Puntúa de l'1 al 5 els següents aspectes de les noves seccions.
Pregunta 1 2 3 4 5
Disseny del nou entorn
Facilitat d’ús
Utilitat de les gestions que pots realitzar
Impressió general

Lliurament de premis de la IX Biennal

Imatge: 
© Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC)

El dijous 30 d'abril a les 18.30h es va va fer l'acte de lliurament de premis de la IX Biennal d'arquitectura "Alejando de la Sota" per distingir les obres més significatives que s'han construït en el bienni 2013 - 2014 en el seu àmbit territorial (comarques de l'Alt Camp, el Baix Camp, el Baix Penedès, la Conca de Barberà, el Priorat i el Tarragonès).

L'objectiu de la Biennal és divulgar l'arquitectura més rellevant realitzada a les nostres comarques, ampliar el fons documental del Col·legi, i reconèixer i estimular els esforços dels autors i dels altres agents implicats.  

 De les 44 obres inscrites en aquesta mostra, el jurat ha decidit seleccionar-ne 21, de les quals 12 han passat a la següent fase com a obres finalistes. Finalment, el jurat ha decidit guardonar 5 obres com a guanyadores i 1 d’elles ha rebut alhora el Premi Alejandro de la Sota.

L'acte va començar amb la benvinguda del President de la Demarcació de Tarragona del COAC, Joan Tous i amb la intervenció de Josep Poblet Tous, President de la Diputació de Tarragona.

 A continuació l'arquitecte Oscar Tusquets ens va parlar del que ell anomena "El meu últim gran projecte", una conferència sobre l'Estació de Toledo a Nàpols i les Places Díaz i Montecalvario.

Seguidament es va fer la lectura de l’acta la IX Biennal on es va desvetllar el veredicte del Jurat amb les obres finalistes i guanyadores i es van lliurar els premis d'aquesta mostra. També es va atorgar el tercer Premi Alejandro de la Sota.

Finalment es va inaugurar l'exposició d'aquesta mostra . Fins al al 15 d'agost de 2015 estarà  a la Demarcació de Tarragona del COAC i després inicia  una itinerància per diferents ciutats del Camp de Tarragona.

Consulteu les les dates de l'exposició
Podeu veure els vídeos de l'exposició aquí


Consulteu l'acta amb les obres premiades.

Consulteu l'acta amb les obres seleccionades.

Descarregueu el targetó amb el programa

 

ACTA DEL JURAT AMB LES OBRES PREMIADES

IX MOSTRA D’ARQUITECTURA DE TARRAGONA
BIENNAL ALEJANDRO DE LA SOTA
TERCER PREMI ALEJANDRO DE LA SOTA

Els dies 5 i 6 de març de 2015, es reuneix, a la Seu de la Demarcació de Tarragona del Col•legi d’Arquitectes de Catalunya, el Jurat per deliberar sobre les obres presentades en la convocatòria de la IX Mostra d'arquitectura de Tarragona, Biennal Alejandro de la Sota i Tercer Premi Alejandro de la Sota.

Formen el jurat els arquitectes Jordi Garcés Brusés, Lola Domènech Oliva i Josep Torrents Alegre.

Actua com a secretari, sense vot, l'arquitecte Josep Anglès Pascual.

El jurat vol constatar l'alt nivell de les 44 obres inscrites a la present Biennal. Alhora, vol agrair a tots els autors la seva participació. D'aquesta manera s'ajuda a difondre i potenciar la tasca de l'arquitecte, tan necessària avui en dia.

Respecte a convocatòries anteriors, hi ha hagut una lleugera disminució d'inscripcions. No obstant això, aquest fet no és estrany, ja que va lligat al nombre d'obres construïdes a la Demarcació en els darrers anys que, com bé sabem, ha disminuït. Per això, i amb més motiu, es valora molt positivament l'interès que segueix generant aquesta Mostra.

Els projectes de rehabilitació i reforma han format el grup més nombrós d'obres presentades, enfront d’una disminució dels projectes d'obra nova. Aquesta tendència,detectada en els darrers anys, no ha minvat la qualitat de les obres presentades.

El jurat es reafirma en la selecció de les 21 obres acordada en la sessió d'ahir dijous i fetes les oportunes deliberacions després d'haver visitat les obres, emet el següent veredicte per modalitats:


Interiorisme : Obres d'intervenció en espais interiors, disseny i muntatges efímers

Obra Finalista
Cub, Calafell.
Maria Almirall Ferrerons

Obra Premiada
Per tractar-se d'un espai mínim revitalitzat per l'ús intel•ligent de la doble alçada. Per la uniformitat en l'ús dels materials i pel notable impacte urbà que la intervenció interior aconsegueix produir. El jurat considera atorgar el PRIMER PREMI d'aquesta categoria a la Reforma interior de despatx a Tarragona de l'arquitecte Ignacio Álvarez Martínez.

