Fira Bau 2019, Munic

Fira Bau 2019, Munic

© Lluís Casadevall

Aquest gener es va celebrar la Fira BAU2019 a la ciutat de Munic, una ciutat situada al centre d’Europa i amb una situació del sector de la construcció molt favorable en el país. La fira ha estat tot un èxit un any més, així ho corroboren les dades que em van facilitar arrel d’una trobada amb Raphaela Kollmann, Project Manager de la Fira Bau per a Espanya.

Després de moltes bones experiències dels darrers anys, aquest any la Fira Bau 2019 va tancar amb nous records. Dels més de 250.000 visitants de la fira, 85.000 procedien de 150 països de l’estranger. Aquest any el número d’expositors ha pujat i va caldre  obrir un nou Pavelló per donar-los cabuda a tots. En total hi han hagut 2.250 expositors, de 45 països diferents, distribuïts en un espais de 200.000 metres quadrats. Aquest any hi ha hagut 63 expositors espanyols, que comparat amb els als anys anteriors també és una xifra que ha augmentat. Aquestes xifres fan que la Fira Bau sigui la líder mundial en arquitectura, material i sistemes.

Les visites que vaig poder fer a la Fira van ser molt interessants. En aquesta fira vaig  poder veure molts sistemes que introdueixen ja als materials nous conceptes de disseny, noves tecnologies, nous sistemes de construcció i producció. També vaig poder comprovar fins a quin punt afecta la digitalització al futur de la construcció en els expositors de BAU IT. Es interessant veure que cada cop augmenten més el número d’empreses amb components i sistemes “intel·ligents”. En alguns estands, com és el cas del de Frauhofer, es podien tornar a veure innovadores investigacions sobre materials, sistemes constructius de façanes que en un futur ajudaran a tenir edificis més sostenibles.

Aquesta evolució del mercat Digital en la construcció que Messe Bau i Bundesverband Bausoftware (BVBS) hagi vist la necessitat d’informar-se que tenen els professionals de la construcció en aquest nou món de la Digitalització. I a partir d’aquí la BVBS ens ha donat una bona notícia aquest any: ha presentat una nova fira que s’anomena digitalBau. Aquesta fira tindrà lloc de l’11 al 13 de Febrer el 2020 a la ciutat de Colònia. Serà una fira que es realitzarà cada dos anys alternant-se  amb la fira Bau,  la propera edició de la qual ja se sap que tindrà lloc de l’11 al 16 de gener el 2021.

Els quatre fòrums del congrés van acollir temes molt interessants on es van discutir els grans temes del sector, explicats per experts de l’arquitectura, la investigació i la indústria. Un dels temes que va tenir força reclam va ser el del BIM. Alemanya hi ha molt pocs despatxos encara que s’hagin llençat a implementar BIM als seus projectes i costa que els arquitectes i constructors l’implementin, ja que encara no veuen la necessitat d’usar-lo, tenint en compte que implementar BIM requereix un gran esforç econòmic, de recursos i temps.

Per acabar, felicitar al despatx Harquitectes de Sabadell que va ser premiat pel seu projecte del  centre cívic Cristalleries Planell, el qual va ser presentat en l’entrega de Premis 2018 de la Revista Detail.

Lluís Casadevall, arquitecte. Corresponsal del COAC a Munich Alemanya

Versió per a imprimirPDF version

Tornar