Nova unitat especialitzada per incentivar la rehabilitació d'edificis

L'Ajuntament de Barcelona posa en marxa una nova unitat especialitzada per incentivar la rehabilitació d'edificis

Imatge: 
© Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC)
El 2019 l'Ajuntament de Barcelona va concedir 1.088 llicències, entre les d’obra nova i les de gran rehabilitació. Aquestes llicències es concedeixen en una mitjana de set mesos. Tal com va fer palès l'enquesta realitzada pel COAC ara fa un any, el temps de resposta és una de les principals preocupacions dels professionals. 

Ara, el Consistori vol reduir a la meitat el temps que es necessita per concedir les llicències per rehabilitar edificis i habitatges, mitjançant la creació d'una nova unitat especialitzada que es va presentar el passat 2 d'octubre, amb la participació de Janet Sanz, tinenta d'Alcaldia d'Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat; Elsa Artadi, presidenta del grup de Junts per Catalunya al Consistori, i Assumpció Puig, degana del COAC.

Tal com remarcava la degana, "el procés administratiu és dens i complex, i sovint representa un fre per a comunitats de veïns i agents". Per això, la nova finestreta única oferirà atenció especialitzada a la ciutadania i acompanyarà els promotors en el procés de tramitació de permisos, amb l'ojectiu de garantir una comunicació àgil i el seguiment d'expedients durant tot el procés, oferint interlocutors accessibles. 

La unitat estarà situada des d'aquest mes d'octubre en unes oficines municipals a prop de la plaça de les Glòries. Al principi el servei atendrà les sol·licituds de llicències majors i farà funcions d'assessoria i de difusió de bones pràctiques. Més endavant s'activarà la sol·licitud i l'assessoria de les llicències de gran rehabilitació.

La creació d'aquest organisme dona resposta a les reivindicacions del COAC i d'altres col·legis professionals, que fa temps que reclamen celeritat a fi d'impulsar el sector i, especialment, fomentar la rehabilitació. Tal com explicava Assumpció Puig, "la rehabilitació permet donar resposta a l'emergència habitacional, així com combatre els efectes nocius d'un parc d'habitatges envellit en la qualitat de l'aire i la salut de les persones". A més, "la seva reactivació té un elevat efecte positiu sobre l'ocupació i la dinamització econòmica".
5/10/2020
Tornar