Puntúa de l'1 al 5 els següents aspectes de les noves seccions.
Pregunta 1 2 3 4 5
Disseny del nou entorn
Facilitat d’ús
Utilitat de les gestions que pots realitzar
Impressió general

RCR BUNKA. Programa Obert: La recerca col·lectiva d’un nou model productiu. Carles Oliver Barceló

Imatge: 
RCR BUNKA
El COAC col·labora, a través de la Delegació de la Garrotxa-Ripollès, en l'organització del projecte RCR BUNKA. PROGRAMA OBERT, que acompanya l'RCR Summer Workshop, el taller internacional que cada estiu organitzen RCR Arquitectes i RCR BUNKA Fundació Privada. 

L'univers de la creativitat compartida
Enguany el programa girarà al voltant del tema "COMPARTIR" i consistirà en un cicle de quatre conferències, a càrrec de Bleda i Rosa, que ens descobriran el vincle existent entre imatge, lloc i memòria que han explorat de manera conjunta, i de Carles Oliver Barceló, LaCol arquitectura cooperativa i Lacaton Vassal, que ens parlaran d’arquitectura col·laborativa.

Com en anteriors edicions, les conferències s'acompanyaran d'una selecció de videocreacions que, sota el títol "MATÈRIA BOSC", celebren la força poètica dels arbres. 

En el marc d'aquest cicle, el proper 4 de juliol a les 19 h, tindrà lloc la conferència "La recerca col·lectiva d’un nou model productiu", de Carles Oliver Barceló. Aquesta conferència té el suport de la Fundación hna i és beneficiària del programa CONECTA by hna.

Segons la ONU, les polítiques implementades actualment no condueixen a frenar el canvi climàtic i els seus efectes derivats, com les ones de calor extremes, la sequera, o la pujada del nivell del mar. Revertir aquesta situació requereix un canvi dels models de producció i consum en tots els àmbits. I aquest esforç haurà de ser necessàriament col·lectiu.

En el camp de l’arquitectura, a les Illes Balears s’han desenvolupat una sèrie d’exemples que configuren un possible model productiu que té en compte i redueix les externalitats que genera. La suma d’aquestes propostes constitueixen un llenguatge que no està basat en una qüestió d’estil ni de forma, sinó en la incorporació de prioritats ambientals i socials, on la recuperació del patrimoni cultural esdevé eina tant per donar compliment als objectius de descarbonització, com per recuperar la noció de ciutat com a suma d’intervencions anònimes i silencioses, on l’autosuficiència en els processos constructius difumina el límit entre l’espai productiu de la vila i l’espai productiu de fora vila.

Carles Biel Oliver Barceló (Felanitx, Illes Balears, 1979) és arquitecte per l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB – UPC) i mestre d’obres per necessitat professional. Durant els seus estudis, va rebre beques per estudiar a UC Los Angeles, TU Delft i l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Madrid (ETSAM – UPM). Del 2007 al 2009, va compartir estudi amb Francisco Cifuentes, de qui va aprendre a projectar des de la construcció. Des del 2009, és membre de l’Institut Balear de l’Habitatge (IBAVI), on va dirigir el projecte d’adaptació al canvi climàtic ‘Life Reusing Posidonia’ a Formentera, el qual va rebre el premi LIFE 2021 al millor projecte de medi ambient per la Comissió Europea. Del 2019 a 2023 ha estat responsable del Departament Tècnic de l’IBAVI. Ha estat coautor d’altres projectes pilot d’habitatge com els 5, 8 i 19 habitatges de protecció pública (HPP) a Palma, o 6 HPP a Santa Eugènia, de l’ecobarri UAC2, i d’obres de rehabilitació com Sant Miquel 19, o Can Lliro. Els projectes desenvolupats tant a nivell particular com part de l’equip de l’IBAVI han rebut alguns premis que faciliten la credibilitat per plantejar segons què. Aquesta obra ha estat àmpliament publicada i exposada.

PDF version

RCR BUNKA. Programa Obert: Bleda i Rosa. Llocs Comuns

Imatge: 
RCR BUNKA
El COAC col·labora, a través de la Delegació de la Garrotxa-Ripollès, en l'organització del projecte RCR BUNKA. PROGRAMA OBERT, que acompanya l'RCR Summer Workshop, el taller internacional que cada estiu organitzen RCR Arquitectes i RCR BUNKA Fundació Privada. 

L'univers de la creativitat compartida
Enguany el programa girarà al voltant del tema "COMPARTIR" i consistirà en un cicle de quatre conferències, a càrrec de Bleda i Rosa, que ens descobriran el vincle existent entre imatge, lloc i memòria que han explorat de manera conjunta, i de Carles Oliver Barceló, LaCol arquitectura cooperativa i Lacaton Vassal, que ens parlaran d’arquitectura col·laborativa.

Com en anteriors edicions, les conferències s'acompanyaran d'una selecció de videocreacions que, sota el títol "MATÈRIA BOSC", celebren la força poètica dels arbres. 

El cicle donarà el tret de sortida el proper dimarts 2 de juliol a les 19 h, amb una conversa amb María Bleda i José María Rosa que portarà per títol "Llocs comuns".

Bleda i Rosa
Sempre hem entès el territori com un bé comú, dipositari de la memòria individual i col·lectiva. A través de les nostres fotografies intentem fer aflorar els diferents estrats acumulats pel pas del temps i ressaltar així el complex encreuament de cultures i temps que conformen els llocs que habitem.

