com a "Patrimoni Mundial" per la UNESCO des de desembre de 2000, valorant que "alberguen edificis religiosos i seculars il·lustratius d'una experiència religiosa, social i econòmica sense precedents duta terme entre els segles XVII i XVIII per més de 150 anys ".La Corona espanyola va dividir els seus extensos territoris americans en virregnats per organitzar un sistema que permetés l'ocupació segura del continent i el control dels pobles aborígens.

 • Poligon industrial

  Revista de Corresponsals. El disseny de l'espai públic,...

  És important ressaltar que l'espai públic a la nostra ciutat no estava preparat per assumir el repte que imposen els nous hàbits d'ús derivats de la COVID-19. Deixa al descobert les nostres mancances i debilitats que si les mirem per regions són molt diferents i de més o menys complexitat.  

 • Rio de Janeiro

  Revista de Corresponsals: Rio cancel·la el seu carnaval i...

  Sense samba el cap de setmana, ni la Feijoada de diumenge ni el Carnaval, Rio de Janeiro perd turistes i l'economia es queda sense alè. La pandèmia del coronavirus allunya el turisme i deixa a la cultura agonitzant a través de respiradors. El covid-19 va colpejar fort a Rio de Janeiro que basa gran part de la seva economia en les seves activitats creatives i turístiques. Rio, sempre ha estat un referent de la cultura nacional brasilera i principal destinació de les persones que arriben a el país a la recerca d'oci.

 • Revista de Corresponsals: Aprendre a ser arquitecte a Portugal...

  La nostra professió és la principal responsable de la construcció dels edificis on passem gran part de les nostres vides, així com dels diferents entorns que defineixen el nostre medi espacial. Els nostres dissenys tenen una clara influència en les relacions ja que som els principals agents dels escenaris en què la nostra quotidianitat transcorre i tal com deia Durkheim l'arquitectura és un fet social material, és a dir, la petrificació d'un moment cultural de les diferents comunitats establertes al llarg del territori.

 • Finestra amb vistes al bosc

  Revista de Corresponsals: El paisatge emmarcat segons Álvaro...

  La relació entre l'espacialitat interior d'un edifici i la seva continuïtat amb el paisatge exterior és una cosa que sempre m'ha generat molta curiositat pel magnetisme que es genera mitjançant el buit que incideix simultàniament tant en la variable perceptiva interior - exterior, com en la il·luminació d'una estada o la pròpia solució constructiva de l'envoltant. El tradicional buit vertical, associat a la construcció de murs portants, defineix un llindar espacial i emocional entre la naturalesa exterior i l'espai interior en penombra; el buit horitzontal habilita una il·luminació homogènia i brillant a el temps que representa 'la façana lliure', el triomf de la tècnica que habilita la independència entre tancament i estructura.

 • Estació de tren nova york

  Revista de Corresponsals: Moynihan Train Hall, la nova...

  Nova York ha donat la benvinguda al 2021 amb la inauguració de la Moynihan Train Hall, la nova i moderna ampliació de la immerescudament famosa terminal de trens Penn Station. La visió i el concepte de l’ampliació va començar durant la dècada de 1990 pel senador Daniel Patrick Moynihan per alleugerir la concorreguda Penn Station. Gairebé 3 dècades més tard i quan la Terminal patia una mitjana diària d’afluència de passatgers superior al 200% de la prevista des de la seva última gran reforma, els usuaris i ciutadans poden gaudir d’un luxós espai que representa aire fresc i serenitat en la densa i caòtica ciutat de Nova York.

 • Revista de Corresponsals: Campus EPFL. Edificis fars, campus d...

  EPFL, Escola Politècnica Federal de Lausana, són les sigles que defineixen un campus universitari d'excel·lència on la composició urbanística i la seva arquitectura icònica es barregen per crear un conjunt d'edificis universitaris i un dels més importants parcs d’start-ups del món.L’EPFL, que va obtenir el seu estatut federal el 1969, va inaugurar el seu campus el 1978. Es troba a Ecublens, municipi limítrof amb Lausana, a la vora del llac Léman i gaudeix de vistes sobre els Alps. El campus reuneix la quasi totalitat dels edificis de l'escola, una particularitat per Suïssa. S'estén a l'est pels edificis de la Universitat de Lausana (UNIL).

 • 'Clean my window, please'

  Revista de Corresponsals: 'Clean my window, please...

  El principi d’aquest article comença amb la visita d’una empresa de neteja a unes de les cases del barri de Chippendale. La seqüència en les imatges és clara, un empleat penjat a la paret neteja els vidres d’una casa. Tot semblaria fins a cert punt normal si no fos pel context local i històric en el que es dona l’acció, representatiu d’una relació de poder manifestada en l’arquitectura.Chippendale, el barri on es troba questa casa, és un barri amb uns 200 anys d’història el nom del qual ve d’un tal William Chippendale, que va rebre les terres cap al 1819. Al principi era una zona de conreu i agrària fins que poc a poc, amb el temps, els solars es van anar dividint i passant per vàries mans.

Pàgines