Amsterdam troba a Gaudí: Una croada cultural

© Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC)

Una de les coses que més poden cridar l'atenció durant la visita a Amsterdam és que molts edificis són de maó. Aquesta manera de construir és típica d'un estil arquitectònic que es coneix com l'Escola d'Amsterdam: un moviment que es va desenvolupar entre 1910 i 1930 i en el qual van participar arquitectes holandesos tan llegendaris com Michel de Klerk. A continuació, us animem a descobrir què hi ha més enllà d'aquestes sòbries façanes de maó: 

L'Escola d'Amsterdam

L'Escola d'Amsterdam (Amsterdamse School) té les seves arrels en l'arquitectura expressionista internacional, de la qual es diu que Antoni Gaudí (entre els edificis, de detalls minuciosos, s'explica la Casa Milà a Barcelona) va ser el seu primer exponent. Els edificis de l'Escola d'Amsterdam es caracteritzen per utilitzar el maó, sovint amb formes arrodonides i talles decoratives en pedra, per l'ús de vidrieres i forges, de finestres "a escala" (amb barres horitzontals) i les agulles a les teulades . Aquest moviment tracta de crear una experiència arquitectònica total, tant a l'interior com a l'exterior de l'edifici.

Habitatges Het Schip (el vaixell)

L'estil de l'Escola d'Amsterdam es va utilitzar principalment en habitatges per a obrers, institucions governamentals i escoles. El Spaarndammerplantsoen a Amsterdam compta amb tres blocs monumentals de cases públiques obra de Michel de Klerk. El millor exemple de l'Escola d'Amsterdam és potser Het Schip, obra també de Klerk, i que avui alberga el museu d'aquest moviment. Het Schip ( "El Vaixell") va ser dissenyat l'any 1919. Aquest edifici alberga 102 habitatges per a obrers, una petita sala de juntes i una oficina de correus, avui seu del museu del mateix nom. S'ofereixen recorreguts guiats per les obres més importants d'aquest moviment arquitectònic. També mostra una exposició permanent anomenada 'Pal Restant: l'Escola d'Amsterdam', que reflexiona sobre les circumstàncies que van convertir a Amsterdam dels habitatges i analitza el valor historicocultural de l'Escola d'Amsterdam i les fonts d'inspiració dels seus arquitectes. Al museu també es pot visitar un habitatge restaurada, i la coneguda torre de Michel de Klerk.

Mobiliari urbà

És curiós que, tot i que el mobiliari urbà (serveis públics, bústies de correus, fanals i galledes d'escombraries) és una cosa que ens envolta cada dia, però, gairebé mai li fem cas. Els arquitectes de l'Escola d'Amsterdam es van marcar com a objectiu integrar aquests elements en el paisatge de la ciutat, posant en ells el seu segell característic. El Museu Het Schip ofereix al seu jardí una interessantíssima exposició que mostra mobiliari urbà dissenyat pels arquitectes de l'Escola d'Amsterdam. Us garantim que al final de la seva visita, veureu els edificis i el mobiliari d'Amsterdam des d'una perspectiva molt diferent.

 

Oficina i Hotel Het Scheepvaarthuis

La Scheepvaarthuis va ser originàriament un edifici de sis companyies navilieres. Aquesta, va ser construïda en el lloc del port on va començar el primer viatge de VOC, la companyia Holandesa de les Índies Orientals. La prestigiosa obra d'art és un exemple de l'Escola d'Amsterdam. De la mateixa manera que Gaudí, deu la seva expressivitat a la significant façana de maó. L'arquitecte de Van der Mey va ser assistit pels arquitectes De Klerk, Kramer i Van Gendt i l'escultor Hildo Krop. A l'interior i exterior tenen de símbols amb referència a la navegació. El vestíbul i l'escala principal són magnífics. El 2007 es va reformar i transformar l'edifici en un hotel.

 

Conclusió

Els joves arquitectes al començament dels anys 1900, que van rebre la seva formació a través del famós arquitecte racionalista holandès Berlage i la seva inspiració d'arquitectura expressionista de Gaudí, han creat un estil característic d'Amsterdam.

En 2018-2019 el museu Het Schip programarà una exposició sobre Gaudí i Amsterdam. Museum Het Schip, Oostzaanstraat 45, 1013WG Amsterdam www.hetschip.nl

 

Sandro Asger Sierhuis, corresponsal del COAC a Amsterdam, Països Baixos

 

Versió per a imprimirPDF version

Tornar