Puntúa de l'1 al 5 els següents aspectes de les noves seccions.
Pregunta 1 2 3 4 5
Disseny del nou entorn
Facilitat d’ús
Utilitat de les gestions que pots realitzar
Impressió general
XXIIIè Curset sobre la intervenció en el patrimoni arquitectònic. Monestirs
Imatge: 
© Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC)

XXIIIè Curset sobre la intervenció en el patrimoni arquitectònic. Monestirs

És la reflexió personal, perllongada a través dels anys, la que ha portat a realitzar la proposta del tema del XXIIIè Curset de l'AADIPA i fer de la seva anàlisi una eina que, en si mateixa, serveixi a tots per a compartir els diversos interrogants respecte a la seva arquitectura, tant del seu estat original com actual. Que permeti, també, conèixer llocs i situacions concretes, i analitzar-les valorant les diverses opcions que s'han projectat o bé ja s'han realitzat i, així, extreure conclusions i propostes per aportar a aquestes edificacions nous criteris i projectes.

L'existència d'un gran nombre de monestirs en el nostre territori més proper, amb conjunts arquitectònics de diverses dimensions i ubicacions, de continuïtat variable respecte al seu ús inicial, religiós, cultural i productiu, amb tot el que això significa de transformació en la seva incidència social, ens ha portat a constatar que gairebé sempre es troben en estat d'abandó i falta de manteniment arquitectònic. No es pot oblidar que es tracta d'edificacions, en molts casos, gairebé mil·lenàries.

Edificacions aïllades, per la seva dimensió i incidència dins el territori, els monestirs sempre defineixen i manen per sobre del paisatge del seu entorn immediat. Disposen d'un estil i tipologia arquitectònica pròpia, de manera que aquestes edificacions sòlides i silencioses, romanen en cada lloc com emblemàtiques i monumentals i gairebé sempre solitàries i recordades, de tant en tant, per alguna visita cultural, o simplement turística.

La realitat arquitectònica - monumental i possiblement ruïnosa - dels monestirs es manifesta de forma notòria i cal que des de la nostra professió, juntament amb els altres agents culturals, es revisi i reflexioni per tal que no s'agreugi la seva situació. Conèixer nous usos, complementaris als actuals, de renovació i incidència cultural, així com valorar les tècniques i criteris de rehabilitació i consolidació, permetrà aconseguir la corresponent protecció i millora d'aquests edificis monumentals i del seu entorn. La dispersió de criteris, ignorant mètodes i solucions no és bona per aconseguir bons resultats. La posada en comú de coneixements i propostes, dins el XXIIIè Curset, pretén conèixer i millorar la situació actual.

 

Carpeta

Programa

Pòster

Dossier

Dossier de la visita del diumenge

Targetó de les visites

Recull fotogràfic de monestirs

Menú del sopar-refrigeri

Agraïment als patrocinadors

Diploma

 

Versió per a imprimirPDF version