Puntúa de l'1 al 5 els següents aspectes de les noves seccions.
Pregunta 1 2 3 4 5
Disseny del nou entorn
Facilitat d’ús
Utilitat de les gestions que pots realitzar
Impressió general
L'Arxiu Històric celebra els seus 50 anys aquest 2019

L'Arxiu Històric celebra els seus 50 anys aquest 2019

Imatge: 
© Arxiu Històric del COAC - 50è aniversari
L’Arxiu Històric del COAC commemora aquest 2019 els seus 50 anys de vida. Els més de 2.000.000 de documents que conserva  repartits entre més de 150 fons de diversos despatxos d’arquitectura, 2 fons fotogràfics i diverses col·leccions d'imatge, planimetria i cartografia l’han convertit en un referent a Catalunya i arreu d’Europa per a l’estudi de l’arquitectura catalana i de la influència que els estudis catalans han tingut internacionalment.

Els orígens
L'any 1969 neix formalment l’Arxiu Històric del COAC a proposta de l'arquitecte Oriol Bohigas, amb la voluntat de conservar i estudiar el patrimoni documental arquitectònic que el Col·legi ja havia anat salvaguardant, ajudar a l’Antiga Comissió de Defensa del Patrimoni i a la Junta de Govern a preparar els expedients de petició de conservació d’edificis en perill de desaparició i, finalment, difondre el treball col·lectiu mostrant alhora la missió social de la seva tasca.

Un fons de prestigi a Catalunya i Europa
Des d’aleshores, l’Arxiu Històric s’ha convertit en el primer de la Península Ibèrica que recull documentació professional arquitectònica i un dels més importants d'Europa, a l’alçada dels de l’Institute Français d’Architecture o el Royal Institute of British Architects (RIBA).

I és que l’arquitectura catalana té en l’Arxiu Històric el seu referent principal: el racionalisme no es pot estudiar sense consultar-hi fons com ara el del GATCPAC, Rodríguez Arias o Torres Clavé; de la mateixa manera que els investigadors que volen entendre la vessant internacional de la nostra arquitectura caldrà que hi estudïin l'obra de Bonet Castellana, MBM o Manuel de Solà-Morales.

Igualment, el Gaudinisme, amb dibuixos i documents del propi Gaudí i dels seu deixebles Jujol, Sugrañes, Puig Boada o Berenguer, formen part de l'Arxiu del COAC. També hi ha dipositats el llegat d’arquitectes que no han treballat a Catalunya com Fernando Higueras.

Un ampli programa d’activitats per celebrar l'aniversari
El COAC està elaborant un ampli programa d’activitats per celebrar l'efemèride. La majoria es desenvoluparan durant la propera tardor, i entre elles destaquen una exposició commemorativa a plaça Nova, la publicació d'una monografia amb dibuixos del fons de l'Arxiu i un cicle de conferències.

Homenatge als fons fotogràfics al web arquitectes.cat
L'Arxiu Històric compta amb dos fons fotogràfics de gran rellevància, com són el de Català-Roca i Maspons, així com altres col·leccions. Donada la seva importància, van fer que el COAC l’any 2007 decidís crear una secció fotogràfica específica dins de l’Arxiu. Per posar en valor tota la seva documentació, el web arquitectes.cat i el perfil d'Instagram del COAC en publicaran imatges per il·lustrar notícies i altres informacions.

Imatge: a la foto s'hi poden veure les primeres dependències de l'Arxiu Històric del COAC, als anys 70. Al centre, mirant a càmera, hi apareix Ignasi de Solà-Morales, segon director de l'Arxiu.
28/02/2019
Tornar