Propers Actes
"Empremtes" Sortida per conèixer La vora de Girona
"Empremtes" Sortida...
Jornada: Descarbonització i rehabilitació energètica....
Jornada: Descarbonització i...
Berga divulgarà la vida i l’obra d’Emili Porta i Galobart per difondre el llegat urbanístic de l’arquitecte berguedà
Berga retrà homenatge a Emili Porta i Galobart (Berga, 1886-1963) amb l’organització d’actes culturals per donar a conèixer la vida i l’obra de l’arquitecte berguedà. Emili Porta es va llicenciar en Arquitectura l’any 1915 i va ser nomenat arquitecte municipal de Berga el 20 de setembre de 1924. Per commemorar el centenari del seu nomenament com a arquitecte municipal, s’ha ideat una programació que inclourà conferències, exposicions i la presentació d’un llibre. Es tracta d’un projecte impulsat conjuntament per l’Ajuntament de Berga, l’Àmbit de Recerques del Berguedà, l’Arxiu Comarcal del Berguedà i el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya COAC-Comarques Centrals. La primera part de la programació es portarà a terme del 27 de març al 29 de juny, però s’aniran incorporant propostes durant els pròxims mesos per recórrer l’imaginari de l’arquitecte, per exemple, a través de visites guiades als espais Porta.
La presentació dels actes de l’Any Emili Porta ha comptat amb la participació d’Ivan Sànchez, alcalde de Berga i regidor de Patrimoni Cultural i Museus; Rosa Serra, presidenta de l’Àmbit de Recerques del Berguedà; Abel Rubió, director de l’Arxiu Comarcal del Berguedà; Màrius Rubiralta, professor emèrit de la Universitat de Barcelona i autor del llibre Emili Porta i Galobart (Berga 1886-1963). Del model urbanístic i arquitectònic noucentista de Berga a la ciutat de la postguerra. Volum I – Biografia; Jaume Soldevila, membre de la junta directiva del COAC-Comarques Centrals i Francesc Rafat, membre de l’Agrupació d'Arquitectes per a la Defensa i la Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic (AADIPA).
Estudiar, conèixer i reivindicar Emili Porta i Galobart
Emili Porta i Galobart va treballar com a arquitecte municipal a Berga durant quatre dècades. Alguns exemples de l’empremta urbanística de Porta a la capital berguedana són: l’edifici i el mobiliari de l’Ajuntament de Berga (1929-30), la projecció de l’eixample a la zona de les Estaselles, el disseny del passeig de la Pau com a ciutat-jardí, l’edifici de Cal Cuberas (ronda Moreta), l’edifici de l’antic Jutjat de Primera Instància i Instrucció de Berga (carrer Gran Via, 23), el panteó Bassacs situat al cementiri municipal, el parc del pla de l’Alemany o les fonts del vall, entre d’altres. Per tota aquesta obra, cal considerar Emili Porta i Galobart com el gran dissenyador de la Berga de mitjans del segle XX. En aquest sentit, tots els participants en la presentació de l’Any Emili Porta van destacar la rellevància de l’obra de l’arquitecte i la necessitat d’estudiar-la, conèixer-la, difondre-la i reivindicar-la, visitant els espais Porta i posant Berga en el mapa de l’arquitectura de Catalunya.
Conferències, exposicions i edició d’un llibre
La programació comptarà amb diferents propostes culturals per conèixer Emili Porta i Galobart des de diferents vessants. Màrius Rubiralta, estudiós de la figura de l’arquitecte berguedà, obrirà la programació amb una conferència titulada “L’arquitecte Emili Porta i Galobart” i, posteriorment, hi haurà la presentació del fons documental digitalitzat de Porta, a càrrec del director de l’Arxiu Comarcal del Berguedà, Abel Rubió. L’acte es farà el dijous 27 de març, al Pavelló de Suècia, a les 19 h.
Hi haurà dues exposicions: una a l’Arxiu Comarcal del Berguedà titulada “Emili Porta, arquitecte berguedà”, que es podrà visitar del 27 de març al 30 d’abril, i una altra que es farà al Museu Comarcal del Berguedà titulada “Vida i obra de l’arquitecte municipal Emili Porta i Galobart (Berga 1886-1963)” que es podrà veure del 4 d’abril al 29 de juny.
Un altre dels actes destacats serà la presentació del primer volum del llibre Emili Porta i Galobart (Berga 1886-1963). Del model urbanístic i arquitectònic noucentista de Berga a la ciutat de la postguerra. Volum I – Biografia. L’acte es farà el dijous 10 d’abril a l’Ajuntament de Berga (19 h) i comptarà amb la participació de l’autor, Màrius Rubiralta, i la presidenta de l’Àmbit de Recerques del Berguedà, Rosa Serra.
Abel Rubió i Xavier Pedrals, director i exdirector de l’Arxiu Comarcal del Berguedà, respectivament, faran una conferència per aprofundir en l’extens fons documental de l’arquitecte municipal treballat en els últims anys i digitalitzat en els darrers mesos gràcies al Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, que ara es posa a disposició d’estudiosos i del conjunt de la ciutadania. La conferència titulada “El fons documental d’Emili porta: recollida i digitalització” es farà el divendres 25 d’abril, a l’Ajuntament de Berga, a les 19 h.
