Puntúa de l'1 al 5 els següents aspectes de les noves seccions.
Pregunta 1 2 3 4 5
Disseny del nou entorn
Facilitat d’ús
Utilitat de les gestions que pots realitzar
Impressió general

Sortides professionals en tendència: Rehabilitació

Imatge: 
© BOMA
Segons els informes Euroconstruct que publica l’ITEC, la rehabilitació és una activitat i un mercat capaç de créixer a un ritme constant durant els propers anys. Tot i així, per garantir aquest creixement és imprescindible la combinació de polítiques, recursos i fiscalitat.

El Ministeri de Foment ha anunciat recentment el nou Pla d'Habitatge, que inclourà una dotació aproximada de 2.300 milions d’euros en tres anys per a la rehabilitació.

La Generalitat de Catalunya té previst destinar a la reparació d’habitatges uns pressupostos de 150 milions d’euros els pròxims tres anys, la qual cosa suposaria la creació de 8.000 llocs de treball del sector. “És el moment per posar l’accelerador en la rehabilitació. En els pròxims anys s’ha de posar en un primer pla. El sector de la construcció ha quedat tocat i la recuperació de l’ocupació haurà de venir per aquesta via”, explica Jaume Forn, director de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya en una entrevista publicada a El Periódico el mes de juliol.

La confiança en la recuperació del sector de la construcció a través de l’activitat de la rehabilitació és absoluta.

Respecte de les polítiques, la Inspecció Tècnica d’Edificis (ITE) implantada a Catalunya el 2010 pretenia ser el catalitzador per impulsar no només la conservació dels edificis sinó per impulsar el sector de la construcció a través de la rehabilitació. Fins ara haurien d’haver passat la ITE uns 75.000 edificis i només l’han passat 5.000. Aquesta diferència es deu a que els edificis revisats sempre tenen alguna patologia greu que el decret obliga a rehabilitar en un termini molt curt, precisament en un moment en què les comunitats de propietaris tenen molt pocs recursos per invertir. És per això que el govern prepara una revisió del decret per tal de flexibilitzar la inspecció i la immediatesa en l’execució de les obres. La nova ITE ampliarà el ventall de categories per qualificar la gravetat de les patologies i contemplarà la planificació d’un pla de reparacions a sis anys i noves revisions cada dos anys.

Aquests canvis legislatius, sumats als ajuts anunciats pel Ministeri de Foment i la Generalitat de Catalunya, així com els que ja destina Barcelona i l’àrea metropolitana, suposarà un impuls de nou per a la rehabilitació. «Amb el volum de subvencions que hi ha sobre la taula podríem rehabilitar unes 100.000 vivendes en cinc anys», afirma Jaume Forn, director de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya. Aquests ajuts, segons Forn, poden sumar aproximadament 44 milions d’euros a l’any. L’activitat en el sector de la rehabilitació torna a ser promoguda de manera preferent des de les administracions públiques.

CURSOS I POSTGRAUS EN REHABILITACIÓ
És per això que l'Escola Sert COAC continua donant impuls a aquest àmbit amb la programació de postgraus, cursos i jornades per formar experts en rehabilitació. El Postgrau en Rehabilitació (inici: 7 de novembre) aborda aquesta temàtica a partir del coneixement de les tècniques constructives tradicionals analitzant totes els fases presents en un projecte de rehabilitació (inspecció, instal·lacions, estructura, gestió, etc.). El Postgrau en Rehabilitar des de l’Estructura (inici: 1 de desembre) proporciona a l’arquitecte la formació necessària per desenvolupar amb garanties qualsevol projecte de consolidació o reforç estructural, prestant una atenció especial a les intervencions basades en l’ús de l’acer.

El curs sobre Criteris d'Accessibilitat per a la Rehabilitació (inici: 12 de novembre), analitza l’accessibilitat en els projectes de rehabilitació d’edificis d'habitatges a partir de les necessitats funcionals dels diversos col·lectius i de l’aplicació conjunta de la normativa estatal i catalana. Amb aquest curs tanquem la sèrie de cursos dedicats a la rehabilitació que es va iniciar amb el de Càlcul d'Estructures en Rehabilitació: fonaments, murs i pilars (inici: 6 d'octubre), i que aborden conceptes bàsics com l’estudi de càrregues d’un edifici, passant per les comprovacions estructurals d’elements concrets, fins a arribar al càlcul de reforços segons les diverses tipologies.

Esperem que aquests cursos siguin del vostre interès i us convidem a visitar el web de l'Escola Sert COAC amb el programa de formació d'aquest semestre.

Fonts:

ITEC. "Sumario del informe EUROCONSTRUCT. Junio del 2014" [en línia]. [Consulta: 19 d’agost de 2014]. 

Jiménez Botías, Max: "Rehabilitació: promesa de recuperació", a El Periódico [Barcelona] 14 de juliol de 2014. Imprès.
8/09/2014
Tornar