Propers Actes
Visita tècnica a la Biblioteca L’Alzina, de Palau-Solità...
Visita tècnica a la Biblioteca L...
Exposició: Elles il·lustren botànica
Exposició: Elles il·lustren...
Girona, temps de flors. Vestigi
Girona, temps de flors. Vestigi
Girona, temps de flors. Per tu, Rosa. Memòria sentida
Girona, temps de flors. Per tu,...
XXIIIè Curset sobre la intervenció en el patrimoni arquitectònic. Monestirs
És la reflexió personal, perllongada a través dels anys, la que ha portat a realitzar la proposta del tema del XXIIIè Curset de l'AADIPA i fer de la seva anàlisi una eina que, en si mateixa, serveixi a tots per a compartir els diversos interrogants respecte a la seva arquitectura, tant del seu estat original com actual. Que permeti, també, conèixer llocs i situacions concretes, i analitzar-les valorant les diverses opcions que s'han projectat o bé ja s'han realitzat i, així, extreure conclusions i propostes per aportar a aquestes edificacions nous criteris i projectes.
L'existència d'un gran nombre de monestirs en el nostre territori més proper, amb conjunts arquitectònics de diverses dimensions i ubicacions, de continuïtat variable respecte al seu ús inicial, religiós, cultural i productiu, amb tot el que això significa de transformació en la seva incidència social, ens ha portat a constatar que gairebé sempre es troben en estat d'abandó i falta de manteniment arquitectònic. No es pot oblidar que es tracta d'edificacions, en molts casos, gairebé mil·lenàries.
Edificacions aïllades, per la seva dimensió i incidència dins el territori, els monestirs sempre defineixen i manen per sobre del paisatge del seu entorn immediat. Disposen d'un estil i tipologia arquitectònica pròpia, de manera que aquestes edificacions sòlides i silencioses, romanen en cada lloc com emblemàtiques i monumentals i gairebé sempre solitàries i recordades, de tant en tant, per alguna visita cultural, o simplement turística.
La realitat arquitectònica - monumental i possiblement ruïnosa - dels monestirs es manifesta de forma notòria i cal que des de la nostra professió, juntament amb els altres agents culturals, es revisi i reflexioni per tal que no s'agreugi la seva situació. Conèixer nous usos, complementaris als actuals, de renovació i incidència cultural, així com valorar les tècniques i criteris de rehabilitació i consolidació, permetrà aconseguir la corresponent protecció i millora d'aquests edificis monumentals i del seu entorn. La dispersió de criteris, ignorant mètodes i solucions no és bona per aconseguir bons resultats. La posada en comú de coneixements i propostes, dins el XXIIIè Curset, pretén conèixer i millorar la situació actual.
Dossier de la visita del diumenge
Recull fotogràfic de monestirs