María Bleda (Castelló, 1969) i José María Rosa (Albacete, 1970) treballen de manera conjunta des de fa tres dècades, explorant, a través d’una rigorosa i profunda investigació, l’enllaç existent entre imatge, lloc i memòria. Camps de futbolCamps de batalla, Origen o Promptuari són algunes de les sèries fotogràfiques més rellevants en la seva trajectòria. Amb elles han anat desenvolupat un llenguatge propi, entre allò visual i allò textual, que els permet tornar una vegada i una altra sobre un dels seus focus d’interès més importants: la representació del territori. El 2008 van ser guardonats amb el Premi Nacional de Fotografia.
PDF version

Síntesis Arquitectónicas 2024. Espacio Nube: una tesis sobre las atmósferas de RCR arquitectes, a cargo de Jaume Prat.

Imatge: 
© Jaume Prat

La tercera y última sesión del ciclo Síntesis Arquitectónicas 2024 estará a cargo del Dr.Jaume Prat Ortells, quien presentará su tesis doctoral 'Espacio Nube: una tesis sobre las atmósferas de RCR arquitectes', el viernes 28 de junio, a las 19 horas, en la sede de la Delegación Garrotxa-Ripollès del COAC.El autor comenzó a hacerla antes de saber que la estaba redactando: obras visitadas, horas de conversación, conocer colaboradores, clientes, amigos. Unos años y muchas, demasiadas dificultades después, la primera tesis monográfica sobre ellos ha servido para contestar la pregunta que da razón a la tesis: ¿Qué es lo más importante de vuestra arquitectura?

Jaume Prat Ortells
Es arquitecto por la ETSAB desde 2002 y obtuvo su doctorado en 2024, definiéndose como crítico de arquitectura. Profesor de proyectos en la ETSAB desde 2018, ha colaborado con diversas revistas digitales y en papel, y ha participado como jurado y conferenciante en universidades de España y México. Su tesis doctoral es la primera monografía leída sobre el estudio RCR, con quienes también ha colaborado durante diez años en su workshop de verano.

Actualmente, comisaría junto con Ana Amado y Xevi Bayona la primera exposición resultante de un concurso público para la Casa de la Arquitectura de Madrid. En 2016, comisarió el pabellón de Cataluña en la Bienal de Arquitectura de Venecia con la exposición "Aftermath, architecture beyond architects", en colaboración con Isaki Lacuesta y Jelena Prokopljevic. Además, ha sido asesor de contenidos de la serie documental "Escala Humana", emitida por TVE durante cuatro temporadas, que recibió varios galardones.

Es autor del libro "Coordenadas para el próximo milenio", editado por Arquine, y ha sido colaborador en las redes del Colegio de Arquitectos de Cataluña durante diez años. También es el autor y editor del blog www.jaumeprat.com, y desde 2022, autor y locutor del pódcast "El punto gordo". Finalmente, fue director del Blog de la Fundación Arquia durante el periodo 2022-2023.

PDF version

Síntesis Arquitectòniques 2024. Espai Núvol: una tesi sobre les atmosferes de RCR arquitectes, a càrrec de Jaume Prat

Imatge: 
© Jaume Prat
La tercera i última sessió del cicle Síntesis Arquitectòniques 2024 anirà a càrrec de Jaume Prat Ortells, el qual presentarà la tesi doctoral Espai Núvol: una tesi sobre les atmosferes de RCR arquitectes, el divendres 28 de juny a la seu de la Delegació Garrotxa-Ripollès. L’autor va començar a fer aquesta tesi doctoral sobre RCR Arquitectes abans de saber que l’estava redactant: obres visitades, hores de conversa, conèixer col·laboradors, clients, amics. Uns anys i moltes, massa dificultats més tard, la primera tesi monogràfica sobre ells ha servit per contestar la pregunta que dona raó a la tesi: Què és el més important de la vostra arquitectura?

Jaume Prat Ortells

És arquitecte per l'ETSAB, el 2002, i va obtenir el seu doctorat el 2024 i es defineix com a crític d’arquitectura. Professor de projectes a l'ETSAB des del 2018, ha col·laborat amb diverses revistes digitals i en paper, i ha participat com a jurat i conferenciant en universitats d'Espanya i Mèxic. La seva tesi doctoral és la primera monografia llegida sobre l'estudi RCR, amb qui també ha col·laborat durant deu anys en el seu workshop d'estiu.

Actualment, comissaria juntament amb Ana Amado i Xevi Bayona la primera exposició resultant d'un concurs públic per a la Casa de l'Arquitectura de Madrid. El 2016, va comissariar el pavelló de Catalunya a la Biennal d'Arquitectura de Venècia amb l'exposició "Aftermath, architecture beyond architects", en col·laboració amb Isaki Lacuesta i Jelena Prokopljevic. A més, ha estat assessor de continguts de la sèrie documental "Escala Humana", emesa per TVE durant quatre temporades, que va rebre diversos guardons.

És autor del llibre "Coordenadas para el próximo milenio", editat per Arquine, i ha estat col·laborador en les xarxes del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya durant deu anys. També és l'autor i editor del blog www.jaumeprat.com, i des del 2022, autor i locutor del pòdcast "El punto gordo". Finalment, va ser director del Blog de la Fundació Arquia durant el període 2022-2023.
PDF version

Pages