Espais exteriors: Espais urbans, parcs i jardins, intervencions en el paisatge i urbanisme

Obres Finalistes
Rehabilitació de dues places hexagonals al Poblat Hifrensa, L'Hospitalet de l'Infant
Juan Fernando Ródenas García i José Ramón Domingo Magaña

Reforma de la Plaça Vella, Falset
Juan Manuel Zaguirre Fernández i Alberto Formatger García (projecte), STM de Falset (direcció d’obra)

Campus Universitari de Bellissens, Reus
Jordi Bellmunt, Sergi Carulla i Oscar Blasco (SCOB Arquitectura i Paisatge)

Restauració: Obres de restauració, rehabilitació o reforma

Obres Finalistes

Rehabilitació per a equipament cultural de l'antic Convent de Santa Anna d'Alcover
Joan Figuerola Mestre, Joan C. Gavaldà i Bordes, Jordi J. Romera Cid

Rehabilitació de naus de descàrrega i d'elaboració del Celler Cooperatiu de Falset
Ramon Valls Ortiz i Isabel Pascual Pellicer

Obra Premiada
Perquè l'escala és la brillant protagonista d'una casa on l'enderroc d'alguns elements permet l'aparició de tres patis, repartits a nivells diferents, que relacionen els interiors amb els exteriors. Per la resolució de l'accés amb doble porta que anticipa la riquesa espacial de la casa. Perquè l'espai resultant a l’última planta culmina l'actualització d'una tipologia tradicional, fent servir uns materials totalment coherents amb l'esperit de la intervenció. El jurat considera atorgar el PRIMER PREMI d'aquesta categoria a l'obra El buit sobre el ple - Reforma d'un habitatge unifamiliar entre mitgeres a La Selva del Camp de l'arquitecta Anna Bastús Guinovart.

Edificis de nova planta d'ús privat

Obra Premiada
Per l'encert a l’implantar l'habitatge en el punt més elevat de la parcel•la alliberant i respectant el terreny agrícola. Per la bona relació que ofereix la casa amb el paisatge proper i llunyà del Camp a través de totes les estances. Per l'acurada relació amb la feixa posterior i perquè la làmina d'aigua de la piscina es converteix en el centre d'atracció vital de la planta de l'habitatge. El jurat considera atorgar el PRIMER PREMI d'aquesta categoria a l'obra Habitatge Unifamiliar al Baix Camp dels arquitectes Josep Maria Ferran Mercadé i Gabriel Bosques Sánchez.

Edificis de nova planta d'ús públic

Obra Finalista
Escola d'Art i Música de Reus
Estudi d'arquitectura Alonso Balaguer (Luis Alonso Calleja, Sergi Balaguer Barbadillo) i Martin Arquitectura (Iván Martín Carreño)

Obres Premiades ex aequo

Per l’arquitectura resolta amb gran eficàcia malgrat la rigidesa del programa. Perquè ofereix una adequada resposta a un entorn descontextualitzat recollint el visitant al porxo i acollint-lo a la recepció. Cal destacar el valor del tractament de la façana que actua com a filtre lumínic i solar segons les necessitats d'ús, alhora que genera un interessant joc visual, dinàmic i canviant de tot el tancament. El jurat considera atorgar el PRIMER PREMIEX AEQUO d'aquesta categoria a l’Institut d’Estudis Secundaris Roseta Mauri de Reus de Batlle i Roig Arquitectes (Enric Batlle i Durany, Joan Roig Duran, Albert Gil Margalef i Iván Sánchez Fabra)

Perquè amb mitjans ínfims s’aconsegueix una arquitectura enginyosa de qualitat, digna i coherent, que respon amb gran eficàcia i resultats brillants a un problema social de gran actualitat. El jurat considera atorgar el PRIMER PREMI EX AEQUO d'aquesta categoria, i a més a més el PREMI ALEJANDRO DE LA SOTA, al Centre per al Servei de Distribució d’Aliments de Campclar a Tarragona de NUA arquitectures. Maria Rius Ruiz, Arnau Tiñena Ramos i Ferran Tiñena Ramos.

En resum, de les 44 obres inscrites en aquesta mostra, el jurat ha decidit seleccionar-ne 21, de les quals 12 han passat a la següent fase com a obres finalistes.
Finalment, el jurat ha decidit guardonar 5 obres com a guanyadores i 1 d'elles ha rebut alhora el Premi Alejandro de la Sota.

Quan són les set de la tarda s’aixeca la sessió, de la qual s'estén la present acta.
Divendres, 6 de març de 2015

Josep Anglès Pascual
Secretari del Jurat

 
 
 
 
Versió per a imprimirPDF version