Puntúa de l'1 al 5 els següents aspectes de les noves seccions.
Pregunta 1 2 3 4 5
Disseny del nou entorn
Facilitat d’ús
Utilitat de les gestions que pots realitzar
Impressió general

Divuit obres guardonades en els Premis d'Arquitectura de les Comarques de Girona 2023

Imatge: 
© Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC)
La seu de la Demarcació de Girona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) ha acollit aquest vespre l’acte del lliurament de reconeixements de la 25a edició dels Premis d’Arquitectura de les Comarques de Girona, una de les accions culturals amb més rellevància dins el sector de l’arquitectura i la construcció a la nostra província, amb l’assistència de més de 300 persones.

L’acte, que també ha servit per commemorar les 25 edicions dels guardons, ha estat conduït pel periodista Ramon Pellicer, i ha comptat amb la presència del president de la Demarcació de Girona del COAC, Marc Riera; del diputat en funcions de la Diputació de Girona, Jordi Camps; del secretari de Territori, Urbanisme i Agenda Urbana de la Generalitat de Catalunya, Francesc Sutrias; de la delegada territorial del Govern de la Generalitat de Catalunya a Girona, Laia Cañigueral; de l’alcaldessa en funcions de Girona, Marta Madrenas; del degà del Col·legi dArquitectes de Catalunya, Guillem Costa i altres autoritats relacionades amb el món de l’arquitectura i la cultura. 

18 obres guardonades

En el decurs de la vetllada s’han lliurat els premis a les 18 obres guardonades en aquesta 25a edició: 17 atorgats pel jurat d’entre les 23 obres que van passar la fase de seleccionades en les categories d’Arquitectures, Interiors, Paisatges i Efímers, i el Premi de lOpinió escollit per la ciutadania, entre les 88 obres presentades, amb més de 2.500 vots a través del portal www.premisarquitecturagirona.cat.

El jurat, format per João Mendes Ribeiro com a president, i Fuensanta Nieto i Michèle Orliac com a vocals, destaca que “les obres presentades en l’edició d’aquest any permeten oferir una cartografia que reflectir l’estat actual de l'arquitectura en el conjunt del territori. En paraules del mateix jurat som testimonis d'un fenomen molt positiu, en què una nova generació d'arquitectes manifesta afecció i resiliència envers la disciplina de l'arquitectura, plantant llavors en llocs dispersos del territori. En molts casos, una arquitectura a petita escala, domèstica i privada, estretament relacionada amb el paisatge. Una arquitectura de context, silenciosa, gairebé anònima, que s'allunya de les tensions formals per relacionar-se assenyadament amb els llocs”.

Dels Premis en destaca que “són una oportunitat per celebrar l'arquitectura. Són, d'una banda, un pas important per a la difusió dels valors culturals de l'arquitectura i contribueixen a la seva difusió en entorns més amplis que els estrictament disciplinaris; d'altra banda, són un espai de debat i complicitat entre tots els que hi participen”.

Enguany, el diploma que reben els arquitectes i promotors incorpora un dibuix del projecte del Celler de Perelada, realitzat per RCR Arquitectes al 2020. L’aquarel·la, cedida amb motiu de la celebració de la 25 ena edició dels Premis, evoca el lloc amb la vinya, el talús, la plana fluvial i el celler atemporal i silenciós, que es fusiona i forma part del paisatge empordanès.

Vint-i-cinc edicions
La gala també ha inclòs una part dedicada a la celebració de les 25 edicions dels Premis dArquitectura de les Comarques de Girona, els quals s’han consolidat com uns guardons de referència entre els professionals de l’arquitectura i la construcció.

Convocats per primera vegada l’any 1997 per mostrar la qualitat i el rigor de la tasca professional dels arquitectes a la província de Girona, els Premis són la memòria viva de l’evolució de l’arquitectura en l’àmbit territorial de la demarcació. Durant un quart de segle, els professionals han presentat més de 2.000 obres, 640 de les quals han passat la fase de seleccionades, resultant premiades un total de 156.

