Puntúa de l'1 al 5 els següents aspectes de les noves seccions.
Pregunta 1 2 3 4 5
Disseny del nou entorn
Facilitat d’ús
Utilitat de les gestions que pots realitzar
Impressió general
Imatge: 
© Projecte ‘Generació Malva’

La proposta ‘Generació Malva’ guanya el concurs d’intervenció sobre parets mitgeres de la Setmana d'Arquitectura

El projecte ‘Generació Malva’ és el guanyador del concurs d’intervencions sobre parets mitgeres, organitzat en el marc de la Setmana d’Arquitectura per l’Ajuntament de Barcelona, a través de l’Institut Municipal del Paisatge Urbà, en col·laboració amb el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya.

Posar les parets mitgeres a debat era l’objectiu del concurs d’idees, en el qual la ciutadania ha pogut participar mitjançant la votació popular entre sis propostes finalistes prèviament escollides per un jurat.

L’Institut Municipal del Paisatge Urbà estudiarà ara la viabilitat del projecte guanyador i l’adaptarà segons les necessitats i possibilitats quan s’hagi de realitzar una intervenció en les parets mitgeres de la plaça de les Dones del 36, al barri de Gràcia.

La proposta guanyadora

El projecte ‘Generació Malva’ s’ha imposat a les altres cinc propostes finalistes amb un 34,6% dels 379 vots emesos. Els arquitectes Júlia Noy, Daniel Pereira i Laura Venturas firmen el projecte, que proposa una estructura vertical composada per dues corbes que es van intercalant i que connecten la terra amb el cel. Entre elles hi ha uns tensors d’acer per acollir vegetació que donen sentit al conjunt, l’objectiu del qual és donar una nova visió de la plaça.

Els dos accèssits que també s’atorgaven al concurs han anat a parar a les iniciatives ‘Façana viva’ amb un 16,6% dels vots i ‘Cortina’, que ha recollit un 16,3% dels suports. La primera correspon als arquitectes Manel Mérida, Manuel Jaén, Carlos David Montoya, Carlos Bentacur, Santiago López, Manuela Salazar i Benjamín Gómez i presenta un sistema senzill format per peces de xapa plegada que serveixi per a diversos usos; la segona és obra de l’equip d’arquitectes i dissenyadors Daniel Valdés, Juan José Barrios i Núria Martínez i planteja la creació d’un artefacte urbà, suport de jardins i horts verticals que generi un espai escènic polivalent.

21 propostes rebudes i sis finalistes

En una primera fase del concurs, es van presentar vint-i-una propostes per realitzar un projecte per a dues parets mitgeres de la plaça de les Dones del 36, al barri de Gràcia, de les quals el jurat en va seleccionar sis per passar a la fase de votació final.

Es va valorar a fons la capacitat de transformació urbana dels projectes, la seva viabilitat, les millores socials que comporten per als veïns, aspectes vinculats a la innovació, la sostenibilitat i la durabilitat, així com la capacitat de les iniciatives d’integrar disciplines diverses i de combinar arts i tècniques que vagin més enllà de l’arquitectura.

El jurat encarregat de fer la selecció ha estat format per representants de l’Institut de Paisatge Urbà de Barcelona, el Districte de Gràcia, el Col·legi d’Arquitectes, l’Institut de Cultura de Barcelona, ArquinFAD i Elisava.

Els sis projectes finalistes van ser exposats entre el 24 i el 26 de maig a la plaça de les Dones del 36 del barri de Gràcia, en una carpa que incorporava uns pòsters explicatius i una urna on els veïns i veïnes van poder votar i decidir la proposta guanyadora i dos accèssits. En total, hi han participat 379 persones.
2/06/2017
Tornar