Puntúa de l'1 al 5 els següents aspectes de les noves seccions.
Pregunta 1 2 3 4 5
Disseny del nou entorn
Facilitat d’ús
Utilitat de les gestions que pots realitzar
Impressió general

Municipis d’actuació prioritària en la presa de mesures de nivells de radó als llocs de treball

Imatge: 
© Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC)
El Reial Decret 1029/2022, pel qual s'aprova el Reglament sobre protecció de la salut contra els riscos derivats de l’exposició a les radiacions ionitzants, ja vigent, estableix l’obligatorietat d’intervenir per reduir els nivells de radó als llocs de treball quan aquest nivell sigui superior als 300 Bq/m3 (Títol VII, Capítol III).

El mateix decret preveu que els municipis amb actuació prioritària seran establerts pel Consell de Seguretat Nuclear (CSN). Així, l’1 de maig s’ha publicat al BOE la Instrucció IS-47 del CSN que determina el llistat de municipis amb actuació prioritària contra el radó, que seran els municipis de zona II del DB HS6 de protecció contra el radó. Recordem que a Catalunya hi ha 175 municipis inclosos a la zona II.

La Instrucció també determina la metodologia per a la presa de mesures als llocs de treball. Aquestes mesures dels nivells de radó en determinades situacions (espais interiors i sota rasant i/o en plantes baixes) cal fer-les en tots els llocs de treball, però de manera prioritària cal actuar als municipis del llistat que ara estableix la Instrucció IS-47. La presa de mesures és obligatòria des del 2 de maig de 2025.

Per a nous centres de treball o reinici de l’activitat, si no es disposa de cap estudi en vigor, el titular de l’activitat haurà de garantir que l’exposició de detectors s’iniciï en un període màxim de sis mesos.

Les noves edificacions o reformes situades en zona II (mapa del radó), quedaran exemptes de prendre mesures durant els cinc anys posteriors a la finalització de les obres, sempre que tinguin informes segons l’Apèndix C del DB HS6, de que les estimacions de la mitjana anual de concentració de radó no superin 300 Bq/m3

Radiació gamma dels materials de construcció
De la mateixa manera, el RD 1029/2022 estableix obligacions per als subministradors de materials de construcció* perquè, abans de la seva comercialització, determinin el contingut radioactiu d’aquests materials, a fi i efecte de garantir el compliment del nivell de referència establert de radiació gamma provinent dels materials de construcció: 1 mSv/any -milisievert per any- (addicional a l’exposició externa a l’aire lliure).


* Materials de construcció o additius naturals d'origen igni o que puguin estar associats a mineralitzacions d'urani: granitoides (com el granit, la sienita i l'ortogneis), pòrfids, tova, putzolana (cendra putzolànica), lava o esquist aluminós.
Igualment, els materials de construcció que incorporin material radioactiu d'origen natural, com cendres volants, guixos o llots de fosfat, escòries de la producció de fòsfor, estany o coure, llots vermells, etc.
 

15/05/2025
Tornar

Nova Guia de Suport per a la redacció del Llibre de l’Edifici d’habitatges existent

Imatge: 
© Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC)
El Llibre de l’Edifici d’Habitatges Existent (LlEE) constitueix una eina que recull la informació de les característiques físiques, tècniques i jurídiques de l’edifici, així com la informació de les actuacions de reparació, rehabilitació o millora que es duguin a terme. També inclou la informació necessària per facilitar a les persones propietàries de l’edifici el seu manteniment i conservació. El LlEE permet guardar i custodiar tota la documentació que es generi en el transcurs de la vida útil de l’edifici.

A Catalunya, la normativa que regula el Llibre de l’Edifici d’Habitatges Existent és el D. 67/2015(1), en el que, a més d’indicar a partir de quan es fa obligatori, també recull el seu contingut mínim.

