Puntúa de l'1 al 5 els següents aspectes de les noves seccions.
Pregunta 1 2 3 4 5
Disseny del nou entorn
Facilitat d’ús
Utilitat de les gestions que pots realitzar
Impressió general

Sis finalistes al concurs d’intervencions sobre parets mitgeres

Imatge: 
© Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC)
El concurs d’intervencions sobre parets mitgeres, organitzat per l’Institut Municipal del Paisatge Urbà en col·laboració amb el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya en el marc de la Setmana d’Arquitectura 2017, ja té finalistes.

Són finalment sis les propostes que han passat a la fase de votació final del concurs, el qual té la voluntat de posar la situació de les parets mitgeres a debat urbà i situar la renovació urbana en primer pla.

El concurs ha rebut un total de 21 propostes per realitzar un projecte a la plaça de les Dones del 36 del districte de Gràcia, a Barcelona. De totes elles, el jurat n’ha seleccionat sis i ha concedit també una menció especial.

El jurat ha valorat a fons la capacitat de transformació urbana dels projectes, la seva viabilitat, les millores socials que comporten per als veïns, i aspectes vinculats a la innovació, la sostenibilitat i la durabilitat, així com la capacitat d’integrar disciplines diverses i de combinar arts i tècniques que vagin més enllà de l’arquitectura. Les sis propostes que resolen tots aquests requisits són:

- FAÇANA VIVA planteja la creació d’un artefacte urbà, suport de jardins i horts verticals que generarà un espai escènic polivalent que podrà acollir les diferents manifestacions socioculturals i artístiques que es realitzin a la plaça.

- MARINA proposa crear un mural amb sacs de trinxera de colors amb la imatge ‘Marina’ de Hans Gutmann. La imatge juga amb el paral·lelisme de les trinxeres de la guerra i amb les lluites de les dones.

- ENROLLA’T  vol transformar la mitgera en un espai de transició entre l’interior i l’exterior mitjançant un sistema de persianes enrotllables que vol ser un nou element urbà i un filtre climàtic.

- CORTINA presenta un sistema senzill format per peces de xapa plegada que serveixi per a diversos usos: una graderia, un esglaonament de jardineres, un balcó que ensenyi la paret mitgera o la recreació d’un mur de maons.

- GENERACIÓ MALVA proposa una estructura vertical composada per dues corbes que es van intercalant i que connecten la terra amb el cel. Entre elles hi ha uns tensors d’acer per acollir vegetació. L’objectiu és donar una nova visió de la plaça.

TEIXIT URBÀ aposta per la creació d’una nova pell de la mitgera que es plega i que genera una peça amb diverses cares, la qual anima l’experiència de l’espai públic i fa un homenatge als carrers engalanats de Gràcia i al seu passat tèxtil.

A més a més, el jurat ha considerat que la proposta MI(SSA)TGERES mereixia rebre una Menció Especial “pel seu grau d’originalitat i la potència del seu missatge”, malgrat no poder-la incloure a la selecció final d’acord amb els criteris de valoració establerts.

Votació popular
Els sis projectes finalistes s’exposaran entre el 24 i el 26 de maig a les proximitats de les mitgeres en qüestió al barri de Gràcia de Barcelona en una carpa que incorporarà uns pòsters explicatius i una urna perquè els veïns puguin votar i decidir la proposta guanyadora i dos accèssits, que s’anunciaran el 2 de juny.

Jurat del concurs
El jurat encarregat de fer la selecció estava format per Xavier Olivella i Maria Guitart, representants de l’Institut de Paisatge Urbà de Barcelona; Miquel Àngel Julià, representant del Col·legi d’Arquitectes; Xavier Marcé, representant de l’Institut de Cultura de Barcelona; Sílvia Farriol, representant d’ArquinFAD; Pablo Figuera, representant d’Elisava, i Oriol Vañó, representant del districte de Gràcia.
22/05/2017
Tornar