Puntúa de l'1 al 5 els següents aspectes de les noves seccions.
Pregunta 1 2 3 4 5
Disseny del nou entorn
Facilitat d’ús
Utilitat de les gestions que pots realitzar
Impressió general

Les dones fem conciliació

Imatge: 
© ergonofis by unsplash
En el marc del cicle de xerrades "Les dones FEM", el el Grup Obert de Dones Arquitectes del COAC ha organitzat la sessió "FEM Conciliació", que tindrà lloc el dijous 4 de juliol a les 17.30 h a la botiga d'interiorisme i mobles de disseny Cubiñà (c. de Mallorca, 291, L'Eixample, 08037 Barcelona).

La trobada, que es preveu d'una hora de durada, se centrarà en l'impacte de la maternitat en la vida de les dones arquitectes a Catalunya, oferint una mirada crítica des de la perspectiva de gènere. Així, es debatran temes com la conciliació, la coresponsabilitat i la igualtat d’oportunitats entre homes i dones, i es plantejarà si aquests conceptes són ja realitats en el món de l'arquitectura.

És necessària la inscripció prèvia, ja que l'aforament és limitat. 


A la sessió, presentada per la presidenta de la Demarcació de Barcelona del COAC, Sandra Bestraten, s'explidaran els resultats del treball de fi de grau "L’impacte de la maternitat en la vida de les dones arquitectes a Catalunya: una mirada crítica des de la perspectiva de gènere", de la psicòloga Miriam Beguer Jornet.

Seguidament, hi haurà una conversa entre les ponents i les assistents a la xerrada sobre conciliació, coresponsabilitat, igualtat d’oportunitats en el món de l'arquitectura, i la gestió emocional d’aquests aspectes, amb la participació de:

Miriam Beguer Jornet, psicòloga especialista en psicologia del Treball i les Organitzacions Actualment, cap d’oficina de la consellera d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya.  

Cristina Salvador, periodista, emprendedora, consultora de comunicació i cultura corporativa.


Després de la xerrada, no et perdis l'oportunitat de fer networking i gaudir d'un petit refrigeri. T'hi esperem !

Cicle de xerrades "Les dones fem"
El cicle forma part del treball dut a terme pel Grup Obert de Dones Arquitectes per fomentar la reflexió i el debat sobre les qüestions de gènere en l’arquitectura i oferir un espai on les professionals del sector puguin compartir les seves experiències i inquietuds.

Cubiñà 
Ubicats a la casa Thomas de Domenech i Muntaner, una edificació triada com una de les obres referents de l’arquitectura modernista, projectada per l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner l’any 1895. 

Situats al centre de comerç a la ciutat, en un espai diàfan i ampli de més de 1.800m2, representa un punt de trobada amb el disseny a Barcelona des del 2006, quan va passar a formar part de Cubiñá. 

Patrocinat per:
        
PDF version

110 aniversari del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local i 40 anys del Mètode SCCM de restauració monumental

Imatge: 
DIPUTACIÓ DE BARCELONA - SPAL
Enguany es compleixen 110 anys de la creació del Servei de Catalogació i Conservació de Monuments de la Diputació de Barcelona, avui Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL), i 40 del Mètode SCCM de restauració monumental, anomenat així en homenatge a l’antiga denominació del Servei, plasmat en una primera publicació de 1985 que va ser ampliada el 1999. Per aquest motiu, el dimecres 26 de juny a les 16:30 h, tindrà lloc a la sala d'actes del COAC  una jornada en la qual tècnics experts en patrimoni, tant de la Diputació de Barcelona com externs, faran exposició de les seves experiències i compartiran els seus criteris pel que fa a la restauració del patrimoni tant dins com fora de l’administració.

L'objectiu és difondre el procés de restauració de monuments mitjançant la participació de la col·lectivitat, tant els professionals que s’hi dediquen com qualsevol altre agent, per enfocar amb eficàcia l'acció i motivar la col·laboració activa en la conservació del patrimoni arquitectònic per a les futures generacions.

L'acte està dirigit tant a professionals de l'arquitectura i la restauració com al públic general. 

Conduirà l'acte la periodista Aurora Masip i Treig.

PROGRAMA DE LA JORNADA:

16:30 h Benvinguda
Guillem Costa i Calsamiglia, degà del COAC.
Josep Maria Boronat i Pujals, president de l'AADIPA.
Marc Castell i Berzosa, vicepresident 4t i diputat delegat d'Infraestructures, Equipament i Patrimoni Arquitectònic de la Diputació de Barcelona.

17:10 h L'actualitat del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local i la seva tasca 
José Luis Sanz Botey, arquitecte. Cap del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona.
Antoni Barcons Grau, arquitecte. Cap de la Secció Tècnica de Projectes, Obres i Manteniment del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona.
David Galí, historiador de l'art. Cap de la Secció Tècnica d’Investigació, Catalogació i Difusió del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona.

18:00 h Entrevista 

Antoni González Moreno-Navarro, arquitecte. Cap del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona entre 1981 i 2008. Autor del Mètode SCCM de restauració monumental.

