Nova York atura les obres: el nostre corresponsal a la ciutat ens ho explica

© Pixabay

La setmana del 16 de març l’alcalde de Nova York, Bill de Blasio, va recomanar als ciutadans que treballessin des de casa, va tancar restaurants i bars i va clausurar les escoles per prevenir la propagació de la Covid-19. No obstant això, el món de la construcció i les obres va romandre obert, ple de vida, ignorant la creixent petició per part de congressistes d’aturar les “obres no essencials” immediatament.  

El defensor de la ciutadania, Jumaane Williams, conjuntament amb els membres del Consell Municipal de Nova York Brad Landeri Carlos Menchaca, va demanar formalment al Departament d’Edificació (DOB) que seguís l’exemple d’altres grans ciutats dels Estats Units, com Boston o San Francisco, i suspengués totes les obres no essencials. Projectes necessaris com els treballs en hospitals i centres sanitaris, infraestructures públiques, habitatge social i centres d’acollida per a persones sense sostre, juntament amb les reparacions d’urgència, restarien exempts d’aquestes mesures. 

“Som conscients que l’endarreriment en les obres comporta un cost i uns interessos addicionals; i que caldran ajudes del Govern, de l’estat i de la ciutat per a la recuperació econòmica”, van escriure les trespersonalitats a l’alcalde Bill de Blasio.  

“Per protegir la salut dels operaris de la construcció, les seves famílies i els ciutadans de la ciutat, s’ha de prendre aquesta difícil decisió [d’aturar totes les obres no essencials], i sumar-se així a la ja agressiva política de distanciament social. Malgrat que algunes de les obres són exteriors, fins i tot en aquells casos en què els operaris es congreguen en grups, viatgen en metro o furgoneta i deixen els seus fills enguarderies. Aquests són precisament els tipus de contacte que cal reduir per prevenir la propagació de la Covid-19, mantenint tots els operaris d’obres no essencials a casa.” 

El DOB va recomanar als contractistes i constructors que prenguessin totes les mesures necessàries per protegir la població i els treballadors, incloent-hi les mesures i instruccions anunciades pel Departament de Salut. L’alcalde va comunicar que continuarien debatent com afrontar la situació en l’àmbit de la construcció, un sector cabdal per a l’economia i el desenvolupament de la ciutat.Va esmentar el confinament a casa que s'havia decretat a San Francisco –semblant al que viu actualment Catalunya–, que restringeix les construccions privades de tipus residencial i comercial i que podria ser un possible model per a Nova York. 

Des del punt de vista de la ciutadania, sembla que la ciutat de Nova York va endarrerida en la presa de decisions per tractar la situació en què es troba immers el món. La facilitat dels ciutadans per estar informats sobre l’afectació en altres ciutats i països ha desencadenat episodis de pànic, sobretot pel que fa a l’abastament de productes vitals com aliments i medicines.  

Finalment, divendres passat, Andrew Cuomo, governador de l’estat de Nova York, en una de les seves compareixences a la televisió, va decretar que a partir de la setmana del 23 de març comença el confinament a casa de tots els ciutadans que no treballin en àmbits essencials. Amb aquesta mesura es vol prevenir la propagació del virus, però sobretot l’escalada de símptomes, que està provocant una alarmant sobreocupació de llits d’hospital.

Amb aquest anunci els operaris del sector de la construcció es quedaran a casa i totes les obres actives quedaran oficialment aturades. La ciutat que mai dorm romandrà, per fi, en quarantena. 

Víctor Alavedra, arquitecte. Corresponsal del COAC a Nova York. Març de 2020

Fonts d'informació: 

NYpost 
https://nypost.com/2020/03/19/coronavirus-in-ny-jumaane-williams-wants-de-blasio-to-suspend-construction/ 

DailyNews 
https://www.nydailynews.com/new-york/ny-williams-coronavirus-response-20200320-vd3imzrs4bhatb7aucp34ft4wy-story.html 

 


Versió per a imprimirPDF version

Tornar