El Llibre de l’edifici existent en el marc dels programes d’ajut finançats amb fons NG EU per a la rehabilitació residencial (RD 853/2021(2)).
El Reial Decret 853/2021 regula 6 programes d’ajut en matèria de rehabilitació residencial i habitatge social per adaptar el parc d’edificis d’habitatges als reptes en matèria de sostenibilitat.
En concret un dels objectius del Programa 5 d’ajuda a l’elaboració del Llibre de l’Edifici Existent i redacció de projectes de rehabilitació, és l’impuls a la implantació del Llibre de l’edifici existent per a la rehabilitació, del qual subvenciona part de les despeses dels honoraris professionals per a la seva redacció i en defineix les condicions i el seu contingut.
Així mateix, tant el Programa 1 d’actuacions de rehabilitació a nivell de barri, com el Programa 3 d’actuacions de rehabilitació d’edificis, un dels requisits per a les actuacions que s’hi vulguin acollir és el d’incloure el Llibre de l’Edifici Existent per a la rehabilitació, o un Estudi sobre el potencial de millora de l’edifici (en relació amb els requisits de la LOE) i un Pla d’actuacions on s’identifiqui l’actuació que es proposa en el marc del programa.

Guia de suport per a la redacció del Llibre de l’Edifici d’Habitatges Existent
L’Oficina Consultora Tècnica ha treballat en una Guia de Suport per a la seva elaboració, desenvolupada a partir dels continguts reglamentaris i formalitzada mitjançant diferents plantilles editables en format Word.
La Guia es constitueix en quatre apartats, sent el contingut dels tres primers (Bloc I) comuns a la normativa d’àmbit català (D. 67/2015) i a la d’àmbit estatal (RD. 853/2021).
Pel que fa al contingut del quart apartat, aquest variarà en funció de si el Llibre de l’edifici es redacta en el marc del D. 67/2015 o en el del RD 853/2021, i en concret per a aquest darrer, estarà format per l’Informe del Potencial de millora de les prestacions de l’edifici i pel Pla d’actuacions per a la renovació de l’edifici (Bloc II).
D’altra banda, referent a l’Informe del potencial de millora de l'edifici, s’han elaborat uns fulls de camp per tal de facilitar l’anàlisi de les prestacions actuals de l’edifici amb relació als requisits bàsics definits a la LOE.

Tots dos documents estan disponibles al web de l’OCT:
· Accés al Llibre de l’edifici existent*
· Accés als Fulls de camp per a l’anàlisi del potencial de millora de l’edifici*

* Per accedir a aquests documents cal tenir contractat el Tram Complementari.

(1) D 67/2015 per al foment del deure de conservació, manteniment i rehabilitació dels edificis d’habitatges, mitjançant les inspeccions tècniques i el llibre de l’edifici.
(2) RD 853/2021 pel qual es regulen els programes d’ajut en matèria de rehabilitació residencial i habitatge social del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.
28/10/2022
Tornar
Subvencions rehabilitació barris AHC

Nuevas ayudas para la rehabilitación de edificios residenciales de los barrios gestionados por la Agencia de la Vivienda de Cataluña

Imatge: 
© Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC)
Se ha publicado en el DOGC de 20 de julio la Resolución DSO/2289/2022, de 14 de julio, por la que se abre la convocatoria para la concesión, en régimen de concurrencia pública no competitiva, de subvenciones para el fomento de la rehabilitación de edificios de tipología residencial de los barrios gestionados por la Agencia de la Vivienda de Cataluña para el año 2021. Esta convocatoria se rige por las bases reguladoras publicadas en la Resolución DSO/2427/2021, de 28 de julio, modificada por la Resolución DSO/2155/2022, de 7 de julio.

El objeto de estas subvenciones es fomentar la mejora de la eficiencia energética y la sostenibilidad, conservación, mejora de la seguridad de utilización y de la accesibilidad.

Actuaciones subvencionables

Línea 1 Fomento de la mejora de la eficiencia energética y sostenibilidad

(Resultado de un IITE con deficiencias calificadas como importantes, graves o muy graves)

1.1 Actuaciones en los edificios de tipología residencial colectiva, incluidas las del interior de las viviendas si están vinculadas a actuaciones globales en todo el edificio

Línea 2: Fomento de la conservación, de la mejora de la seguridad de utilización y de la accesibilidad

2.1 Actuaciones de conservación

(Resultado de un IITE con deficiencias importantes, graves o muy graves)

2.2 Actuaciones para la mejora de la seguridad de utilización y de la accesibilidad

(Resultado de un IITE con o sin deficiencias)

Beneficiarios

Pueden ser beneficiarios de las subvenciones las juntas de propietarios, las agrupaciones de juntas de propietarios y los titulares de viviendas.