Una constant en el decurs d’aquests Premis ha estat la voluntat què el jurat estigués format per arquitectes de reconegut prestigi de múltiples disciplines i àmbits geogràfics, i amb projecció internacional. A tall d’exemple, d’entre els 99 professionals que han format part del jurat hi trobem Lluís Nadal, Esteve Bonell, Emilio Tuñón, Carlos Ferrater, Carme Pinós, Mitja Bevk, Andrew Groarke, Maria Rubert de Ventós, João Mendes Ribeiro, Fuensanta Nieto, Michèle Orliac i els Premi Pritzker RCR Arquitectes, entre molts d’altres.

Els Premis són, sense cap mena de dubte, l’aparador de l’arquitectura gironina. L’espai on conèixer la bona arquitectura que s’està fent, els noms i cognoms dels arquitectes que la imaginen i construeixen, així com tots els que intervenen a cada obra: constructors, promotors i altres tècnics del sector.

Tres exposicions, un catàleg i una publicació
Igual que en les anteriors edicions, les obres premiades i seleccionades d’aquest any es poden veure en diverses exposicions a la Pia Almoina de la Demarcació de Girona del COAC fins l’11 de setembre. En aquesta ocasió, les 23 obres seleccionades es reprodueixen en 8 banderoles mentre que les 17 premiades pel jurat es poden veure en 9 panells retroil·luminats distribuïts per tot l’espai. Amb l’exposició s’ha editat un catàleg amb la informació de l’edició en curs.

D’altra banda, la sala La Cova acull una segona exposició dedicada al conjunt d’obres premiades des del 1997 fins a l’actualitat. Aquesta mostra complementa la publicació ‘Girona premiada’, editada amb motiu de la commemoració, en la qual l’arquitecte Xavier Monteys reflexiona, des d’una perspectiva personal i inspiradora, sobre les 640 obres seleccionades a través de sis aproximacions: El vell i el nou, Assaigs efímers, On vivim, Les formes de l’organització, Allò singular i Més enllà dels premis.

Finalment, fins a finals de juny, s’han instal·lat als espais més emblemàtics de les capitals de comarca gironines, i també a Sant Feliu de Guíxols, unes estructures efímeres on es reprodueixen els 23 projectes seleccionats en la 25a edició dels guardons, així com una selecció de les obres premiades des del 1997 fins al 2022. En concret, aquestes es poden veure a Figueres (plaça de l’ajuntament), La Bisbal d’Empordà (plaça Francesc Macià), Girona (plaça independència i rambla de la Llibertat), Olot (plaça 1 d’octubre), Ripoll (plaça de l’ajuntament), Puigcerdà (plaça Portal d’en Calva), Banyoles (plaça major), Santa Coloma de Farners (carrer Pare Lluís Rodés – La Rambla-) i Sant Feliu de Guíxols (placeta Sant Joan).

Els Premis dArquitectura de les Comarques de Girona són possibles gràcies a les empreses i institucions que hi donen suport, com ara el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Girona; Brecor, Jung i iGuzzini, com a patrocinadors principals; Itisa i Technal, com a patrocinadors, i Arcadi Pla SA, Ascensors Serra, Boffi – De Padova, Brancós Ceramics, Grup Curanta – Àrids, Formigons, Morters, HNA – Germandat Nacional d’Arquitectes, Hotel Ciutat de Girona, Hyundai – Fornells Motor, IRSAP, Palahí, Peralada – Resort, Plantalech, Rehau, Terreal i Vidresif, com a col·laboradors. En aquesta edició, els productes oficials són el Restaurant Mimolet i Caves Llopart, mentre que La Comarca d’Olot, el Diari de Girona, l’Empordà, l’Hora Nova, Perspectiva de Catalunya Ràdio, el Punt Avui i Televisió de Girona són els mitjans de comunicació oficials.

CONSULTA LES OBRES PREMIADES

7/06/2023
Tornar