Puntúa de l'1 al 5 els següents aspectes de les noves seccions.
Pregunta 1 2 3 4 5
Disseny del nou entorn
Facilitat d’ús
Utilitat de les gestions que pots realitzar
Impressió general

El CSCAE presenta els resultats del Baròmetre i les dades de Visat del primer trimestre de 2023

Imatge: 
© Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC)
El darrer Baròmetre d'Arquitectura i Edificació elaborat pel Consell Superior de Col·legis d'Arquitectes d'Espanya (CSCAE) sobre el primer trimestre de 2023 indica que el sector de l'edificació a l'Estat Espanyol segueix acusant els efectes de la inflació, l'increment dels tipus d'interès, els alts costos de la construcció i la incertesa econòmica. 

En la roda de premsa celebrada el passat 4 de maig, el secretari general del CSCAE, Laureano Matas, va comunicar que la superfície visada per a obra nova i rehabilitació ha caigut un 8,1% respecte de l'últim trimestre de 2022. Segons les dades dels Col·legis d'Arquitectes de l'Estat, s'han visat 7.720.504 m2, 684.232 menys que en el mateix període de l'any anterior.

Tanmateix, l'obra nova i la rehabilitació mantenen comportaments desiguals: mentre que en el primer cas s'ha registrat una caiguda del 12,94%, la superfície visada per a rehabilitació ha crescut un 7,69%, passant de 1.954.779 m2 en el primer trimestre de 2022 a 2.105.066 m2 aquest any. Matas va destacar que es tracta de la millor dada de l'últim lustre. No obstant, aquest increment es deu a l'augment de superfície per a rehabilitació de caràcter no residencial (+21,82%), ja que la superfície per a rehabilitació residencial ha caigut un 3,75%,

Cal dir que Catalunya ha estat una de les poques comunitats autònomes on la superfície visada per a rehabilitació de caràcter residencial ha augmentat, concretament un 10,79%. Pel que fa a l'obra nova, en canvi, la superfície de caràcter residencial i no residencial ha disminuït un 29,57%.

Creix l'interès en els ajuts dels fons Next Generation
El número de consultes ateses des de les Oficines de Suport a la Rehabilitació dels Col·legis s'ha duplicat, passant d'una mitjana de 1.238 al mes, el 2022, a 2.572. Segons Laureano Matas, “hi ha interès en rehabilitar, però la conjuntura econòmica actual dificulta la decisió de les famílies". També ha demanat “agilitat” a les Administracions Públiques en la convocatòria d'ajudes i en la tramitació d'expedients per tal d'evitar l'estancament d'un sector que es considera estratègic per a assolir els objectius mediambientals europeus a través de la transformació del parc edificat. 

La inflació i la concessió de llicències, entre les preocupacions dels arquitectes
El 40,57% dels arquitectes que ha participat a la sisena edició del Baròmetre d'Arquitectura i Edificació creu que el volum de treball en rehabilitació millorarà en els propers sis mesos (+4,5% respecte de l'enquesta de setembre). En l'àmbit de l'obra nova, el 42,46% considera que el volum de treball es mantindrà igual (+13,2% respecte de setembre). En relació amb altres formes d'exercir la professió (urbanisme, peritatges, interiorisme, sostenibilitat, etc.), el 55,81% dels arquitectes enquestats pensa que el volum de treball es mantindrà estable a curt termini.

Pel que fa als factors clau en l'evolució del sector de la rehabilitació, com en baròmetres anteriors, els enquestats consideren que el desconeixement per part de la societat dels beneficis de la rehabilitació i de la seva rendibilitat econòmica, així com les causes derivades de la inflació, poden fer que la rehabilitació caigui.  La percepció sobre els factors que poden provocar un increment d'obra nova canvia respecte de l'anterior baròmetre: aquesta vegada, prioritzen l'agilització en la concessió de llicències, les facilitats en el finançament de projectes i la possible disminució dels costos de mà d'obra i materials de construcció.

Podeu descarregar l'informe complet del Baròmetre d'Arquitectura i Edificació.

12/05/2023
Tornar