Puntúa de l'1 al 5 els següents aspectes de les noves seccions.
Pregunta 1 2 3 4 5
Disseny del nou entorn
Facilitat d’ús
Utilitat de les gestions que pots realitzar
Impressió general
Imatge: 
© Autors del projecte: BAAS & Espinet/Ubach

BAAS & Espinet/Ubach dissenyaran el nou edifici de la Vall d'Hebron

L'equip d'arquitectes catalans format per BAAS Arquitectura i Espinet/Ubach són els guanyadors del Concurs per a la construcció del nou edifici del VHIR i la reordenació del Campus Vall d’Hebron, convocat el passat mes de novembre de 2016. El seu disseny ha estat seleccionat entre cinc propostes finalistes per un Jurat internacional, format per reconegudes figures de l’arquitectura.

El nom del guanyador s’ha donat a conèixer el divendres 12 de maig en una roda de premsa al Col·legi d’Arquitectes, amb la participació del conseller de Salut, Toni Comín; el gerent de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, el Dr. Vicenç Martínez Ibáñez; el director del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR); Dr. Joan X. Comella, i el degà del COAC, Lluís Comerón.

El Col·legi d’Arquitectes, com ha afirmat el degà, celebra l’exemplaritat del concurs, ja que "no només està molt ben plantejat, sinó que demostra una gran consciència del valor que té la qualitat arquitectònica per transformar la ciutat i l’hospital".

La proposta de l'equip dirigit per Jordi Badia, Antoni Ubach i Miquel Espinet resol la mobilitat interna del Campus amb un eix vertical d’escales mecàniques, elimina el trànsit intern de vehicles i permet obrir el Campus als barris veïns. Pel que fa al nou edifici de recerca, estructurat mitjançant un sistema de patis i places, tindrà una superfície de 5.000 m2 ampliables i un pressupost de 15 milions d’euros, finançats en part amb fons europeus Feder.

Proposta de reordenació del Campus
El recinte hospitalari de Vall d’Hebron és, actualment, un caos d’edificacions disperses sense ordre, col·locades sobre una topografia abrupta i inadequada per a usuaris amb la mobilitat reduïda. Els espais lliures estan majoritàriament ocupats per aparcaments de vehicles privats i l’accés per als vianants i transport públic no és còmode. Els edificis i els seus annexos s’han anat construint amb urgències, sense cap planificació general, amb estils i qualitats diferents i poc harmòniques. El prestigi professional de l’Hospital contrasta enormement amb la seva imatge física, i no és possible solucionar tots aquests problemes acumulats amb actuacions tímides o puntuals que no revertiran aquesta situació. És necessari, per tant, tenir un pla, encara que la seva implantació hagi de ser, necessàriament, lenta i gradual.

Des d’aquest punt de vista, la construcció d’un nou edifici de recerca hauria de ser, fonamentalment, una excusa per redissenyar el nou recinte i generar una imatge d'ordre. Els objectius d’una intervenció ambiciosa haurien de ser:

1. Millorar l’accessibilitat del recinte, tant vertical com horitzontal, per millorar la cohesió del campus no només amb la ciutat i el transport públic, sinó amb els barris de Montbau i Sant Genís.

2. Eliminar el trànsit rodat de vehicles privats i els aparcaments en superfície i suprimir volums obsolets per incrementar els espais amb vegetació i així reconstruir la idea de parc amb edificis. Per a això serà necessari agrupar els usos dels volums eliminats en una nova peça que per situació i forma sigui el més discreta possible.

3. Construir una nova porta d’accés al recinte sobre la qual recaigui la nova imatge del Campus Vall d’Hebron.


Proposta per al nou edifici de recerca
El projecte guanyador incorpora un edifici que busca fondre’s en l’entorn a través d’una arquitectura mediterrània i sostenible. Es tracta d’una proposta d’una sola façana, situada entre l’actual edifici de la UAB i l'edifici de Traumatologia i Rehabilitació, als terrenys de l’antiga bugaderia de l’hospital. La planta queda definida per tres patis, un dels quals obert a la façana, i unes terrasses contínues. Com destaca Jordi Badia, "els espais de treball es construeixen al voltant d’aquests patis i una gran terrassa perimetral que crea espais exteriors de trobada entre els investigadors i protegeix l’edifici del sol".

Jurat del Concurs
El Jurat ha estat format per Joan Comella, director de la Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron-Institut de Recerca (VHIR); Vicenç Martínez Ibáñez, gerent de l’Hospital i president del Patronat del VHIR; Antoni Comín, conseller de Salut de la Generalitat; Lluís Comerón, degà del COAC; Tomàs Pumarola, cap del Servei de Microbiologia Vall d’Hebron; Soledad Romea, directora de Processos Vall d’Hebron; Jaume Raventós, responsable d’Operacions i Relacions Institucionals de Recerca i Innovació del Departament de Salut; Xavier Montalban, cap del grup de recerca en Neuorimmunologia, Fundació VHIR; Cristina Garmendia, exministra de Ciència i Innovació; els arquitectes David Chipperfield, Beth Galí, Carles Ferrater i Anne Lacaton, i la urbanista Martha Thorne.

Exposició dels projectes finalistes
A partir del divendres 19 de maig, i fins al dia 28, es podrà veure a l'Altell del COAC una exposició dels 5 projectes finalistes del Concurs. Per a més informació, clicar aquí.


Vegeu aquí el vídeo de la proposta guanyadora:

Recupereu la presentació del projecte guanyador al COAC:

12/05/2017
Tornar