• Estació de tren de Frankfurt

  Revista de corresponsals: La progressiva transformació d'...

  Alemanya és considerat el tercer país més rellevant del món pel que fa a l’estructura ferroviària, només per darrere de la Xina i els EUA. No és d'estranyar doncs, que aquest sector rebi importants inversions tenint en compte la rellevància que té en un país com Alemanya així com les enormes xifres que reporta, gairebé 40.000 milions d'euros en ingressos en 2020. Una de les tendències més discutides és l'agilitació dels transbords i la descongestió de l'ocupació de vies ferroviàries en superfície, un tema que cobra especial rellevància en les estacions centrals de les principals metròpolis del país, incloent Frankfurt.

 • Auditori de Berín

  Revista de Corresponsals: Reciclatge arquitectònic a Berlín

  La gran majoria de les capitals europees es troben avui dia amb la problemàtica de la manca d’espais per a la construcció de nous equipaments o habitatges i alhora disposen d’edificis amb un valor arquitectònic important, però que han caigut en el desús i que no són fàcilment reutilitzables per a les necessitats actuals que té la ciutat.

 • sostre amb jardí

  Revista de corresponsals: Cobertes Multifuncionals als Països...

  Poc a poc comencen a aparèixer cobertes verdes a les nostres ciutats. Però una coberta  pot ser, hauria de ser, molt més que una taca verda.Parlem en aquest article del que aquí anomenen “multifuntionele daken” .La “multifuntionele daken” holandesa és una iniciativa per reduir la producció de CO2 treballant conjuntament administració, sector privat, ciutadans i universitats. Aquesta iniciativa ha sorgit davant el fet que al 2025 el 70% de la població mundial viurà en ciutats i el nostre planeta és finit.Es tracta de definir una coberta a través de colors segons les seves funcions i capacitats. A l’hora de construir l’objectiu és fer una coberta simultàniament verda, blava, groga i vermella.

 • Imatge aèrea sao Paulo

  Revista de Corresponsals: São Paulo, la ciutat dels rius...

  La ciutat de São Paulo està d’enhorabona. Amb un segle de retard i un cop aprovat el Pla Municipal de gestió del sistema d’aigües pluvials, l’Ajuntament ha publicat els quaderns corresponents a les dotze conques hidrogràfiques localitzades dins el terme municipal de São Paulo amb l’objectiu d’adoptar-les com a unitats de planejament urbà. Preservar i valorar les conques inundables, integrar de manera positiva el sistema de drenatge urbà dins l’ambient de la ciutat, valorar rius, rierols i els seus marges com a elements del paisatge urbà, són alguns dels objectius d’aquestes esperades publicacions.

 • illes artificials

  Revista de Corresponsals: BACK TO THE FUTURE, FLORIDA TIME

  Ha passat més d'un any des de l'inici de la pandèmia i la societat ha reaccionat modificant els seus hàbits de viure. Ara els habitatges han adquirit el paper que sempre han tingut en la societat i que havia quedat oblidat pel pas del temps i els nous hàbits socials, com els viatges, les reunions o l'oci.La pandèmia ens ha fet utilitzar els habitatges com fa temps que no s'utilitzaven. Recordo un comentari d'un professor de la universitat que deia: "L'ésser humà passa més del 80% del seu temps dins d'un edifici". És veritat, però el que havia passat fins ara és que estàvem fora de casa. Ara aquesta proporció s'ha dirigit cap a la nostra llar i hem vist les mancances.

 • Edifici modern

  Revista de Corresponsals: Itàlia, la regeneració urbana a...

  La pandèmia de la Covid-19 ha afavorit una important reflexió dins el món de l’arquitectura sobre el futur de les nostres ciutats. Aquest argument segueix sent d’actualitat amb l’arribada imminent del Fons Europeu de Recuperació, Next Generation EU que té com a objectiu la creació d’ecosistemes resilients.Dins aquest marc, fa uns mesos vaig tenir l’ocasió d’entrevistar l’arquitecte i urbanista Alfonso Femia (*1) que durant l’any passat va participar a nombroses taules rodones organitzades per les administracions de diferents ciutats italianes, entre elles Milà, dedicades precisament a aquest tema.

 • san francisco

  Revista de Corresponsals: San Francisco de camí cap a la...

  Mirant cap enrere i rellegint l'article publicat l'any passat, costa de creure que fa ja casi any i mig que San Francisco va anunciar el primer lockdown (confinament) de la pandèmia.A dia d'avui la normalitat no ha tornat completament, però es respira un aire de celebració i manca de mascareta que no és de refiar. Recentment, el dia 15 de Juny, San Francisco va declarar la tornada a la normalitat, amb bars i restaurants operant al 100% de capacitat, sense requeriment de mascareta a persones que s'hagin vacunat.

 • Pont en construcció

  Revista de Corresponsals: Mobilitat metropolitana a Montreal i...

  A Montreal, una mica com a tot arreu, els projectes de transport públic són sempre l’origen de llargs debats, moltes crítiques i certa oposició. A més a més, també són projectes amb pressupostos considerables i sovint extremadament polititzats, o almenys aquest és el cas d’aquesta ciutat.

 • edifici en construcció

  Revista de Corresponsals: Paris, oficines d’avui per...

  L'actualitat arquitectònica post-covid s'ha centrat durant mesos a imaginar el món de després. La realitat del que podria ser el "després" té més del d'abans que el que ens agradaria a molts arquitectes. Esperant que els patrons tradicionals es transformin, el que sí que ha provocat la crisi sanitària és un terreny favorable per a les famoses transformacions d'edificis d'oficines en edificis d'habitatges. En tot cas, sembla que l'esfera política s'apropia de nou el tema i desitja donar-li un impuls com a model estratègic de construcció de la ciutat sobre si mateixa, donant resposta a la manca d'habitatges sense haver de consumir nous sòls.

Pàgines