Puntúa de l'1 al 5 els següents aspectes de les noves seccions.
Pregunta 1 2 3 4 5
Disseny del nou entorn
Facilitat d’ús
Utilitat de les gestions que pots realitzar
Impressió general

CURS | EINES SIG PER AL PLANEJAMENT URBANÍSTIC - 3A EDICIÓ

Imatge: 
© Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC)
Els Sistemes d’Informació Geogràfica (SIG) han esdevingut eines clau en molts àmbits professionals, sent l’urbanisme un dels camps que més partit en pot treure. Malgrat això, la majoria del planejament es redacta encara amb eines CAD, prescindint del valor afegit que poden aportar les tecnologies SIG.

Treballar el planejament amb SIG significa canviar la manera d’abordar l’elaboració de la documentació tècnica dels instruments urbanístics. Passem de treballar per separat els plànols i els quadres de dades, a treballar tota la informació, gràfica i alfanumèrica, de forma conjunta en un mateix entorn. Això aporta grans beneficis, tant a nivell productiu, ja que permet automatitzar moltes tasques feixugues i repetitives (per exemple el recompte de superfícies), com a nivell qualitatiu, ja que garanteix la coherència i completesa de totes les dades que integren el document.

A més d’una eina per a la gestió de dades, el SIG és també un gran instrument d’anàlisi i visualització. L’anàlisi SIG permet convertir dades en informació i coneixement, ajudant a comprendre relacions i patrons morfològics, i a prendre millors decisions dins els processos de diagnòstic. Tanmateix, les eines de visualització SIG ofereixen un ampli ventall d’alternatives per representar les dades sobre el territori de cara a elaborar mapes i cartografies.

Proposem un curs de caràcter instrumental on aprendrem a utilitzar les eines SIG a partir de casos reals d’aplicació dins la pràctica de l’urbanisme. Les sessions combinaran explicacions teòriques amb tallers pràctics on els alumnes hauran de completar els exercicis plantejats utilitzant eines, processos i metodologies SIG desenvolupades específicament per optimitzar i millorar la producció urbanística.

El curs es desenvoluparà utilitzant programari GIS de codi lliure (QGIS, PostGIS...).

Requeriments
Per poder fer el curs els alumnes hauran de portar a les sessions el seu ordinador portàtil (memòria RAM mínima recomanada 8Gb). Programari requerit:

- QGIS (Programari SIG gratuït  - es pot descarregar de www.qgis.org)
- Un programari de CAD (AutoCAD, MicroStation o equivalent)
- Microsoft Excel o equivalent

Destinataris
Arquitectes, urbanistes, paisatgistes i en general qualsevol tècnic que treballi en el camp de l’urbanisme.

Trobareu més informació al web de l'Escola Sert.

Us hi podeu inscriure aquí
Versió per a imprimirPDF version