Puntúa de l'1 al 5 els següents aspectes de les noves seccions.
Pregunta 1 2 3 4 5
Disseny del nou entorn
Facilitat d’ús
Utilitat de les gestions que pots realitzar
Impressió general
Carme Pinós

Carme Pinós, guardonada amb el Premi Nacional d'Arquitectura 2021

Imatge: 
© Estudi Carme Pinós
El jurat del Premi Nacional d'Arquitectura, promogut pel Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, ha decidit atorgar aquest reconeixement a l'arquitecta catalana Carme Pinós. El premi, amb més de noranta anys d'història, és la màxima distinció atorgada a Espanya en el camp de l'arquitectura.

El jurat ha destacat la solidesa de la seva trajectòria, "impregnada sempre per una gran potència creadora". També ha valorat la responsabilitat social i la sostenibilitat perseguida en els seus projectes, i ha fet menció a la seva transversalitat com a professional, "promovent el diàleg de l'arquitectura amb altres disciplines i demostrant una gran capacitat divulgativa tant a dins com a fora de les nostres fronteres".

La candidatura de l'arquitecta va ser proposada per la Reial Acadèmia de Belles Arts de San Fernando, la Fundació Arquia, l'ETSA-UPV i el CSCAE. Enguany, el jurat ha estat format per Álvaro Siza Vieira, Alberto Campo Baeza, Luis Fernández-Galiano, Mar Loren Méndez, Sol Madridejos Fernández, Eva Armas Gil i María Langarita Sánchez.

Carme Pinós
Després d'una etapa conjunta amb Enric Miralles, amb qui va assolir reconeixement internacional amb projectes com el Cementiri d'Igualada, l'any 1991 va establir el seu propi estudi d'arquitectura. És autora, entre d’altres, del conjunt de la Plaça de la Gardunya, l’Escola Massana, el CaixaForum de Saragossa, l’Edifici de Departaments de la Universitat d’Econòmiques de Viena (Àustria) i la Torre Cube a Guadalajara (Mèxic).

Pinós ha compaginat la seva activitat professional amb la docència, essent professora convidada a l’École Nationale Supérieure d'Architecture Paris-Malaquais, la Harvard University Graduate School of Design, l'École Polytechnique Fédérale de Lausanne o la Columbia University de Nova York, entre d'altres.

Ha estat distingida amb nombrosos reconeixements, entre els quals destaquen la Creu de Sant Jordi (2015), el Premi Nacional d’Arquitectura i Espai Públic Generalitat de Catalunya (2008), el Primer Premi de la Biennal Espanyola d’Arquitectura i Urbanisme (2008) o el Premi d’Arquitectura del CSCAE (1995). A nivell internacional ha estat distingida per l’American Institute of Architects i el Royal Institute of British Architects.

Conferència al COAC
El passat mes d'abril, la Demarcació de Tarragona va organitzar una conferència virtual a càrrec de Carme Pinós, coincidint amb l'exposició retrospectiva que la Fundación ICO va dedicar a l'arquitecta catalana. Podeu veure el vídeo de la conferència al canal Youtube del COAC.

10/12/2021
Tornar