La COVID-19 en l'àmbit de la construcció a Buenos Aires i la seva àrea metropolitana

© Maria Ribes Eritja

Argentina, davant la crisi sanitària mundial per la pandèmia del Coronavirus, va prendre mesures preventives per mitigar la propagació del virus i el seu impacte en el sistema sanitari, disposant d'aïllament social, preventiu i obligatori per a tota la població, des del 20 de març. Durant el cap de setmana anterior ja s'havien cancel·lat diversos esdeveniments relacionats amb la cultura i durant aquella setmana van parar les classes a les escoles. En aquell moment el país encara registrava pocs contagiats. A la quarantena hi ha un llistat d'activitats i serveis declarats essencials en l'emergència. Ja el primer decret (297/2020) declarava el 'personal afectat obra pública' com essencial, però han anat ajustant alguns punts  per poder permetre el funcionament de certes activitats. Per exemple, es va incorporar la 'Venda d‘insums i materials de la construcció' per poder reactivar algunes obres públiques. Altres previstes per al 2020 han quedat neutralitzades o suspeses ja que s’han destinat part dels pressupostos anuals a projectes per a l'emergència actual.  

A dia d'avui queden fora de la reincorporació a la feina presencial els treballadors d'empreses constructores i estudis d'arquitectura que realitzen obres privades. Es preveu uns mesos de difícil supervivència professional en el sector. Val a dir que abans de la quarantena la situació en l'àmbit de la construcció ja no era massa encoratjadora. D'altra banda, un punt positiu és que s'està treballant conjuntament en diferents municipis i jurisdiccions de diversos partits polítics. En aquest sentit es va implantar un pla de contingència per afrontar el pic de la pandèmia previst per als primers dies de maig (en base a estudis del Ministeri de Salut de la Nació). A 13 d'abril, les xifres oficials a Argentina són: 2.277 contagiats, 98 morts i prop de 600 recuperats. Al llarg d'aquestes setmanes s'estan habilitant diversos espais per enfortir l'estructura sanitària existent. I com es concreten aquestes mesures per poder atendre un possible pic de persones contagiades? Com en altres països s'ha optat per diferents solucions arquitectòniques, que van des de mòduls de muntatge ràpid, la instal·lació de contenidors reaprofitats d'altres catàstrofes humanitàries, fins a l'adequació d'Hospitals i llocs culturals. Es detallen a continuació:

- Hospitals Modulars d'Emergència: són mòduls escalables i realitzats a través de la metodologia de la construcció en sec (seguint el mateix concepte i tecnologia dels hospitals que es van construir a la Xina); aquests van annexats a estructures hospitalàries existents. Un dels exemples és el que s'està construint a Hurlingham (segon cordó de l’àrea metropolitana).   

- Hospitals Militars reubicables (HMR): estan formats per contenidors, fàcils de muntar i transportar, que van separats en diferents unitats mèdiques. El principal d'aquests HMR està instal·lat al Camp de Maig, a San Miguel (a uns 40 min. De la Ciutat). La Força Aèria en va instal·lar un altre al recinte de l'Hospital Aeronàutic Central, a Nova Pompeia, a la Ciutat.   

- Refuncionalització d'hospitals en funcionament: és el cas de l'històric Hospital Muñiz, que serà el centre de referència a la Ciutat. De la mateixa manera que en altres hospitals s'instal·laran fora dels pavellons 1 UFU (Unitat Febril d'Urgència) per rebre els pacients amb símptomes lleus per realitzar-los test de la COVID-19.   

-Transformació de centres no hospitalaris: entre ells, destaca el projecte de transformació de la gran fira de Ciència i Tecnologia de Tecnópolis, als voltants de la Ciutat. Aquest preveu una segona fase que duplicaria la quantitat de llits de ser necessari. I en el municipi de la Plata, al parc educatiu La República dels Nens i en els principals clubs de futbol com el "Gimnàstica i Esgrima" i el "Estudiants" es van instal·lar, a l'igual que en altres centres esportius de país, hospitals de campanya amb llits per atendre malalts lleus de la zona.  

Argentina està, igual que altres països, veient dia a dia com evoluciona la situació per adaptar-se a les futures necessitats sanitàries, també des del sector constructiu. 

 

Maria Ribes Eritja, arquitecta. Corresponsal del COAC a Buenos Aires, Argentina. Abril 2020

 

 

Fonts d’informació: 

Boletín Oficial de la República de Argentina: 

https://www.boletinoficial.gob.ar/detalleAviso/primera/227042/20200320

Clarín.com: 

https://www.clarin.com/arq/coronavirus-argentina-estrategias-hospitalarias-pandemia_0_maWOaBy6q.html

https://www.clarin.com/arq/coronavirus-argentina-analizan-medidas-exceptuar-cuarentena-sector-construccion_0_26Bw4TITN.html

https://www.clarin.com/politica/coronavirus-argentina-convierten-tecnopolis-hospital-campana-grande-pais_0_YUthzcOd2.html

Telam.com: 

https://www.telam.com.ar/notas/202004/448746-coronavirus-fuerza-aerea-hospital-reubicable-pompeya.html

Versió per a imprimirPDF version

Tornar