jornades arquitectura i salut

El COAC organitza tres Jornades per analitzar a fons la capacitat de l'arquitectura per millorar el benestar i la salut de les persones

Imatge: 
© Pixabay
La història de l’arquitectura i l’urbanisme es pot llegir com una evolució de respostes tècniques als requeriments de benestar i salut de les persones. En aquests moments de pandèmia, i sobretot a causa del confinament, s’ha evidenciat enormement aquesta situació, i ha impulsat amb força diverses iniciatives que des de fa temps promouen una visió més humanitzada dels entorns urbans i edificats. 

Per conèixer l’estat actual de la qüestió i quines línies s’haurien de seguir en el futur, el COAC, amb l’impuls de l’agrupació Arquitectura i Sostenibilitat (AUS) i el Grup de Treball de Salut i Arquitectura, presenta les jornades sobre Arquitectura i Salut. Aquestes sessions pretenen obrir un espai de reflexió entre diversos representants institucionals i tècnics del sector públic i privat, així com amb mitjans de comunicació, amb l’objectiu de debatre i impulsar un canvi cap a la introducció dels criteris tècnics arquitectònics i constructius que afavoreixen el benestar i la salut de les persones tant en els edificis com en els espais públics. 

Les jornades se celebraran tres dilluns consecutius, a les 16.00 h: el 21 i 28 de setembre i el 5 d’octubre. Les sessions tindran una hora de duració cadascuna. La primera sessió fa referència a espais d’oficines i educatius; la segona a l’habitatge i la tercera tracta a l’espai públic. 

Es tracta de sessions on line que es podran seguir en directe a través de la plataforma Microsoft Teams. 
Cal inscripció prèvia a les jornades a través d'aquest enllaç.
Les persones inscrites rebran un correu amb l'enllaç per accedir a la sessió.

PROPERES JORNADES

Dilluns 28 de setembre, 16 h

SESSIÓ HABITATGE 
El parc edificat existent exigeix una renovació urbana, incorporant criteris de salubritat i salut. D’altra banda, els nous habitatges han de transcendir els criteris energètics per incorporar també aspectes de salut. És viable? Com ho podem gestionar? Quin marc ens pot ajudar a regular-ho? 
·Albert Civit, director d'Incasòl 
·Ricard Santamaria, director de la gestora HAUS Healthy Buildings 
·Eva Ma París Sánchez
, cap de l'Àrea del Control del Parc, Ordenació i d'R+D+I de l'Edificació de l'Agència de l'Habitatge
·Sílvia Angulo
, periodista, cap de Secció del Viure de La Vanguardia 
·Modera: Núria Pedrals, presidenta de l'AUS

Dilluns 5 d’octubre, 16 h
SESSIÓ D’ESPAI PÚBLIC  
Mobilitat, verd actiu, naturalització, ecosistemes vius, visió de gènere, ciutat amb barreja d’usos, contaminació atmosfèrica i electromagnètica, illa de calor... són alguns criteris per aconseguir benestar i resiliència real a les nostres ciutats. Quin és el camí realista i eficaç per transformar els entorns urbans? 
·Xavier Matilla, urbanista, arquitecte en cap de l’Ajuntament Barcelona 
·Marta Viada, tècnica gestora de projectes del Servei d'Equipaments i Espai Públic de la Diputació de Barcelona, referent d'Espai Públic al grup de treball transversal d'Entorn Urbà i Salut de la Diputació
·Míriam Garcia, Dra urbanisme, investigadora i docent en naturalització d’entorns urbans 
·Antoni Ribas, periodista, diari ARA 
·Modera: Guim Costa, vicedegà del COAC

JORNADES JA CELEBRADES
Dilluns 21 de setembre, 16 h

SESSIÓ SOBRE ESPAIS D’OFICINES I EDUCATIUS 
En aquesta taula es debatrà sobre com gestionem els edificis d’equipaments, amb especial atenció als edificis hospitalaris, docents i d’oficines. El valor no està només en el disseny i construcció, sinó també en l’ús i manteniment dels edificis, d’aquí la necessitat de vincular la salut amb el Facility Management. 
·Maite Mínguez, cap del Servei de Gestió de Construccions Escolars, Departament d'Educació 
·Lluís Dalmau, cap de l'Àrea d'Implementació de les Tècniques de Gestió d'Immobles i Serveis Vinculats en Generalitat de Catalunya 
·Ramon Torrents PSP, Estudi d’arquitectura amb experiència en impuls d’espais saludables al sector terciari 

·Marcel Benedito, periodista, director de la revista Distrito Oficina
·Modera: Sonia Hdez-Montaño, coordinadora del GT de Salut i arquitectura 


21/09/2020
Tornar