Puntúa de l'1 al 5 els següents aspectes de les noves seccions.
Pregunta 1 2 3 4 5
Disseny del nou entorn
Facilitat d’ús
Utilitat de les gestions que pots realitzar
Impressió general
Els Consellers de Governació i Territori presenten el Pacte Nacional per a la Renovació Urbana al COAC

Els Consellers de Governació i Territori presenten el Pacte Nacional per a la Renovació Urbana al COAC

Imatge: 
© Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC)

La consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs; el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, i el degà del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya, Lluís Comerón, van presentar, el passat 5 de setembre al COAC, la posada en marxa del futur Pacte Nacional per a la Renovació urbana (PNRU).

Davant de més de 200 assistents, Meritxell Borràs va destacar que “l’objectiu final del Pacte és un major benestar i qualitat de vida per a tothom, a través de la sostenibilitat i la reducció de les desigualtats i amb un model de governança horitzontal”. Per dur-ho a terme, la consellera va assegurar que “haurem de parlar desacomplexadament de recursos econòmics”. Per la seva banda, Josep Rull va subratllar que “el Pacte s'ha de formular de baix a dalt, com la Llei de l'Arquitectura, que vam aprovar al Parlament amb un consens important". Aquest pacte representa “l’urbanisme des d’un punt de vista del desenvolupament sostenible i l’agenda modernitzadora”.

Lluís Comerón va apuntar que “molts dels principals reptes que està prioritzant la nostra societat requereixen una transformació i millora de les nostres ciutats de manera integral”. Segons el degà del COAC, “necessitem un model nou d’actuació, fruit d’una planificació estratègica que compti amb el consens tant de l’administració com del sector. Els arquitectes aportem el nostre coneixement i el nostre compromís professional per contribuir a fer-ho possible”.

La presentació pública de l’acord de govern que dóna llum verda al futur PNRU va comptar amb un ampli suport institucional i dels actors del sector, que va posar de manifest la urgència amb la qual s’han d’activar mesures que accelerin la renovació urbana a Catalunya.

Algunes de les institucions i departaments presents a l’acte van ser: els departaments de Governació, Territori, Salut, Economia i Hisenda i Cultura; l’ICAEN, l’INCASÒL, la Diputació de Barcelona, la Federació i Associació Catalana de Municipis, l’Associació de Micropobles de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, els Col·legis d'Aparelladors, d’Enginyers de Camins, d’Administradors de Finques, d’Enginyers Industrials, d’Enginyers Tècnics Industrials, d’Enginyers Tècnics d'Obres Públiques, d’Economistes i de Geògrafs; Associació de Promotors de Catalunya, Gremi de Constructors d'Obres, ITeC, Universitat Politècnica de Catalunya, Escola d’Arquitectura de Barcelona, Universitat Internacional de Catalunya, Escola d’Arquitectura del Vallès i Escola d’Arquitectura de Reus; Fundació Hàbitat3, Fira Barcelona-Construmat, Fundació Mies van der Rohe, Smart Expo City, Fundació IAAC, UGT i Comissions Obreres, entre altres.

El Pacte, proposta del COAC impulsada amb un acord de govern
La iniciativa del Pacte va ser una proposta sorgida en el marc dels debats del Congrés d’Arquitectura 2016 i formulada per la Junta de Govern a la Consellera de Governació i al Conseller de Territori i Sostenibilitat.

Donada la realitat del sector, ambdues conselleries van considerar pertinent la proposta del Col·legi, i la Secretaria d’Habitatge i Millora Urbana i la Direcció General d’Ordenació del Territori i Urbanisme s’han implicat durant els darrers mesos en la posada en marxa de les estructures del Pacte. El compromís del Govern amb la renovació urbana es va concretar amb l’aprovació de l’acord de govern que l’impulsa.

El Col·legi d'Arquitectes ha assumit les funcions de la secretaria, la qual desenvolupa la coordinació del Grup d’Impuls, el Consell Estratègic i la Taula del Pacte (els òrgans de governança), la creació d’un arxiu documental sobre els reptes i les línies de treball del pacte, la gestió dels experts involucrats i la concreció de mesures d’impuls del pacte, tal com queda reflectit a l’acord de govern.

Un nou model de renovació urbana
L’objectiu del pacte és ajudar a transformar el marc econòmic, jurídic, normatiu i social per promoure la renovació urbana per tal de contribuir en l’assoliment de reptes com el benestar i confort de les persones, la cohesió social i prevenció i correcció de desigualtats i vulnerabilitats, la transició energètica i la reducció d’emissions en CO2, l’economia circular i col·laborativa, la introducció de noves i millors prestacions, l’accés a l’habitatge i a la ciutat i l’aplicació de les noves tecnologies, entre d'altres.

Aquesta iniciativa està alineada amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides, l’Acord de París, l’Agenda Urbana de Catalunya i les iniciatives que està establint la Unió Europea.

El Pacte necessita la col·laboració de tots
La presentació pública del futur Pacte representa el primer pas en el camí de construcció d’un full de ruta estratègic que reverteixi la situació de la renovació urbana al nostre país.

Per aquesta raó, el Col·legi convida i demana que ens feu arribar les vostres propostes i suggeriments en matèria d’arquitectura, finançament, polítiques públiques, sostenibilitat, etc. a través del correu secretariapnru@coac.net. Els vostres comentaris serviran per construir el millor acord possible en l’àmbit del Pacte.


Recupera el vídeo de la sessió:


7/09/2017
Tornar