Puntúa de l'1 al 5 els següents aspectes de les noves seccions.
Pregunta 1 2 3 4 5
Disseny del nou entorn
Facilitat d’ús
Utilitat de les gestions que pots realitzar
Impressió general
Catalans a Leipzig - Fira Europea de Restauració i Rehabilitació del Patrimoni. DENKMAL

Catalans a Leipzig - Fira Europea de Restauració i Rehabilitació del Patrimoni. DENKMAL

© Guida Maymó Camps

Del 6 al 8 de novembre de 2014 va tenir lloc a Leipzig la Fira Europea de Restauració i Rehabilitació del Patrimoni “Denkmal”, una de les fires més actives i amb més tradició d’Europa, que enguany complia la seva 11a edició. A més dels nombrosos estands alemanys i d’una presència més notòria de països del Nord-est d’Europa, la Fira també va comptar amb presència catalana. Malgrat la vaga de trens que afectava tota Alemanya, van ser prop de tretze mil els visitants que s’hi van acostar.

 

Participants

Denkmal és la fira de referència en restauració que se celebra al nord d’Europa. Una de les seves particularitats és la transversalitat: hi assisteixen tant institucions i administracions que promouen i preserven el patrimoni com el teixit industrial i empresarial que treballa en aquest sector. Així, enguany la fira comptava amb la presència de Ministeris de Cultura de països com per exemple Rússia; representacions dels governs dels Lands com ara Berlin, Brandenburg o Hessen, i seccions dels governs locals que gestionen el patrimoni de grans ciutats, com ara la mateixa ciutat de Leipzig, Sant Petersburg o Barcelona. També hi exposen universitats europees on s’ensenyen les diferents disciplines relacionades amb el patrimoni, exposant els màsters i estudis que imparteixen. Val a dir que Leipzig és una ciutat amb molt moviment universitari i científic.

Pel que fa a la presència industrial, a la Fira s’hi van aplegar expositors de diversos productes de construcció sostenible aplicada a la restauració de patrimoni, conjuntant materials tradicionals com l’adob amb tecnologia com la del terra radiant. També es podien trobar Associacions de restauradors i d’amics del patrimoni, així com una forta presència de materials d’aplicació en el camp de la restauració com pintures, projectats de partícules, tractaments i revestiments, fent palès així el tema de la fira d'enguany: fassanes històriques; estuc, guix, pintura.

Pel que fa als oficis, destacava la presència del Gremi de fusters tradicionals alemanys, que mantenen la tradició de, un cop acabada la formació, anar-se'n a voltar pel món tot fent dos anys d'aprenentatge itinerant a cases d’altres fusters, que els acullen i ensenyen les seves tècniques a canvi de que ells els ajudin en els seus encàrrecs. Aquests fusters són coneguts per cuidar-se de les grans encavallades de les cobertes dels edificis, i a Denkmal cridàven l’atenció vestits amb el seus tradicionals pantalons i armilla de pana negra, amb grans botons blancs i barrets de diverses menes.

 

El nostre estand

Les grans ciutats que exposen a la fira actuaven com a paraigües d’altres institucions i empreses. Aquest és el model de l’estand de Berlin i que, més modestament, hem pogut fer també des de l’Observatori de Barcelona per a la Rehabilitació Arquitectònica (OBRA), del qual el COAC és membre. Aquest model de gestió ha fet possible la presència de tantes entitats catalanes a la Fira (a més d’OBRA i Habitat Urbà de l’Ajuntament de Barcelona, COAC, CAATEEB, UPC i AADIPA).

El Col·legi d’Arquitectes de Catalunya va ser-hi presentant les obres participants a la Mostra d’Arquitectura de Barcelona, el projecte de rehabilitació de la façana de plaça Nova, l’activitat formativa de l’Escola Sert, la Xarxa de Corresponsals i el Premi Europeu AADIPA d’Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic.


“Millor amb arquitectes”

Vam tenir especial complicitat amb potser un dels estands institucionals més actius, el del Col·legi d’Arquitectes de Saxònia (www.aksachsen.org), que, amb nombrosos plafons i xerrades, divulgava i defensava la figura de l’arquitecte amb el lema “Besser mit Architekten” = “Millor amb arquitectes”, que ens va fer recordar el nostre Sí a l’Arquitectura.

Guida Maymó. Corresponsal COAC a Hamburg, Alemanya.

Versió per a imprimirPDF version

Tornar