Puntúa de l'1 al 5 els següents aspectes de les noves seccions.
Pregunta 1 2 3 4 5
Disseny del nou entorn
Facilitat d’ús
Utilitat de les gestions que pots realitzar
Impressió general

Propers Actes

Del Dm, 27 setembre fins Dm, 11 octubre
Dimarts de 15:00 h a...

Obertes les inscripcions per al curs de càlcul i disseny...

Obertes les inscripcions per al...

Cinc projectes catalans guardonats als Premis Arquitectura del CSCAE

Imatge: 
© CSCAE
El 13 de juliol ha tingut lloc a Madrid la cerimònia de lliurament de la primera edició dels Premis ARQUITECTURA del CSCAE, que reconeixen valors com la sostenibilitat i la salut, la Nova Bauhaus, el compromís social i ètic, la professió, els valors de Rehabilitació, Renovació i Regeneració i l’Hàbitat. Entre els guardonats trobem cinc projectes catalans, a més de Carme Pinós, a qui s'ha atorgat la Medalla d’Or per la seva trajectòria professional. 

Així, l'obra Bloc 6x6 de Ramon Bosch i Elisabet Capdeferro ha estat guardonada amb el Premi Compromís: valors socials i ètics. L'obra destaca per la precisió i claredat del sistema constructiu en fusta contralaminada, que s'adapta a les diferents façanes. La proposta proposa el disseny de 35 habitatges a partir de criteris de flexibilitat de programa i reduccció de la petjada de carboni al llarg del cicle de vida de l'edifici. El projecte reivindica la disciplina de l'arquitectura com a generadora d'atmosferes domèstiques, microclimes òptims per a la vida humana, configurats a partir d'una gestió eficient dels recursos materials i naturals a l'abast.

El Premi Professió: valors professionals ha estat per al projecte Edifici UCI-COVID al Parc Sanitari Pere Virgili dels arquitectes Patricio Martínez, Maximià Torruella i Luis Miguel Gotor. El jurat ha valorar la bona mostra d'idoneïtat de l'arquitectura de donar resposta eficient a necessitats socials excepcionals a través d'una bona planificació i la innovació tecnològica, i mantenint els valors tradicionals relacionats amb l'habitabilitat. L'edifici neix a partir d'una investigació conjunta amb el Sistema de Salut de Catalunya, per respondre a l'arribada de la COVID-19. Ideat per poder donar suport a la xarxa sanitària existent i poder transformar el seu ús segons les necessitats del centre sanitari al qual estigui vinculat.

El projecte Espai Santa Eulàlia de Carles Enrich s'ha endut el guardó del Premi Re: valors associats a la rehabilitació, renovació i generació. El projecte treballa de forma molt efectiva en la recuperacio d'un patrimoni arquitectònic que ha patit nombrosos canvis, a través d'una intervenció molt continguda i orientada per igual cap a les qualitats de l'edifici i la seva relació amb l'entorn. El projecte adapta l'antiga església de Gironella (Barcelona) en un centre cultural per a les arts escèniques. Al llarg de la història aquesta església ha patit innombrables canvis d'ús i, com a conseqüència, el projecte es basa en la lectura de totes les capes i moments històrics que ha atravessat. Mitjançant la recuperacó de l'espai central, la inserció de serveis i la incorporació del paisatge urbà es reformula l'espai, alhora dedicat a la música, el teatre i la dansa.

Els arquitectes Marta Peris i José Manuel Toral han obtingut una el Premi d'Arquitectura Espanyola 2021 pels Habitatges socials a Cornellà. L'edifici d'habitatges socials treballa en el desenvolupament de solucions constructives actuals, de baix impacte, dins d'una estrucgtura que pretén aconseguir racionalitat i flexibilitat. A més, fa un esforç per possibilitar el sentit de comunitat dels usuaris. El projecte destaca també pel seu disseny de matriu d'habitacions comunicants, l'ús de la fusta, la millora de la qualitat de la construcció, la reducció dels terminis d'execució i les emissions de CO2. L'edifici aconsegueix reduir la petjada en un 55% menys que un edifici equivalent convencional.

També ha s'ha guardonat amb el Premi d'Urbanisme Espanyol 2021 el projecte Agrociutat Gagarine Truillat de Miquel Àngel Lacasta, Carmen Santana i Marc Chalamanch. El treball Agrociutat és un exemple paradigmàtic de regeneració urbana integral d'un barri d'habitatge obrer proper a París pel que fa a l'edificació, per la reassignació i la mixtura d'usos, en l'aposta i la mitigació del canvi climàtic. Desenvolupa en l'àmbit de la planificació metodologies de participació ciutadana per recolzar la introducció de l'economia circular en un barri amb problemes ambientals, la introducció d'autèntics paisatges agrícoles al medi urbà dins d'una xarxa que prima la mobilitat de vianants, i proposa actuacions que construeixen una memòria col·lectiva durant el temps d'execució del pla.

Medalla d’Or per a Carme Pinós
Durant la cerimònia, Carme Pinós ha recollit la Medalla d’Or del CSCAE, que enguany comparteix amb Carlos Puente. El jurat ha valorat que les obres d’ambdós arquitectes constitueixen “dues maneres compromeses d’exercir la professió que reflecteixen la importància de l’arquitectura de qualitat i conflueixen en l’excel·lència i delicadesa d’obres singulars”. L’arquitecta catalana suma així un nou reconeixement, després de guanyar tambe enguany el Premi Nacional d’Arquitectura.

El CSCAE, quatre dècades reconeixent la millor arquitectura

Des del 1931, el CSCAE actua com a motor de promoció i difusió de l'arquitectura espanyola mitjançant diferents activitats i esdeveniments. Els premis i les distincions del CSCAE, com la Medalla d'Or de l'Arquitectura, s'atorguen des del 1981 amb l'objectiu d'impulsar l'interès general per l'arquitectura.

Ara el CSCAE ha apostat per un nou format que apropi l'arquitectura i les bones pràctiques a l'entorn social, ajudant a identificar i divulgar els valors que contribueixen a millorar el benestar col·lectiu i l'entorn construït com a llegat a les generacions següents. S’hi han presentat un total de 650 projectes d’arreu de l’estat espanyol.

 
 
 
 


 
14/07/2022
Tornar