Graella Guardonats Premis d'Arquitectura de les Comarques de Girona 2020

Tretze obres són guardonades en els Premis d’Arquitectura de les Comarques de Girona 2020

Imatge: 
© Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC)

La 23a edició dels Premis dArquitectura de les Comarques de Girona 2020, que organitza la Demarcació de Girona del COAC, ha guardonat un total de 13 obres de les 22 seleccionades, de les quals 12 han estat distingides pel format per les arquitectes Maria Rubert de Ventós com a presidenta, i Eileen Joy Liebman i Marta Sequeira com a vocals; i la tretzena correspon al Premi de l’Opinió que atorga la ciutadania amb el seu vot. 

La presentació dels projectes premiats s’ha celebrat de manera virtual i s’ha pogut seguir en directe a través de Televisió de Girona i del portal www.premisarquitecturagirona.cat. Ha comptat amb la participació de la consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Àngels Ponsa; de l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas; del president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer; de la degana del COAC, Assumpció Puig; del president de la Demarcació de Girona del COAC, Marc Riera, així com dels presidents de la Generalitat de Catalunya Carles Puigdemont i Quim Torra. La vocal de Cultura de la Demarcació de Girona del COAC, Sílvia Musquera, ha estat la presentadora. 

En aquesta 23a edició, el diploma que reben els arquitectes i promotors està il·lustrat per un dibuix a llapis de l’arquitecte Arcadi Pla, amb el títol: Concurs La fàbrica “Assos”, Premià de Dalt, 2020

Projectes premiats 2020
En la categoria Arquitectures hi ha hagut quatre mencions especials ex aequo: dues d’Habitatge i dues de Patrimoni. Les mencions especials ex aequo d’Habitatge han estat per Casa grada, d’Arnau Estudi d’Arquitectura, i Una casa de poble, d’Atheleia Arquitectura. El jurat les ha valorat pel fet de donar “dues respostes diferents a temes rellevants en les condicions actuals, com ho són la millora del parc d’habitatges de mida reduïda en ciutat jardí i l’adaptació de construccions agrícoles per a ús com a habitatge, tenint cura de l’encaix urbà amb l’entorn productiu. Les dues han gaudit de la complicitat del promotor des del moment de l’encàrrec i donen una rellevància especial als espais exteriors, on la vegetació juga un paper fonamental”. 

Les mencions especials ex aequo de Patrimoni han estat per Terracotta Museu, d’Escribà-Nadal, arquitectes, i Recuperant el castell de Montsoriu, de Castells i Marqués. El jurat les ha destacat per ser “dues obres de gran envergadura, dutes a terme al llarg de les últimes dècades, que presenten intervencions més recents, que completen els projectes. La reconversió de la fàbrica de ceràmica en l’espai museístic Terracotta Museu i la consolidació del castell de Montsoriu són projectes que demostren com han evolucionat els criteris d’intervenció en el patrimoni i confirmen la necessària prudència i mesura d’aquesta mena d’intervencions”. 

En aquesta categoria hi ha hagut tres mencions: La darrera casa, d’Arnau Estudi d’Arquitectura; Terrasses, d’unparelld’arquitectes, i Hotel can Liret, d’Anna Sabrià.  

En la categoria Interiors el jurat ha premiat Cafeteria Buttercup, de VINNCLE gastronomia i disseny, i ha valorat com “la proposta treu partit de la seva afortunada ubicació en una cantonada, amb un interior simple i ben ordenat. Una encertada ordenació tripartida, que organitza dos espais de confort a banda i banda de l’obrador i taulell central. El joc cromàtic i la il·luminació impregnen l’espai urbà i creen un ambient suggeridor. Tot i que es tracta de la reforma d’un espai interior, la intervenció té un fort impacte en la plaça adjacent”. 

La menció d’Interiors ha estat per a Reforma Sant Daniel, de Taller Sau SLP. 

L’obra premiada en la categoria Paisatges ha estat Can Sau, d’unparelld’arquitectes + Quim Domene, projecte que s’havia presentat a la categoria Arquitectures. El jurat ha assenyalat que aquest projecte d’espai públic “construeix una interessant nova façana, que se superposa a una mitgera al barri del Tura d’Olot. Una solució d’urgència al buit creat per l’enderroc d’un edifici derivat d’una afectació a vial d’anys anteriors. En un barri relativament sense activitat avui en dia, la intervenció consisteix a afegir tres voltes, que construeixen una escenografia capaç d’acollir diferents activitats”. 

En la categoria Efímers s’ha premiat La tercera cara de la Lluna, de Pep Admetlla + Isaki Lacuesta, una proposta que “treballa amb els aspectes físics i sensorials de manera original, intensa i tensa. Bon equilibri entre un contenidor patrimonial i un artefacte contundent mitjançant la interacció entre la llum i l’espai”. 

La menció ha estat per Sota el gel, de LAR Arquitectura i Rehabilitació. 

El jurat ha destacat que la vitalitat d’aquesta categoria “és probablement resultat de les diverses iniciatives que han sorgit aquests últims anys a la província. 

A les obres que han estat reconegudes pel Jurat professional cal afegir el Premi de l’Opinió, que aquest 2020 ha estat per a Casa 1701, de Nordest Arquitectura. Aquest guardó, que el concedeix la ciutadania, ha tingut una participació de més de 2.000 vots fins al 14 de setembre al portalwww.premisarquitecturagirona.cat entre les 57 obres presentades a la 23a edició dels Premis dArquitectura de les Comarques de Girona

Un any més, els Premis dArquitectura de les Comarques de Girona han estat possible gràcies a les empreses i institucions que hi donen suport, com ara el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Girona i els ajuntaments de Girona, Figueres i Olot; Jung, com a patrocinador principal; Brancós Ceramics, iGuzzini, Itisa i Technal, com a patrocinadors, i  Arcadi Pla SA, Arquia, Ascensors Serra, Boffi – De Padova, Figueras International Seating, HNA – Germandat Nacional d’Arquitectes, Hotel Ciutat de Girona, IRSAP, Palahí, Plantalech, Tendències Girona i Vidresif, com també Caves Llopart i el Restaurant Mimolet com a col·laboradors, mentre que La Comarca d’Olot, el Diari de Girona, l’Empordà, l’Hora Nova, el Punt Avui i Televisió de Girona són els mitjans de comunicació oficials.

Més informació > www.premisarquitecturagirona.cat

27/11/2020
Tornar