Puntúa de l'1 al 5 els següents aspectes de les noves seccions.
Pregunta 1 2 3 4 5
Disseny del nou entorn
Facilitat d’ús
Utilitat de les gestions que pots realitzar
Impressió general
La lectura del monument: text que no pretext
Imatge: 
© Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC)

XII Curset sobre Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic. La lectura del monument: text que no pretext

La dotzena edició del Curset sobre Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic és una nova cita per a tots aquells que, any rera any, volen aprofundir en els seus coneixements professionals i comparar les seves pròpies experiències amb els més significatius i recents estudis i realitzacions en el marc de la cultura contemporània. També hi són cridades les noves generacions, que ben aviat hauran de prendre el relleu de la restauració atenent uns postulats defensats persistentment amb rigor i entusiasme.

Enguany s’escau la dotzena edició del Curset, en un context de posicions antagòniques en el camp de la creació arquitectònica, que comporta, també, diferents apreciacions del fet patrimonial. Si no podem admetre el sistemàtic desconeixement, quan no el menyspreu, del nostre passat cultural a favor de la recerca, sempre dubtosa, de la novetat contínua, vingui d’on vingui, també hem de condemnar les més tosques reaccions immobilistes, quan no recreadores d’un passat idealitzar, mitificat o simplement mixtificat que mai no va ser. Perquè, vulguem o no vulguem, la dinàmica dels fets s’imposa i ja mai les coses  tornaran a ser el que van ser, però sempre en seran la seva conseqüència.

Hi ha però, una altra possibilitat: la via culta, la de l’estudi, la de l’afany de comprendre d’on venim i dissenyar on anem amb una trajectòria sense trencaments innecessaris, quan no absurds i contraproduents, però en una trajectòria que implica la idea de moviment. Hi ha el Patrimoni com a text per llegir, com a text per comprendre, com a text per atendre i servir i , fins i tot, com a text suggeridor de les imatges de futur. No ens podem proposar deturar la història. Tampoc ens interessa conèixer-la, assumir-la i , posats a fer, interpretar-la, en una engranatge que, si no es fa conscient, pot esdevenir rutina o estirabot. Ni una cosa ni l’altra. Només una posició culta és possible, la que lliga temps i espai en una cadena robusta de progrés i tradició.

Intentarem que les lliçons del XIIè Curset girin entorn d’aquest postulat: Text que no pretext. Lectura del Monument. Fidelitat al Patrimoni, però també fidelitat a nosaltres mateixos. Ni esclavatge claudicador ni anarquia sistemàtica, simplement cultura de la llibertat.

Programa

Diplomes

Dossier 1

Dossier 2

Dossier 3

Documentació addicional

Versió per a imprimirPDF version