Arquitectes visitant un edifici

El Grup d'Arquitectes del Baix LLobregat visita l'edifici de la Unió de Cooperadors

Imatge: 
© Ajuntament de Gavà
El Grup d’Arquitectes del Baix Llobregat va visitar el 17 de juny l’edifici de la Unió de Cooperadors, a la Rambla Maria Casas, 102 de Gavà, dissenyat el 1936 pels arquitectes Josep Lluís Sert i Josep Torres Clavé. L’edifici acaba de ser rehabilitat per l’arquitecta Meritxell Inaraja, qui ha fet una feina meticulosa i amb el màxim de respecte que ha permès recuperar la lluminositat i espaiositat d’aquest edifici, una peça clau del moviment modern i racionalista.

En aquesta visita hi van participar l’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez; l’arquitecte i director de Serveis de Territori, Medi Ambient i Transició ecològica de l'Ajuntament de Gavà, Fidel Vázquez; l’arquitecta i autora del projecte, Meritxell Inaraja; el director de Serveis d’Espai Públic de l’AMB, Albert Gassull; la presidenta de la Demarcació de Barcelona del COAC, Sandra Bestraten; els arquitectes i coordinadors del Grup Territorial del Baix Llobregat, Pep Solé i Cristian Tirado; arquitectes experts en les obres de GATCPAC com Emili Donato, Carolina B. García-Estévez -arquitecta i doctora en Teoria i Història de l'Arquitectura per la UPC-, Antonio Armesto -doctor arquitecte i professor a l'ETSAB-  i Josep Mª Rovira -arquitecte i catedràtic a l'ETSAB -; i Llúcia Tolosa, nora de Torres Clavé, entre d’altres.

Coincidint amb la Festa Major de Gavà, l’edifici també es podrà visitar el cap de setmana del 3 i 4 de juliol.

Les obres de rehabilitació van començar a inicis de 2019 finançats per l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Aquesta intervenció té l’objectiu de recuperar la memòria d’una època, d’un immoble que no va arribar a ser l’ús cooperatiu pel qual s’havia construït i va ser seu de la comissaria de la Policia Local o seu de l’emissora de ràdio municipal, entre d’altres.

En l’actualitat, l’Ajuntament està treballant juntament amb els veïns i diferents entitats de Gavà per dotar-lo de nous usos al servei de la població, recuperant el seu esperit cooperativista inicial. Un esperit renovador que ha d’inspirar d’altres intervencions, tant en l’àmbit arquitectònic com social, com és el cas del futur del Sanatori Antituberculós de Ciutat Vella també dels anys 30 i dels arquitectes Josep Lluís Sert, Joan Subirana i Josep Torres Clavé, membres del GATCPAC.

Participa amb els Grups Territorials!
Els Grups Territorials del COAC estan formats per arquitectes que, més enllà de la col·legiació, estan interessats a treballar al costat de la ciutadania per copsar les problemàtiques dels diferents barris.

Els grups es reuneixen periòdicament amb la voluntat, d'una banda, d'analitzar les situacions dels seus entorns per buscar solucions de manera conjunta, i de l'altra, plantejar i organitzar activitats de difusió per apropar l'arquitectura a la societat.

Si esteu interessats a formar-ne part o rebre més informació, podeu enviar un correu a desplegamentterritorial@coac.net o trucar al 93 306 78 19.
17/06/2021
Tornar