Puntúa de l'1 al 5 els següents aspectes de les noves seccions.
Pregunta 1 2 3 4 5
Disseny del nou entorn
Facilitat d’ús
Utilitat de les gestions que pots realitzar
Impressió general
Imatge en blanc i negre presa sota les vies del metro de nova york.

Les bastides de Nova York

© pixabay.com

Considerada com una de les urbs més transitables del món per als vianants, la ciutat de Nova York sempre bull d'energia i activitat. Els carrers estan alineats amb façanes històriques i aparadors plens de color i els gratacels escampats per tota la ciutat creen una silueta urbana única, recognoscible universalment com la Gran Poma. La construcció d’edificis nous i les obres de reforma dels edificis antics i dels carrers fan que tota la ciutat sembli que estigui permanentment en construcció. El fenomen de les bastides acompanya aquesta imatge i la memòria col·lectiva tant dels novaiorquesos com dels visitants. Aquestes estructures temporals tenen una presència tan permanent que el Departament d'Edificis de Nova York les ha denominat "coberts de vorera" i n’ha cartografiat tots els exemplars dels cinc districtes de la ciutat en una pàgina web. L’any 2017, hi havia al voltant de 7.800 bastides que s’estenien al llarg d’uns 450 quilòmetres, algunes de les quals sense cap signe evident que s’haguessin de desmuntar dins d’un termini breu de temps. No només tapen la llum i redueixen la visibilitat dels aparadors, sinó que també fan mal a la vista als vianants i són una batalla constant per als residents que valoren la seva qualitat de vida. Fetes principalment de fusta i acer, les bastides semblen una relíquia del passat, congelada en el temps, juxtaposada a una tecnologia i uns materials de construcció en constant evolució i avenç.

Aquestes estructures provisionals, però, no sempre han estat omnipresents a la ciutat de Nova York. Hi va haver un moment decisiu que en va condicionar la proliferació: el 1979, un estudiant de Barnard va morir quan, de camí a casa, li va caure al damunt un bloc ceràmic, fet que va desembocar en l’aprovació l'any 1980 de l’Ordenança municipal núm. 10 i posteriorment, l'any 1998, de l’Ordenança municipal núm. 11. La normativa estableix que totes les façanes exteriors d’edificis de més de sis plantes han de passar una inspecció periòdica almenys una vegada cada cinc anys per certificar que es troben en bon estat des del punt de vista de la seguretat. A més de l’augment del nombre de bastides, la situació es complica encara més per la conducta dels propietaris i el temor dels contractistes a demandes per lesions de gravetat. Alguns propietaris que no poden permetre’s el luxe d'arreglar les seves façanes envellides opten per instal·lar-hi bastides provisionals i així evitar que caiguin objectes fins que puguin pagar la reforma.

Aquesta normativa municipal ha comportat conseqüències urbanístiques no intencionades que es perceben majoritàriament com a negatives. De vegades, les bastides sobresurten de la vorera i els vianants han de ser redirigits per un recorregut delimitat amb tanques o bé fer una volta més llarga. També afecten el flux natural del trànsit i fan que les voreres siguin més estretes i concorregudes. Quan s’instal·len davant d'edificis residencials o en zones més abandonades, atrauen grans quantitats d'escombraries i activitats tèrboles. De vegades, les bastides són tan velles que, irònicament, generen situacions d’inseguretat.

Si es vol lluitar per l'eliminació de les bastides, com han fet molts residents de la ciutat, es pot intentar allargar el requisit d'inspecció de les façanes o bé establir un termini d’entre tres i sis mesos perquè els propietaris en finalitzin la reparació. Tanmateix, canviar les polítiques sovint és feixuc i demana temps. Una altra manera de millorar l'experiència de les voreres consisteix a encarar les normatives existents revolucionant de cap a peus la imatge de les bastides. El 2010, una empresa anomenada Urban Umbrella va guanyar el concurs de millora del paisatge de les bastides de la ciutat. En lloc de representar el sector dels promotors immobiliaris i els contractistes, Urban Umbrella representa els propietaris interessats a fer que el seu entorn sigui més agradable i còmode per als transeünts i els residents. Aquesta empresa dissenya una estructura semblant a un paraigua que recorda les voltes de l'època gòtica, en què es mostraven els nervis de descàrrega a mode de ventall. També utilitza acer reciclat i panells plàstics translúcids que es poden personalitzar amb diferents combinacions de colors. Aquestes estructures temporals s’han pogut veure davant de l'AC Hotel, a Times Square, o al Haymarket Building, a West 29th Street, per esmentar-ne algunes. Amb les seves característiques inconfusibles i llums LED incorporats, l'experiència de caminar a través d’aquestes bastides esdevé molt més agradable i inoblidable. Semblen més instal·lacions d'art urbà que objectes creats per necessitat. Com a arquitectes i dissenyadors, ens esforcem per aportar solucions creatives que millorin les experiències de la ciutat o dels interiors dels edificis. Potser si treballem amb limitacions i admetem la impermanència de certes estructures, podrem aconseguir resultats més interessants. A més, l'avenç en la construcció no només s'ha de limitar a l'acte de construir, sinó també al manteniment i la demolició. A mesura que els altíssims gratacels van ocupant la ciutat, les solucions de manteniment i reparació són irremeiablement cada vegada més complexes i problemàtiques. Per tant, és important tenir en compte el que poden fer els arquitectes i els dissenys abans que Manhattan es converteixi en una ciutat gàbia.

 

Víctor Alaverda, arquitecte. Corresponsal del COAC a Nova York (Estats Units)

Citations

Anuta, Joe. "New map shows scaffolding darkening 270 miles of NYC sidewalks." Crain's New York Business. 11 Apr. 2018. 10 Feb. 2019 <https://www.crainsnewyork.com/article/20180411/REAL_ESTATE/180419954/new....

"Façade Safety Report." NYC. Workers' Compensation Board. 10 Feb. 2019 <https://www1.nyc.gov/site/buildings/about/facade-safety-report.page>.

Geberer, Raanan. "Keeping Facades Safe - Understanding Local Law 11." The New York Cooperator, The Co-op & Condo Monthly. Mar. 2011. The Cooperator New York. 10 Feb. 2019 <https://cooperator.com/article/understanding-local-law-11/full>.

Hu, Winnie. "New York Has 280 Miles of Scaffolding, and a Map to Navigate It." The New York Times. 02 May 2017. The New York Times. 10 Feb. 2019 <https://www.nytimes.com/2017/05/02/nyregion/new-york-has-280-miles-of-sc....

Lancaster , Patricia J. “Local Law 11 of 1998 .” Https://www1.Nyc.gov/Assets/Buildings/local_laws/locallaw_1998_package.Pdf, NYC Buildings Safety Service Integrity , 23 June 2004, NYC.gov/buildings.

Nonko, Emily. "NYC scaffolding is getting an upgrade." Curbed NY. 13 Sept. 2017. Curbed NY. 10 Feb. 2019 <https://ny.curbed.com/2017/9/13/16301192/nyc-scaffolding-urban-umbrella>.

"Project Photos | Urban Umbrella." Home | Urban Umbrella. 10 Feb. 2019 <https://www.urbanumbrella.com/project-photos>.

Pally, Mitchell. "A law you've never heard of is slowing our state's progress." Herald Community Newspapers. 01 Nov. 2018. 10 Feb. 2019 <http://www.liherald.com/lynbrook/stories/a-law-youve-never-heard-of-is-s....

Versió per a imprimirPDF version

Tornar