Puntúa de l'1 al 5 els següents aspectes de les noves seccions.
Pregunta 1 2 3 4 5
Disseny del nou entorn
Facilitat d’ús
Utilitat de les gestions que pots realitzar
Impressió general
La primera casa giratòria

La primera casa giratòria del món, a Argentina

© Bibiana Sciortino

A la ciutat de Còrdova, Argentina, l'any 1951 es va inaugurar la primera casa giratòria del món.

El projecte i la construcció van ser obra d'Abdón Sahade, que va patentar l'invent i el va registrar a diversos països –Argentina, Brasil, Anglaterra i França. Sahade també va dissenyar diferents projectes per a la ciutat, però la seva obra més coneguda és aquest habitatge que va començar a construir el 1949 i va trigar gairebé tres anys a acabar.

La seva inauguració va despertar un gran interès general, i els diaris de l'època es van fer eco de l'aconteixement definint-la com a “l'habitatge del futur”, “construcció revolucionària” o “arquitectura i excentricitat”, entre altres.

El projecte de la casa giratòria tenia com a principal objectiu crear un habitatge que pogués rotar seguint el moviment del sol i poder així aprofitar la llum natural des de l'alba fins al capvespre, i també poder tenir una configuració diferent per a cada estació de l'any.  

La planta de la casa és de forma circular, de 16 m de diàmetre, composta per un rebedor, una sala d'estar i menjador que ocupa la part central, i als costats se situen tres dormitoris, dos banys, cuina i safareig, sumant una superfície de 180 m². En el subsòl, també circular i d'igual diàmetre, se situa la sala de màquines, a la qual s'accedeix des d'una escala exterior.

L'estructura de la casa és de construcció tradicional, amb murs portants de maons buits de fabricació artesanal per alleugerir el pes, que va ser una innovació en aquella època. El sostre és inclinat a quatre aigües amb coberta de teules, i compta amb dos tancs d'aigua, un a sobre de cada bany, diametralment oposats per equilibrar el pes. Els murs es recolzen sobre una plataforma circular de formigó armat, també de 16 m de diàmetre.

L'estructura giratòria

La plataforma de formigó armat està recolzada i subjecta a una estructura de suport de forma circular, de perfils metàlics, formada per tres anelles concèntriques unides per bigues radials.

L'anella interior i la central són rails circulars provinents de vies de ferrocarril que giren sobre rodes de vagons de tren que estan muntades sobre bases de formigó armat: 4 rodes a l'anella central i 12 rodes a l'anella interior.

L'última anella, de major diàmetre, és dentada i està vinculada a 2 motors disposats diametralment oposats, també muntats sobre bases de formigó armat.

Funcionament

El moviment es genera per la connexió dels dos motors de 3,75 CV cada un, que mitjançant un sistema d'engranatges reductors transmeten el moviment a l'anella dentada. S'activen amb una palanca que està en una habitació interior de la casa, que permet el moviment de l'edifici en ambdós sentits de gir.

La casa pesa 140 tones i per girar 360º triga 55 minuts, que suposa una velocitat d'1 metre per minut aproximadament. El moviment és lent i silenciós, casi imperceptible per no perturbar l'activitat dels habitants. Una anècdota explica que el propietari feia reunions i, sense dir-ho, posava a girar la casa, perquè a l'interior no es notava el moviment.

Serveis sense interrupció

Una altra característica singular és com es van resoldre les instal·lacions perquè la casa en moviment pugui mantenir actius tots els seus serveis.

La casa giratòria estava connectada als serveis públics de distribució d'aigua, electricitat i sanejament, i això implica que en cada una d'aquestes instal·lacions hi havia d'haver un punt de connexió amb les escomeses que fos compatible amb el gir de l'estructura. Per a que tot això fos factible, aquestes unions es van ubicar al centre de l'estructura.

Trasllat

La casa es va convertir en una atracció turística durant algunes dècades, i va ser declarada Patrimoni arquitectònic de Còrdova.

Amb el pas del temps la zona va anar canviant, i es van començar a construir edificis en alçada, producte de l'especulació immobiliària. En aquest context, l'any 2002 es va aprovar una ordenança municipal per enderrocar la casa giratòria amb l'objectiu de construir una promoció residencial. Davant aquest escenari, veïns i institucions es van posar en acció per evitar l'enderroc. Es va fer una proposta per traslladar la casa al Museu de la Indústria de la Ciutat.

Traslladar l'edifici en una sola peça va significar un gran repte. Malgrat els riscos que això implicava, finalment es va realitzar la mudança el 2004. Mitjançant l'ajut de gats hidràulics i un carretó amb 128 rodes computaritzades amb amortiguació hidràulica, es va aconseguir que la casa es desplacés els 2,6 Km que la separaven del seu nou emplaçament. L'estructura es va assegurar per l'interior amb bastidors metàlics per evitar desplaçaments. Es va construir una nova base de fonamentació per col·locar la construcció en el seu lloc definitiu.

El 2 de setembre del 2008 la Casa Giratòria es va posar en marxa de nou, situada en un emplaçament que li assegura el sol que va buscar el seu creador. Actualment es pot visitar i és una de les peces més importants del museu.

 

BIBLIOGRAFIA

Telediario Digital, Córdoba (02.09.2014). La casa giratoria cordobesa. http://www.revistavivienda.com.ar/destacadas/la-casa-giratoria-cordobesa

La Voz (16.06.2017). La única casa de Córdoba a la que siempre le da el sol. https://notife.com/556095-la-unica-casa-de-cordoba-a-la-que-siempre-le-da-el-sol/

Canal 10. Córdoba. (18.05.2017). Volvió a  girar la casa de Abdón Sahade. https://www.facebook.com/Canal.10.SRT/videos/volvió-a-girar-la-casa-de-abdón-sahade-la-famosa-casa-giratoria-fue-construida-c/1784385684935036/

Turisito (30.08.2017). La casa giratoria de Abdón Sahade patrimonio cultural. https://www.taringa.net/+arte/la-casa-giratoria-de-abdon-sahade-patrimonio-cultural_x08yr

Humanidad y Cosmos (21.07.2017). La primera casa giratoria. http://programacontactoconlacreacion.blogspot.com/2017/07/la-primera-casa-giratoria.html

Nemoniaco (05.12.2010). Buscando el sol - Casa Giratoria Córdoba (1/3). https://www.youtube.com/watch?v=xavO_A-XXPU

Nemoniaco (05.12.2010). Buscando el sol - Casa Giratoria Córdoba (2/3). https://www.youtube.com/watch?v=TtFilKM8th4&t=20s

Nemoniaco (05.12.2010). Buscando el sol - Casa Giratoria Córdoba (3/3). https://www.youtube.com/watch?v=Mvb3_ROEkZ8

 

Bibiana Sciortino. Corresponsal del COAC a Còrdova, Argentina.
Juny 2020

Versió per a imprimirPDF version

Tornar