18:45 h Col·loqui 

Libe Fernández Torróntegui, arquitecta. Disenyadora d'experiències creatives relacionades amb la cultura. Creadora i editora de reharq.com, primer portal digital de format entertainment en l’àmbit de la difusió del patrimoni cultural.
Joan Casadevall Serra, arquitecte. Fundador del Gabinet del Color, consultoria pionera en el desenvolupament d'una metodologia científica per a la caracterització cromàtica d'elements arquitectònics. Membre de l'Academia del Partal, Asociación libre de Profesionales de la Restauración Monumental.
Julià Esteban Chapapría, arquitecte. Cap del Servei de Patrimoni Arquitectònic (1983-1992) i cap del Servei d'Arquitectura (1992-2010) de la Generalitat Valenciana. Membre fundador de l'Academia del Partal, Asociación libre de Profesionales de la Restauración Monumental.
Antoni González Moreno-Navarro, arquitecte. Cap del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona (1981-2008). Autor del Mètode SCCM de restauració monumental. Membre fundador de l'Academia del Partal, Asociación libre de Profesionales de la Restauración Monumental.
Marco Antonio Garcés Desmaison, arquitecte. Cap del Servei de Restauració (1987-1993) i cap de la Secció de Supervisió de la Direcció General de Patrimoni Cultural (1994-2022) de la Junta de Castilla y León. President de l'Academia del Partal, Asociación libre de Profesionales de la Restauración Monumental.
José Luis Sanz Botey, arquitecte. Cap del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona. 

19:30 h Torn de paraula al públic 

19:50 h Cloenda

INSCRIPCIONS:

La jornada és gratuïta, però cal inscripció prèvia.

PDF version

La volta catalana, protagonista de les jornades tècniques de la Festa d'Arquitectura de l'Eixample

Imatge: 
© Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC)
El proper diumenge 16 de juny el COAC organitza, juntament amb la Diputació de Barcelona, l'última Festa d’Arquitectura de la temporada.

Durant la Festa d'Arquitectura de l'Eixample, que tindrà lloc al recinte de l’Escola Industrial, descobrirem com arquitectes catalans segueixen portant la ceràmica i la volta catalana als seus límits estructurals i artístics, trencant totes les fronteres, igual que l’arquitecte Rafael Guastavino fa gairebé un segle va innovar amb la construcció de la volta a la catalana.

La volta catalana o volta de maó de pla encara es fa servir a molts projectes arquitectònics. El ressorgiment d'aquesta tècnica tradicional es deu, en gran mesura, a la recerca duta a terme a diferents universitats catalanes, així com en altres parts del món, on també han sabut valorar l'economia, la versatilitat, l'eficiència i la sostenibilitat d'aquesta tècnica.

Aquestes investigacions no només han aconseguit descobrir l'abast mundial de l'exportació d'aquesta tècnica en el passat, sinó que també han permès la innovació en la construcció de noves expressions que combinen la tradició de les voltes catalanes de maó amb formes contemporànies i optimitzades.

La Festa d'Arquitectura de l'Eixample pretenen mostrar a la societat la investigació duta a terme en els darrers anys sobre aquesta tècnica constructiva. La mostra d’aquesta investigació es farà principalment per mitjà d’una exposició itinerant, interactiva i participativa, de les jornades "Construir amb volta catalana" i d'una pàgina web.

CONSTRUIR AMB VOLTA CATALANA
PROGRAMA DE LES JORNADES:

10.00 h Benvinguda
Sandra Bestraten, Demarcació de Barcelona del COAC
Eloi Juvillà, Diputació de Barcelona
Jordi Mas, Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació

10.15 h Presentació de les Jornades
Marta Domènech i David López, Universitat Politècnica de Catalunya

10.40 h L'ús de la volta ceràmica per contenir terres: una solució molt sostenible
Robert Brufau, BBG Estructures

11.05 Aprenent de la volta catalana
Oriol Roselló, Bangolo Arquitectura

11.30 h Utilitats de la volta de maó de pla
Jordi Domènech, mestre de construcció tradicional

11.55 h La volta infinita. La continuitat de la superfície de maó de pla a Gaudí i la Sagrada Família
Ignacio Paricio i Marc Cabello, Universitat Politècnica de Catalunya i Vesta

12.30 h Taller: "Form-finding" amb maquetes

14.00 h Inauguració de l'exposició "La volta catalana. De la tradició a la innovació"

En el marc de les jornades, es celebrarà també la presentació del llibre ‘Voltes de maó de pla. De la tradició a la innovació’, de la mà del Grup de recerca ReArq, ETSAB UPC i els arquitectes Marta Domènech i David López.

Més informació de la Festa d'Arquitectura de l'Eixample


PDF version

Nous contenidors d'art a Noruega

Imatge: 
Museu Munch © Guttorm Stilen Johansen
Noruega ha dut a terme una modernització radical dels seus museus. Dos dels més destacats -el Museu Munch d’Oslo i el Kunstsilo de Kristiansand– són obra de l’Estudi Juan Herreros i Jens Richter de Madrid i Mestres WågeMendozaPartida i Bax Studio de Barcelona, respectivament.

El proper dijous 27 de juny a les 19h tindrà lloc de forma co-organitzada amb l’Ambaixada de Noruega, una xerrada entre Jens Richter, Magnus Wåge i Mara Partida per conèixer els seus projectes i la seva experiència de treball a Noruega, amb la particularitat que el nou Munch és un museu vertical de nova construcció i el Kunstsilo una innovadora transformació d’un silo clàssic. Tots dos signifiquen un canvi radical tant per al paisatge urbà com per a l’exhibició de l’art que alberguen.

Inscriu-t'hi

Co-organitza:PDF version

Pages