Taula de Debat del Barri Vell, a Girona

Taula de Debat del Barri Vell, a Girona

Imatge: 
© Fons d'imatges de l'Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC)

El dimarts 25 de juny de 2019, a les 19 h, tindrà lloc la Taula de Debat del Barri Vell, organitzada conjuntament per l’Associació de Veïns i Veïnes del Barri Vell i la Demarcació de Girona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC), a la sala Rafael Masó de l’Edifici de la Pia Almoina de Girona (plaça de la Catedral, 8).

La taula estarà moderada per la vocal de Cultura Sílvia Musquera i comptarà amb la participació de Joan Pluma, veí i membre de l’Associació de Veïns i Veïnes del Barri Vell; de l’arquitecta Rosa M. Cànovas, cap de servei de llicències disciplina urbanística i patrimoni arquitectònic de l’Ajuntament de Girona; de l’arquitecta i professora Gaia Redaelli, experta en processos de rehabilitació urbana i innovació social; i l’arquitecta i urbanista Itziar González, experta en plans d’usos i cooperació ciutadana en l’espai urbà.

El debat també comptarà amb la presència d’una fila zero que al final de les intervencions complementarà el debat i obrirà torna a la resta del públic.

La Taula de Debat del Barri Vell
Per a l’Associació de Veïns i Veïnes del Barri Vell, la possibilitat d’endegar un debat sobre el Pla d’Usos d’equipaments del barri és una oportunitat indestriable que haurà de permetre decidir, opinar i col·laborar en la construcció del futur del lloc on vivim.

El Pla Especial del Barri Vell (PEBV), que fou aprovat l’any 1983, ha complert amb les seves previsions en relació a l’organització de l’espai i a l’acció de reforma interior. La suma de les seves previsions, i també una bona arquitectura en l’acció de reforma, han donat com a resultat un barri refet amb eficiència, d’acord amb les prioritats dels anys 80, però sense que s’hagi produït un debat, ni tampoc cap recerca, sobre quins haurien de ser els eixos de desenvolupament del Barri Vell del futur, de la primera meitat del segle XXI.

Ara, a diferència dels anys 80, es produeixen fenòmens com el turisme que, malgrat que no es vulgui sotmetre a un debat ciutadà realment estratègic, té un impacte evident sobre la vida quotidiana de les persones de la ciutat. Alhora, no hem d’oblidar que la recuperació del barri ens ha conduït cap a un procés d’especulació amb l’habitatge que ha causat danys irreparables en molts dels seus residents en règim de lloguer, comportant, fins i tot, l’abandonament forçat del barri.

Per aquestes raons, caldria tornar a debatre quin és el paper d’aquest barri, i del seu espai construït, en el conjunt de la ciutat, i també com aquest ha de contribuir a desplegar un model de ciutat sostenible.

Per tot això, l’Associació de Veïns i Veïnes del Barri Vell proposa un debat que arrenqui d’una premissa central: garantir que aquesta zona tingui usos mixtes entre usos residencials, una activitat econòmica diversificada i capacitat d’atraure a nous residents de llarga durada. Tot això, és clar, en el marc d’un model de barri sostenible, que potenciï la identitat del Barri Vell, que promogui espais adients per a les famílies i que vetlli per la reducció de l’explotació turística, de restauració, accessos de vehicles privats...

Versió per a imprimirPDF version