Puntúa de l'1 al 5 els següents aspectes de les noves seccions.
Pregunta 1 2 3 4 5
Disseny del nou entorn
Facilitat d’ús
Utilitat de les gestions que pots realitzar
Impressió general
Setmana d'Arquitectura: Arquitectours. 10 dies/10 districtes amb la renovació urbana

Setmana d'Arquitectura: Arquitectours. 10 dies/10 districtes amb la renovació urbana

Imatge: 
© BAW - Ruben Cruz
Al llarg del temps, diferents processos de renovació urbana, com el Pla Cerdà, els polígons d’habitatges dels anys 60 o la Vila Olímpica, han configurat la ciutat actual. Els plans de futur pretenen seguir millorant la qualitat de vida a la ciutat, com ara el programa de Superilles. Aquests 10 itineraris donen a conèixer aquestes i altres intervencions de renovació urbana de la ciutat i posen en valor el patrimoni construït. 

01. CIUTAT VELLA. De plaça en plaça. Les ciutats són éssers vius en procés de canvi constant i en els antics centres urbans, com Ciutat Vella, és on aquestes transformacions solen ser més complexes. Les seves places són espais guanyats al ple, on abans hi havia un convent o un mercat ara s’aglutina l’imaginari urbà de Barcelona. Des de la plaça dels Àngels, la Gardunya, plaça Reial o Pati Llimona, fins al Forat de la Vergonya xerrarem d’arquitectura i farem plaça. 10 de maig a les 18 h.

02. EIXAMPLE. Habitant una Teoria. Durant el segle XIX Barcelona canvia radicalment d’una petita ciutat emmurallada a convertir-se en una gran metròpolis industrial, segons el visionari Pla de l’Eixample d’Ildefons Cerdà (1859). Aquest itinerari és un recorregut temporal des de l’Eixample de Cerdà fins a les noves fórmules de renovació urbana aplicades per l’Ajuntament per augmentar la qualitat de vida a la ciutat: recuperació dels interiors d’illa o reforma del Mercat de Sant Antoni. 19 de maig a les 18 h.

03. SANTS-MONTJUÏC. De muntanya a ciutat. 29/92. La muntanya de Montjuïc ha tingut molts papers rellevants i diversos al llarg de la història de la ciutat. Farem especial èmfasi en el canvi de relació ciutat-muntanya iniciat el 1929 en motiu de l’Exposició Universal, integrant-se plenament en l’imaginari col·lectiu dels ciutadans amb usos recreatius i de lleure com el Pavelló alemany, el Palau Nacional, l’Estadi Olímpic del 1992, el Teatre Grec o el desaparegut barri de barraques de Can Valero. 13 de maig a les 11 h i 20 de maig a les 18 h.

04. LES CORTS. Fabricant el barri. La reconversió de Barcelona de ciutat industrial a ciutat de serveis també va arribar fins al barri de Les Corts. L’itinerari ressegueix les traces d’aquest passat industrial amb les darreres reconversions fabrils, com les Cristalleries Planell o la Biblioteca Montserrat Abelló. Alhora, recorrerem colònies obreres dels anys 30, blocs d’habitatges dels 50 als 70 i coneixerem la complexitat urbana i arquitectònica tant de l’Illa Diagona, el Roca Barcelona Gallery, com del nou Camp Nou. 12 de maig a les 11 h i 14 de maig a les 18 h.

05. SARRIÀ-SANT GERVASI. De les vil·les d’estiueig a l’arquitectura contemporània. Sarrià i Sant Gervasi, fins a principis del segle XX, eren majoritàriament zones d’estiueig de la burgesia barcelonina, amb vil·les envoltades de jardins. En els últims temps algunes d’aquestes cases s’han obert a la ciutadania i s’han convertit en nous equipaments i espais públics. Aquesta àrea també ha sigut un important escenari per a l’Arquitectura Moderna. Descobrirem nous equipaments, com la biblioteca Joan Maragall i el Centre Cívic Vil·la Urània i interessants exemples d’Arquitectura Moderna. 16 de maig a les 18 h.

06. GRÀCIA. De la revolució social a la revolució urbana. L’antiga Vila de Gràcia es caracteritza per haver mantingut viva la seva identitat com a poble al llarg del temps. D’altra banda, la remodelació del Mercat de la Llibertat ha permès augmentar els seus visitants, mentre el Mercat de l’Abaceria està a punt d’iniciar la seva reforma integral. Aquest itinerari recorre el barri tot passant per espais com la plaça Lesseps, la biblioteca Jaume Fuster i el Mercat de l’Abaceria Central. 15 de maig a les 18 h i 20 de maig a les 11 h.

07. HORTA-GUINARDÓ. Els tres turons, tres balcons vers la ciutat. El Parc dels Tres Turons és un important pulmó verd de Barcelona que concentra parcs com el Park Güell o el del Guinardó. Aquests parcs són miradors sobre la ciutat on podem descobrir la Barcelona burgesa de principis del XX, testimonis de la Guerra Civil o de les onades migratòries dels anys 60. El recorregut s'inicia amb les actuacions de renovació de Vallcarca i recorre la història urbanística del Parc, passant per les bateries antiaèries i els assentaments de barraques, fins a les noves actuacions que l’Ajuntament planteja per aquesta reserva natural. 17 de maig a les 18 h.

08. NOU BARRIS. Relligant els nous barris. Nou Barris és el districte més jove de Barcelona. Durant els anys 60, viu una important transformació amb la construcció de grans polígons d’habitatges poc planificats pensats per acollir població immigrada. Les deficiències d’aquests polígons s’han arrossegat fins a l’actualitat però, al llarg dels anys, s’hi han fet intervencions de millora. Iniciarem el recorregut al barri de Canyelles, recorrerem el Parc Central de Nou Barris, passarem per les cases barates Ramón Albó i acabarem a la Seu del Districte, construïda dins les restes de l’antic Institut Mental. 13 de maig a les 18 h.

09. SANT ANDREU. De l’agricultura i la indústria a l’alta velocitat. L’itinerari per Sant Andreu explica l’evolució del barri des de finals del segle XIX fins a l’actualitat, moment de plena transformació per la reconversió dels terrenys de les antigues casernes militars, l’arribada del TGV, la construcció de les noves estacions de Sant Andreu i la Sagrera i el futur parc lineal del Camí Comtal. Durant el recorregut ens fixarem en exemples d’habitatge social com la Casa Bloc i entrarem al recinte de la Fabra i Coats. 18 de maig a les 18 h i 19 de maig a les 11 h.

10. SANT MARTÍ. El futur de les ciutats. La plaça de les Glòries Catalanes és l’epicentre de dos eixos importants: el sector sud de l’Eixample amb equipaments culturals com l’Auditori i el Teatre Nacional, i el sector occidental del Poblenou, el 22@, que ha vist la seva transformació d’un passat industrial a un present tecnològic dedicat a la innovació. L’itinerari relata la seva evolució des del Pla Cerdà fins a l’actualitat, amb la futura Canòpia Urbana i la implementació de la primera Superilla a l’Eixample. Veurem com els edificis més moderns (Mercat dels EncantsMuseu del DissenyMediaTIC) conviuen amb el patrimoni industrial com al Museu Can Framis. 12 de maig a les 18 h.


Cal inscripció prèvia. Consulta la pàgina de cada itinerari per accedir al formulari d'inscripció corresponent.

Itineraris concebuts i realitzats per:

           

Amb el patrocini de:

         

17/04/2018
Tornar