La programació de la primera part de l’Any Emili Porta es tancarà amb una conferència titulada “El poder dels arquitectes municipals noucentistes de crear paisatge urbà. Emili Porta en el seu context històric”, a càrrec del doctor Joaquim Puigvert, professor d’Història Contemporània del Departament d’Història i Història de l’Art de la Universitat de Girona. La xerrada es farà el divendres 16 de maig, a l’Ajuntament de Berga, a les 19 h.
CONVOCADA LA 6ª MUESTRA DE ARQUITECTURA DE LAS TIERRAS DE LLEIDA Y EL 6º PREMIO IGNASI MIQUEL PARA JÓVENES ARQUITECTOS
L'objetivo de la Muestra es difundir la arquitectura más relevante realizada en nuestras comarcas, crear un fondo documental y reconocer y estimular los esfuerzos de los autores y los agentes implicados.
La Demarcación de Lleida convoca también el 6º Premio Ignasi Miquel para Jóvenes Arquitectos con el fin de distinguir las obras más representativas realizadas por los jóvenes arquitectos, finalizadas entre el 1 de enero de 2019 y el 31 de diciembre de 2022 en el ámbito de la provincia de Lleida.
El programa Muestras de Arquitectura Catalana del Colegio recoge la herencia de las Bienales, Muestras Trienales y Premios de Arquitectura organizados durante más de quince años por sedes, delegaciones y demarcaciones colegiales con la voluntad de potenciar y dar a conocer el trabajo de los arquitectos en todo el territorio catalán.
El plazo de inscripción y presentación de la documentación de ambas convocatorias finalizará el día 24 de febrero de 2023.
Consulta las bases
NOTA: las autorizaciones mencionadas en las bases estarán disponibles en breve.
CONVOCADA LA 6a MOSTRA D'ARQUITECTURA DE LES TERRES DE LLEIDA I EL 6è PREMI IGNASI MIQUEL PER A JOVES ARQUITECTES
L'objectiu de la Mostra és difondre l'arquitectura més rellevant realitzada a les nostres comarques, crear un fons documental i reconèixer i estimular els esforços dels autors i els agents implicats.
En el marc d'aquesta convocatòria, la Demarcació de Lleida convoca també el 6è Premi Ignasi Miquel per a Joves Arquitectes amb la finalitat de distingir les obres més representatives realitzades pels joves arquitectes, acabades entre l’1 de gener de 2019 i el 31 de desembre de 2022 en l'àmbit de la província de Lleida.
El programa Mostres d'Arquitectura Catalana del Col·legi recull l’herència de les Biennals, Mostres, Triennals i Premis d’Arquitectura organitzats durant més de quinze anys per seus, delegacions i demarcacions col·legials amb la voluntat de potenciar i donar a conèixer el treball dels arquitectes arreu del territori català.
El termini d'inscripció i presentació de la documentació d'ambdues convocatòries finalitzarà el dia 24 de febrer de 2023.
Consulta les bases
El Archivo Histórico cede más de una treintena de piezas para la exposición dedicada a Margaret Michaelis del AFB
El Archivo Histórico del COAC ha cedido un total de 36 documentos al Arxiu Fotogràfic de Barcelona (AFB) para la exposición ‘Margaret Michaelis. Cinc dies pel barri Xino’. El material cedido pertenece al Fondo GATCPAC, compuesto principalmente por fotografías, documentos de correspondencia y recibos y el número 25 de la revista AC, incluyendo 17 obras de otros autores como Isaac Saporta; y al Fondo Josep Torres Clavé, con el que ha contribuido con 4 agendas personales de 1934 hasta 1936 y una pieza de fotografía.
La muestra, que abrió al público el 14 de mayo, se puede visitar en el Arxiu Fotogràfic de Barcelona (plaza Pons i Clerch, 2) hasta el 31 de octubre de este año.
Una muestra fotográfica con dimensión histórica
Comisariada por la historiadora de arte Dolors Rodríguez Roig, ‘Margaret Michaelis. Cinc dies pel barri Xino’ muestra la reconstrucción del fotorreportaje que la austríaca Margaret Michaelis realizó por encargo del GATCPAC (Grupo de Arquitectos y Técnicos Catalanes para el Progreso de la Arquitectura Contemporánea) con motivo de la exposición sobre el proyecto reformista «La Nueva Barcelona», celebrada en el sótano de Plaza Cataluña en 1934.
Gracias a un nuevo estudio sobre Michaelis y su período en la Barcelona de la Segunda República, la muestra presenta una nueva mirada al recorrido que la fotógrafa hizo por algunas calles del Distrito V durante cinco días consecutivos de abril de 1934. En dos de los cinco días fue acompañada por miembros del GATPAC y, entre fotografía y fotografía, Michaelis captó momentos con su cámara Leica partiendo de una mirada propia y personal.