Collage d'imatges d'obres arquitectòniques

Lliurament del Premi Europeu d’Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic AADIPA

Imatge: 
© Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC)
Avui, a la seu del COAC de Barcelona, s’ha fet pública la decisió del jurat de la 4a edició del Premi Europeu d’Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic AADIPA. Acte celebrat en el marc de la IV Biennal Internacional d’Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic AADIPA, i en el qual s’han fet públics els noms dels 12 projectes finalistes, una menció especial i les 5 obres premiades. L’Honorable Maria Àngela Vilallonga Vives, Consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya; el Director d’Arquitectura Urbana i Patrimoni de la Gerència Adjunta d’Urbanisme de l’Ajuntament de Barcelona, Marc-Aureli Santos; el director de projecte - cap operatiu de l’Institut Català del Sòl, Gonçal Marquès Sagnier; el President de l’AADIPA, Antoni Vilanova i la Degana del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, Sra. Assumpció Puig han fet lliurament dels guardons.

Recupereu la jornada en vídeo:Davant l’àmplia gamma de projectes presentats, el jurat internacional del premi, ha volgut constatar no només el rigor i la qualitat arquitectònica d’aquests, sinó també la seva capacitat per a demostrar que una intervenció contemporània pot mantenir viu l’esperit original, així com l’ambició dels mateixos per divulgar i valorar el patrimoni arquitectònic.

En la categoria A) Intervenció en el patrimoni construït, de les 15 obres seleccionades, el jurat ha considerat que les 4 finalistes són:

- Centre cívic Lleialtat Santseca d’H Arquitectes (Barcelona, Espanya)
- Ilha da Bela Vista de Cerejeira Fontes Architects i LAHB (Porto, Portugal)
- Parlament de Canton de Vaud de Bonell i Gil Arquitectes i Atelier Cube (Lausana, Suïssa)
- Nou accés al centre històric de Gironella de Carles Enrich Studio (Barcelona, Espanya)

Entre els quatre finalistes, el jurat decideix atorgar el premi al projecte del Centre Cívic Lleialtat Santseca d’H arquitectes. Una decisió, fruit de valorar especialment que es tracta d’un projecte que manté l’esperit original de l’edifici, un lloc social amb memòria, mostrat a través de la relació entre els espais que alberguen nous usos emmarcats en la història en els murs existents. Una arquitectura sensible construïda amb solucions de baix pressupost i compromesa amb la sostenibilitat mitjançant potents sistemes passius que estructuren la proposta. Així mateix, el jurat decideix fer una menció especial a la rehabilitació dels habitatges marginals del barri Ilha da Bela Vista de Porto, obra del despatx Cerejeira Fontes Architects i LAHB (Laboratori d’Habitatge Bàsic i Social), per la capacitat de desenvolupar un programa i un projecte sostenible, capaç de transformar una àrea urbana que precisava una rehabilitació eficient i inclusiva.

En la categoria B) Espais exteriors, de les 10 obres seleccionades pel jurat, les obres finalistes han estat 4:

- Plaça Skanderbeg de 51N4E, Anri Sala, iRI i Plant en Houtgoed (Tirana, Albània)
- Centre de visitants a l’Abadia de Villers de Binario Architectes (Villers-la-Ville, Bèlgica)
- Accés al Castell de Jorba de Carles Enrich Studio (Barcelona, Espanya)
- Parc Zollverein de Planergruppe GmbH Oberhausen (Essen, Alemanya)

El jurat en la categoria B decideix proclamar guanyador el projecte Plaça Skanderbeg a Tirana de 51N4E, Anri Sala, iRI i Plant en Houtgoed, valorant especialment la llibertat projectual dels seus autors davant el desafiament que suposa treballar en un lloc extremadament complex i simbòlic pel seu determinant context històric i polític. Així com, la humilitat expressada envers una subtil topografia revalorant al mateix nivell el conjunt arquitectònic històric circumdant i donant porositat amb l’entorn, trencant amb la composició d’eix urbà establert i generant un nou model d’espai urbà.

En la categoria C) Planejament, els 4 finalistes són:

- Centre històric de Liérganes i els seus voltants de Carlos de Riaño Lozano, Carlos Ferrán Alfaro, Fernando Navazo Rivero, Carlos Ferrán Aranaz i Luis Herrero Fernández (Cantàbria, Espanya)
- Reurbanització de la fàbrica de cerveses Badaevskiy de Herzog & de Meuron (Moscou, Rússia)
- Master Pla del Rec Comtal de Carles Enrich Studio (Barcelona, Espanya)
- In Natura Veritas d’AGi Architects (Pontevedra, Espanya)

El jurat, en la categoría C ha valorat com a guanyador el Pla especial de protecció i rehabilitació del Centre històric de Liérganes i els seus voltants dels arquitectes Carlos Riaño Lozano, Carlos Ferrán Alfaro, Fernando Navazo Rivero, Carlos Ferrán Aranaz i Luis Herrero Fernández. Intervenció que, al seu judici, presenta un alt valor per a la recuperació de la vida ordinària en contraposició al fenomen del progressiu abandó dels centres històrics. A més, de destacar que es tracta d’un pla en aplicació pràctica que aconsegueix un nivell de detall que demostra l’ampli coneixement de la construcció vernacla i els valors paisatgístics del lloc per part dels seus autors.

En la categoria D) Divulgació, els 4 finalistes són:

- Patrimoni Guinea 2020 de Montserrat Villaverde i Laida Memba Ikuga (Barcelona, Espanya)
- Red Nacional de Maestros de la Construcción Tradicional d’Alejandro García Hermida (Madrid, Espanya)
- La conservació de la casa com a patrimoni, habitatges unifamiliars d’Alejandro de la Sota de Teresa Carrau Carbonell (València, Espanya)
- Centre històric de València. Vuit segles d’arquitectura residencial de Camilla Mileto, Fernando Vegas i coautors (València, Espanya)

L’obra guanyadora és Patrimoni Guinea 2020 de Montserrat Villaverde i Laida Memba Ikuga. Un projecte que integra i articula estratègies de recerca, coneixement i difusió, considerant el patrimoni construït com un capital cultural per a la població ecuatoguineana i per al turisme. Una proposta de la qual el jurat subratlla que comença com una recerca en l’àmbit acadèmic i que té la capacitat de créixer, involucrant no solament a experts nacionals i internacionals, sinó també a agents socials, artístics, educatius i governamentals; impactant en la societat civil, implicant les comunitats i contribuint a la imprescindible valorització del patrimoni. Un model participatiu, multidisciplinari i integral, reproduïble, que exemplifica la capacitat de retornar a la societat des de l’Acadèmia.

Per la seva part i com a novetat en aquesta 4a edició, la direcció del Premi, entre totes les obres presentades ha atorgat un Premi Especial de Restauració a la intervenció que des del punt de vista tècnic i metodològic ha destacat per la seva qualitat, precisió i respecte. Després d’analitzar minuciosament tots els treballs presentats de totes les categories, molts d’ells d’altíssima qualitat, s’acorda per unanimitat atorgar el guardó a l’estudi belga Ma² Project per Maison Saint Cyr a Brussel·les, per l’excel·lent treball realitzat per a fer valdre totes les particularitats d’un edifici icònic de la ciutat, realçant no només els valors de l’arquitectura modernista, sinó també la gran riquesa d’espais, fruit del treball artesanal i de restauració que defineixen els seus interiors d’estil eclèctic i historicista.
13/06/2019
Tornar