Equipament esportiu del Turó de la Peira

Els arquitectes Anna Noguera i Javier Fernández, Premi Ciutat de Barcelona en Arquitectura i Urbanisme

Imatge: 
© Anna Noguera i Javier Fernández. Fotografia: Enric Duch
S'han fet públics els guanyadors dels Premis Ciutat de Barcelona 2019, atorgats per l'Ajuntament de Barcelona. En la categoria d'Arquitectura i Urbanisme, el jurat ha decidit premiar els arquitectes Anna Noguera i Javier Fernández pel Centre Esportiu Municipal del Turó de la Peira, un projecte que ja ha rebut diversos reconeixements, com el Premi Mapei 2019 i el World Architecture Festival Award.

El jurat, format per Kathrin Golda-Pongratz, Ramon Faura Coll, Ethel Baraona Pohl, Moisés Puente Rodríguez i Guillermo López, ha valorat especialment "la plena integració de la peça en una situació urbana complexa".

Segons el jurat, gràcies a una estratègia sòbria i contundent el projecte és capaç de solucionar molts dels reptes que planteja l’emplaçament: desnivell topogràfic, accessos i relació amb el veïnat. A més, el jurat destaca "l’alta qualitat de l’espai diàfan superior i l’ús estructural i sostenible de la fusta".

Regeneració urbana amb una infraestructura verda
El projecte, que va guanyar el concurs convocat per BIMSA l'any 2014, consistia no només en la creació d'un edifici poliesportiu, sinó que proposava la regeneració integral de l'entorn urbà. Tal com expliquen els arquitectes, "la proposta parteix de la renaturalització del pati amb la creació d’un gran jardí que aporta verd al barri i dona consistència a un espai antigament desestructurat".

A més, el projecte dona una importància primordial a l'eficiència energètica i les energies renovables, utilitzant sistemes passius com la climatització per aerotèrmia o els pous canadencs, a més de plaques solars i fotovoltaiques.

Premis Ciutat de Barcelona
Els guardons, que es divideixen en 19 categories diferents, volen reconèixer la creació, la investigació i la producció de qualitat feta a la ciutat per persones, entitats o organitzacions barcelonines.

El proper 11 de febrer se celebrarà la cerimònia de lliurament dels Premis, que presidiran l’alcaldessa, Ada Colau, i el Tinent d’Alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat, Joan Subirats. L'acte, que tindrà lloc al Saló de Cent, serà conduit per la periodista Núria Dias.

Per a més informació sobre la resta de guardonats, consulta el web de l'Ajuntament.
28/01/2020
Tornar