Propers Actes
Acte de lliurament de premis del 8è Concurs Fotogràfic de COAC Comarques Centrals
Col·labora:
Pedra seca: la construcció del paisatge
L'exposició mostra un recull d’imatges del fotògraf i arquitecte Marc Ballús, per descobrir l'art i la tradició de la pedra seca, una tècnica ancestral que ha modelat el paisatge de les Comarques Centrals. Aquesta exposició posa en valor amb fotografies analògiques el patrimoni arquitectònic i cultural vinculat a les construccions de pedra seca, com marges, barraques, parets i altres elements que formen part de la identitat del territori.
La mostra, que es podrà visitar entre el 16 de desembre i el 24 de gener, forma part de la sèrie "Col·leccions COAC", amb material fotogràfic de l’Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya.
Reserva’t el 9 de gener a les 18 h per gaudir d'una trobada amb el fotògraf, que compartirà la seva visió i les històries darrere de les seves imatges!
Marc Ballús és arquitecte per l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (UPC), amb una àmplia trajectòria en la redacció i execució de projectes d’edificació, interiorisme i urbanisme. També compta amb experiència en l’elaboració de peritatges, formant part de l’Agrupació d’Arquitectes Experts, Pericials i Forenses del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya. És professor a l’Escola Superior de Disseny i Arts Plàstiques de Catalunya (ESDAP). Imparteix classes de disseny d’interiors al campus de Vic i també és professor de dibuix tècnic en cicles formatius artístics de grau mitjà i superior a l’Escola d’Art de Vic. Especialitzat en Gestió del Disseny, amb un postgrau cursat al Tech Talent Center de Barcelona (UPC), aportant una visió estratègica en el desenvolupament de projectes i equips.
El cicle d'exposicions MIRADES és una iniciativa cultural que teixeix tot el territori d’una forma col·laborativa, posant de manifest el patrimoni local a través de l’observació dels quatre elements de la natura: l’aigua, la terra, el foc i l’aire. Cadascun del elements serà motiu d'una mostra anual, completant la sèrie en quatre anys i augmentant el llegat de l’Arxiu Històric del COAC amb la donació dels registres fotogràfics que construiran les exposicions. D’aquesta manera, des d’una mirada local, posarem en comú i debatrem compromisos de caire global.
Patrocinadors:
Exposició: A mà. Joies & Pintura 3. Arquitecte Hereu
A càrrec de Francesc Hereu, Miquel Berga i Quim Español.
La Demarcació de Girona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) reuneix en l'exposició A mà. Joies i pintura 3. Arquitecte Hereu, una selecció de prop de quinze pintures, diverses joies i diversos dibuixos per mostrar el procés creatiu d’en Francesc Hereu. Aquesta exposició dona el tret de sortida del Cicle a mà, una programació expositiva en la qual es mostraran, a la sala La Cova, pintures i obres de diversos formats d’arquitectes reconeguts.
La mostra es podrà visitar del 13 de desembre del 2024 al 16 de març de 2025 a la sala d’exposicions La Cova de la seu gironina del COAC.
Francesc Hereu Banyoles, 1946. És arquitecte des del 1972.
Des de sempre s’ha interessat pel dibuix i la pintura, que ha practicat amb assiduïtat des de jove, fet que probablement influís en l’elecció de la carrera d’Arquitectura. Com a arquitecte, ha compatibilitzat l’exercici professional amb la creació pictòrica i l’elaboració de joies.
Creu que alguns paràmetres que regeixen l’obra arquitectònica són traslladables a altres disciplines en què la plàstica té un paper cabdal: l’equilibri compositiu, la combinació dels colors, l’encaix volumètric, les textures i contrastos, la llum, etc. Tanmateix, tot ben combinat, pot activar el procés per assolir l’obra d’art.
Així és com activa el procés: treballa el metall que talla i doblega, pica i solda, llima i conforma fins a configurar una joia que brilla a l’ombra, una escultura mínima amb la seva pròpia atmosfera. Ajustada al cos, troba finalment el destí al qual aspirava sense saber-ho.
Les guixades són enèrgiques sobre paper o cartró, amb traços erràtics que, tanmateix, semblen alguna cosa no pas del tot coneguda. Taques de color aparentment fortuïtes cauen sobre les ratlles. D’allò en surt la “imminència d’una revelació” misteriosa que no sap si es manifestarà.
Les pastes de pintura s’escampen sobre la tela: primer un color, blaus i daurats i negres, i contrapunts de verds i liles enraonen amb intensitat en una tempesta colorista increïblement harmònica, i, de sobte, està a punt d’emergir un objecte sorprenent, vagament reconeixible. Potser Kandinski s’hi hauria encantat.
Organitza: Demarcació de Girona del COAC amb el suport de La Capell
Patrocinadors principals: Brecor, Jung, iGuzzini i Kave Home
Patrocinadors: Arquia Banca, Itisa i Technal
Col·laboradors: Arcadi Pla SA, Ascensors Serra, Grup Curanta, HNA – Germandat Nacional d’Arquitectes, Hotel Ciutat de Girona, IRSAP, Plantalech, Porcelanosa, Rehau, Terreal i Vidresif.
Mitjans oficials: Bonart, La Comarca d’Olot, el Diari de Girona, l’Empordà, l’Hora Nova, Ràdio Girona FM, el Punt Avui i Televisió de Girona.
Exposición: Juegos en la sombra. Manuel Valls Vergés
El próximo martes 3 de diciembre a las 18:30 h inauguramos la exposición "Juegos en la sombra. Manuel Valls Vergés", comisariada por Twobo arquitectura y Mireia Valls. La muestra celebra la donación del archivo del arquitecto que sus herederos han realizado este año al Archivo Histórico del Colegio de Arquitectos de Cataluña.
La exposición busca sintetizar, con un juego de palabras, tres de las características más significativas de la vida de Manuel Valls Vergés: su carácter juguetón, tan solitario como lleno de humor; su arquitectura y fotografía, en las cuales la luz siempre fue un elemento central en el momento de diseñar y enfocar; y el hecho de haber vivido una vida profesional a la sombra de Josep Antoni Coderch, a pesar de haber sido socios de despacho durante más de 20 años.
Esta muestra es la 31ª de la serie "Colecciones", iniciada en 2015, en las que se muestra material custodiado por el Archivo Histórico para dar a conocer el rico patrimonio documental del COAC. Desde 1969, el Archivo Histórico se ha encargado de recuperar y conservar el patrimonio documental generado por los arquitectos y el mundo de la arquitectura. Así, custodia los fondos de más de 180 arquitectos, fruto, en su mayoría, de donaciones que han permitido su crecimiento y lo han convertido en uno de los centros de documentación más importantes de Europa, con más de dos millones de documentos.
Manuel Valls Vergés (1912-2000) estuvo activo profesionalmente hasta poco antes de su muerte. Fue un personaje que vivió gran parte de su carrera bajo la reconocida fama de Josep Antoni Coderch, a pesar de compartir despacho con él. Comenzaron su colaboración en 1940, y esta duró hasta 1971, más de 20 años de proyectos conjuntos. Ambos fueron miembros del Grupo R, un espacio de reflexión y filosofía arquitectónica cuyo denominador común era la tesis en torno a una arquitectura funcional, honesta, respetuosa con el entorno e innovadora en el diseño.
La exposición cuenta con la colaboración de Ceràmiques Ferrés, Gradhermetic, Isist Atelier y Marset.