Requisitos de los edificios

Entre otros: El edificio debe contener el informe de la inspección técnica del edificio (IITE) que acredite la necesidad de la actuación de rehabilitación y el certificado de eficiencia energética (CEE) con la etiqueta de calificación energética.

Incompatibilidades

Es incompatible con las subvenciones de la Agencia de la Vivienda de Cataluña y del Departamento de Derechos Sociales que provengan del Plan de Recuperación Transformación y Resiliencia, NextGenerationEU; las del Programa para la rehabilitación energética de edificios existentes del IDAE del Ministerio de Energía, Turismo y Agenda Digital (equivalentes al PAREER II), y otros. Ver detalle en la misma convocatoria.
Plazo

El plazo para presentar las solicitudes finaliza el día 31 de octubre de 2022.

Resumen de la convocatoria

Consulta el resumen elaborado por la OCT (contenido disponible para los colegiados que tienen contratado el Tramo Complementario).
21/07/2022
Tornar
Subvencions rehabilitació barris AHC

Nous ajuts per a la rehabilitació d’edificis residencials dels barris gestionats per l’Agència de l'Habitatge de Catalunya

Imatge: 
© Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC)

S'ha publicat al DOGC del 20 de juliol la Resolució DSO/2289/2022, de 14 de juliol, per la qual s'obre la convocatòria per a la concessió, en règim de concurrència pública no competitiva, de subvencions per al foment de la rehabilitació d'edificis de tipologia residencial dels barris gestionats per l'Agència de l'Habitatge de Catalunya per a l'any 2021. Aquesta convocatòria es regeix per les bases reguladores publicades a la Resolució DSO/2427/2021, de 28 de juliol, modificada per la Resolució DSO/2155/2022, de 7 de juliol.

L'objecte d'aquestes subvencions és fomentar la millora de l’eficiència energètica i la sostenibilitat, la conservació, la millora de la seguretat d'utilització i de l'accessibilitat.

Actuacions subvencionables

Línia 1 Foment de la millora de l’eficiència energètica i sostenibilitat

(Resultat d’un IITE amb deficiències qualificades com importants, greus o molt greus)

1.1 Actuacions en els edificis de tipologia residencial col·lectiva, incloses les de l’interior dels habitatges si estan vinculades a actuacions globals a tot l’edifici

Línia 2: Foment de la conservació, de la millora de la seguretat d'utilització i de l'accessibilitat

2.1 Actuacions de conservació

(Resultat d’un IITE amb deficiències importants, greus o molt greus)

2.2 Actuacions per a la millora de la seguretat d'utilització i de l'accessibilitat

(Resultat d’un IITE amb o sense deficiències)

Beneficiaris

Poden ser beneficiaris de les subvencions les juntes de propietaris, les agrupacions de juntes de propietaris i els titulars d'habitatges.

Requisits dels edificis

Entre d’altres: L’edifici ha de contenir l'informe de la inspecció tècnica de l'edifici (IITE) que acrediti la necessitat de l'actuació de rehabilitació i el certificat d'eficiència energètica (CEE) amb l'etiqueta de qualificació energètica.

Incompatibilitats

És incompatible amb les subvencions de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya i del Departament de Drets Socials que provinguin del Pla de Recuperació Transformació i Resiliència, NextGenerationEU; les del Programa per a la rehabilitació energètica d'edificis existents de l'IDAE del Ministeri d'Energia, Turisme i Agenda Digital (equivalents al PAREER II), i d'altres. Veure el detall en la mateixa convocatòria.

Termini

El termini per presentar les sol·licituds finalitza el dia 31 de d’octubre de 2022.

Resum de la convocatòria

Consulta el resum elaborat per l'OCT (contingut disponible per als col·legiats que tenen contractat el Tram Complementari).

21/07/2022
Tornar

Pages