EU Mies Award 2022

Cinc estudis catalans opten al Premi Mies van der Rohe 2022

Imatge: 
© EU Mies Award 2022
La Comissió Europea i la Fundació Mies van der Rohe han fet públiques les 40 obres que competiran per guanyar el Premi d'Arquitectura Contemporània de la Unió Europea – Premi Mies van der Rohe 2022. Entre les obres seleccionades, hi trobem projectes de 5 estudis d'arquitectura catalans:

La Borda - Habitatge cooperatiu
Lacol
La cooperativa d’habitatges La Borda és una promoció auto-organitzada per accedir a un habitatge digne, no especulatiu i que posi en el centre el seu valor d’ús. El programa de l’edifici planteja 28 habitatges (40, 60 i 75m²) i espais comunitaris que permeten estirar el fet d’habitar des de l’espai privat a l’espai públic per potenciar la vida comunitària i veïnal. Aquests espais s’articulen al voltant d’un pati central, un gran espai de relació.

Recuperació de la Torre Merola
Carles Enrich Studio

Al sud del municipi de Puig-reig s’eleven les restes del castell de Merola, de finals del s. XIII. La intervenció planteja, d’una banda, la consolidació de les restes que han perviscut i, de l’altra, el reforç de l’estructura medieval. Aquest reforç, a través d’una estructura de fusta, permet subjectar estructuralment el llenç preexistent, recuperar la volumetria original i restablir la seva funció com a punt d’observació del territori. 

Centre Esportiu del Turó de la Peira i ordenació interior d'illa
Arquitectura Anna Noguera i J2J architects

L'actuació al Turó de la Peira ha suposat la regeneració integral d'un espai urbà inhòspit i desestructurat. La concentració de dos equipaments obsolets en un sol edifici ha permès la creació d'un espai verd que aporta qualitat de vida i serveix de suport a la biodiversitat. El disseny de l'edifici amb criteris d'arquitectura passiva, juntament amb l'aplicació de noves tecnologies, han aconseguit un equipament de gran eficiència energètica.

Habitatge social a Fabra & Coats
Roldán + Berengué, arqts.

La transformació de la nau G de l’antiga fàbrica Fabra & Coats s’inclou dins de la recuperació d’aquest complex tèxtil dels segles XIX i XX, incorporant per primer cop en aquest tipus d’actuacions habitatge social. El projecte es basa en activar tots els elements de la nau original per al nou programa, reutilitzant les seves qualitats físiques, espaials i històriques per fer més eficient la nova construcció i reforçar la naturalesa de l’edifici original.

85 Habitatges Socials a Cornellà
Peris + Toral Arquitectes

Els eixos del projecte són el disseny d'una matriu d'habitacions comunicants, que elimina passadissos per garantir el màxim aprofitament en planta, i l'ús de la fusta en favor de les possibilitats d'industrialització de l'edifici i la reducció dels terminis d'execució i de les emissions de CO2.  Per als 10.000 m² de superfície edificada, s'han utilitzat un total de 8.300 m² de fusta Km0 provinent del País Basc.


Premi d'Arquitectura Contemporània UE - Premi Mies van der Rohe
Enguany el jurat del concurs està format per Tatiana Bilbao (presidenta), Francesca Ferguson, Mia Hägg, Triin Ojari, Georg Pendl, Spiros Pengas i Marcel Smets. El proper 16 de febrer s'anunciaran els 5 finalistes i està previst que a mitjans d'abril es facin públics els projectes guanyadors. La cerimònia de lliurament dels Premis tindrà lloc el mes de maig al Pavelló Mies van der Rohe de Barcelona.
17/01/2022
Tornar